No one can hold me now, Im gonna touch the sky =)

Aug 31, 2010

Sangat bersyukur atas nikmat yg dikuriniakan oleh Tuhan..

I felt so blessed. Looking back 5 years ago today I’m am a different person or in other word I improved..

Not 100% different la kan.. but in a good way, why did I said so?

1) My skin is super better than before, my complexion is satisfactory.

2) I have lovely love circles which include my besties, my bf my family closer to me than ever.

3) I am climbing corporate stair, slowly step by step. Promise myself to focus on my career.

4) I feel happier with my life now, there is always up and down.. but it feel great now that because I know even if I fall, I have people behind me who will definitely grab me from falling harder.

5) I am happy because I’m getting married next year, I will go through another exciting phase of my life.

6) I’m more matured about controlling my emotion. I’m coping to let my brain decide not my heart.

7) I’m enjoying life and all the small details that come with it.

8) At the peak of my age, I am grateful that I have a target in life and I have a plan on how to arrive at the target.

9) Less family affair.

10) (i’ll keep this one blank because there is always a room for more improvement)

To all the readers (if there is any) I wish that all of us, try to be a better person everyday.. not drastically but bit by bit =)

Well I’m writing as I speak in my heart so do expect typos =)

Buka Puasa IKEA ramadhan buffet 2010 dan cupcake chic =)

Aug 22, 2010


Last week ily pergi Cupcake Chic, sedap sgt bukan ape teringin.. yer la bulan puasa ni semua nampak semua sedap.. more over mende cute2 ni lagi la cepat lapar hehe.. ok so actually tak plan pun nka pergi mamam cupckae tu..

tp kebetulan ily pergi IKEA khamis lepas sebab nak try ramadhan buffet die.. so sambil2 tu jalan2 beli la cupcake comel ni da alang2 depan Ikano tuh je kan..

so bulan puasa ni Cupcake Chic ade promo beli sedozen dengan harga RM36 sahaja.. harga sebenar RM48 ok la kan dapat jimat lagi tuh =)







ni la die picture cupcake yg nyum! nyum! yummy!
ni ily jadi camwhore jap sementara tunggu berbuka
ni tempat mamam die.. die buat tepi surau so senang la nak solat maghrib kan



some of the lauk..
muka johan tgh LAPAR memang garang
macam ambassador la plak
ni sticker yg akan diberi lepas bayar buffet tuh
and yes, for every person yg makan akan dapat RM5 voucher and kene habis kan dalam masa yg sama. sokalau pergi berdua dapat la RM10, boleh la nak beli kuih raye ke.. sebab kuih raye die RM10 je.. tak tahu la sedap ke tak,, bcoz ily tak rase and tak beli, i decided to buy candle holder..

OK FYI :

1) everyday mereka tukar2 the menu so tgk la nasib yer.

2) payment : RM 25 per person sahaja

3) ily sugeest pergi la hari bekerja sebab less crowd

4) buffet line buka at 6.30pm so tak payah la dtg awal sgt


Selamat mencube yer..

nanti ily ade mase ily buat post pasal ily baru lepas pergi aquaria last saturday hehe okie doki buybuy!

Peace out =) and macam biase typo please ignore yer.


Plagiarism aka Peniru (Ntah mende2)

Aug 19, 2010


Ily ade cite yg lawak ni nak share..

ade ke patut orang curi pic saya buat pic profile die? haha lawaks la.. sape la ily ni, kalau nak dipikirkan balik.. kenape la pic ily yg tak seberapa di culik? haha lawaks la.. org yg buat tu confirm bengong...

dah la name profile nyer pun illy hahaha ntah mende2 da la tu bukan pic ily sorang, pic haniss zalikha pun die pakai.. alamak ai... hahahaa

kalau kemaruk sgt tu pergi buat plastic surgery tu.,, huhuhu =)


ok selepas difikir2 semula ada berberapa faktor kenapa mungkin die pakai pic profile orang lain :
.
1) Tak mensyukuri wajah yg dikuniakan oleh yg Maha Esa untuk dirinya

2) Die physco dan muka nya adalah duplicate kepada BO***Tnya

3) seorang yang saangat mengarut dan mempunyai penyakit split personality

4) memhadapi masalah jiwa yg sangat kritikal

ok for more info check out the inbox that my dear friend send to me..




