Home Made Scrub ( Badan and Face)

Feb 18, 2010

Olla dear.. you all nak buat your own special scrub? Yg yummy? Wangi? and beneficial? Ala2 spa best2?


Okie so basically ade 3 main ingredients dlm any scrub.. which is

1) the essential ingredient

2) oil/gel

3) scrub particles..


So actually you all boleh mix and match depends on any benefit that you want or ape2 smell that you prefer la..


So u can choose either one or two ingredient dlm every session pastu mix pastu ta..da.. siap ur scrub yg comel dan best itu..


But kene ingat must contain ketiga-tige main ingredient tu ok?


1) the essential ingredient – boleh plih mane2 yg you a prefer

-fresh ground coffee – most spa yg exclusive use cffe as their main scrub.. so yg extra dlm coffee machine tu boleh la pakai


- essential oils , lavender ke, rosemary ke, vanilla ke, apple ke what eva you like and remember every essential have their own special benefit =)


- fresh fruits – blend it, jgn pilih y too watery.. banana or apple or strawberry is my favorite


- chocolate power – kalau u all suke they smell =) and fyi ianya very2 rich in antioxidant


- green tea – blend dulu if dapat in powder form pun okie je


- milk powder – yummy milk


2) oil/gel

-baby oil my favourite


- if nak pakai olive oil lagi bagus.. kalau boleh pakai extra virgin olive oil


- kalau tak suke oil, nak pakai gel pun boleh, such as rose gel or vitamin E gel (boleh beli at guardian or Watson)


3) scrub particles

- ni part yg paling penting you all boleh pilih either sugar,brown sugar,salt or even almond (blend it first,jgn hancur sgt biar kasar sikit)



ok lepas dah pilih bahan mane yang you all prefer tu..


just to share, my personal choice, i suke milk powder + apple crunch + baby oil + sugar . trust me mase you all lulur and scrub badan tu.. bau die fullamak.. wang sgt.. rase macam puteri zaman dahulu kala je..yummy!


Ok sambung citer.. lepas dah pilih tu, you all boleh campur2 in one bekas pastu simpan dlm tuperware then Ta..da.. siap (lepas gune please put dlm peti ice okie? Nanti boleh gune lagi..

Sebenarnya ily nak tulis banyak lagi.. such as the benefit of all the ingredient tapi nanti you all muntah pulak bace kan?


Tapi nanti ade mase i post lagi.. but trust me yg list kat atas td tu semua nya banyak benefit tersendiri.. yo all if rajin2 can always google for it okie?


Alrite that’s it for now..

Peace out baby!

3 comments:

Thank you so much for taking the time to comment :)

I love reading it <3 Big hug!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template Design by illy ariffin (© Copyright)