P/s : syukuri la ape yang Tuhan dah bagi jangan nak jadi faker or poser sgt hehe.TQ




tuje yg ily boleh pikir buat masa ini..

Resepi Tauhu Sumbat

Aug 17, 2010

This week ingat nak buat tauhu sumbat la.. sempena bulan puasa ni..

actualy ade 2 sebab kenape tetibe nak buat tauhu sumbat ni

1) Johan teringin nak makan tauhu sumbat Homemade

2) tgk kat bazzar tu cam seciput je..pastu cam da sejuk je tak crispy.. chewah pandai je komen


so decide untuk buat tauhu sumbat yg sedap crispy dan yummy!

so just nak share resepi ily kali ini, weeknd ni ily buat =) nanti ily uplouad la pic


Tauhu - Goreng garing2 then potong segitiga and belah tengah

Bahan inti - Timun mayang, taugeh (rebus dulu) ,carrot mayang,cili merah mayang


Sos/Kuah

1) Goreng cili kering and bawang putih then blender, then masuk kan air suam and sos cili and gula and garam.

Ta..Da.. settle!

nyum nyum


p/s : sorry typo malas nak adjust =P

Buka Puasa =)

Aug 16, 2010




hi all, saje je nak share, alang2 aritu ily da post kan.. so ily decide kali ni nak buat review of my buka puasa event.. padahal baru one week puasa hehee takpe nanti next2 event buka puasa ily upload lagi..

1) ily buka puasa with my bestie mase sekolah dulu. Name die shahirah. die sgt super duper comel and sweet. lame tak jumoe die ni lebih dari setahun.. bukan tak nak jumpe, cume nak buat camner dah die pun belajar jauh sgt. ni die balik Malaysia baru la berkesempatan nak jumpe die. what eva it is i always <3>

ok so kitorang buka puasa di RnK Sate cawangan setiawangsa. Boleh tahan sedap juga.

price sate ayam/daging = 60sen perpcs agak besar la portion
then lauk2 masakan lain standard harga biasa

kedai cozy hiasan ala2 kampung skit.. and semua kayu kayan. enjoy the pic. gambar gelap skit..


2) then hari sabtu ily buka puasa dgn Keluarga johan. Kami pergi ke Perangsang Templer Golf Club. yg pergi nyer ily,johan,Danish, anak sedara johan and tak ketingalan enma and farid. yer la the more the merrier!

kat sini kami makan buffet. so for member of the club harga buffet hanya rm40.00 perperson. TQ yer parent johan sebab belanja. Murah rezeki uncle and auntie ( segan lak)

yg special kat sane ade macam2 desert and ada kambing bakar seekor. then macam biasa la macam2 ada...

enjoy the pic.. tu yg kt templer tu gambar siang banyak la..time makan segan lak nak snap sebab parents die ade kan.. and fyi lepas solat dan da kenyang tu kami main snooker sebab kat situ ade snooker.

this week and next coming weeks i have more event for buka puasa with my office mates,family and friends.. will update later..

johan and farid

me and enma =)



ni sha =)


Perangsang Templer Golf Club

Aug 13, 2010

arini ily nak pergi buka puasa dgn family johan.. so nanti ily buatkan review tempat tu.. i will snap some pic for your viewing pleasure.

Resepi Puding Roti

Aug 10, 2010

hi all ni bulan puasa ni ily tetibe teringin nak makan puding roti.. nyum! nyum!


ok so disebab kan hari ni ily cuti and esok ily exam so ily duk la umah nak study, pastu boring so decided untuk buat puding roti la hehehe.

ok just like to share yer.

bahan A
tepung castard 4 sudu besar
water 300ml
roti di koyakan kecil2
susu pekat 2 sudu
gula pasir / brown sugar pun boleh 1 sudu

bahan b
kuning telur 2 biji
susu cair 1 tin
honey sikit 1 sudu kecil


ok cara

1) letak air dlm periuk jgn buka api lagi ok? then letak tepung castard kalau sampai sebati jgn ade ketul2

2) masuk kan suku pekat sikit dan gula sikit

3) baru la hidupkan api.. kacau rata2 sampai jadi pekat

4) masukan roti td yg da di koyak2 kan

5) angkat tunag dlm bekas kaca and put dlm fridge


ok then untuk buat gravy.
1) bahan b semua campur then kacau panaskan dlm 5 minit atas api. then simpan dlm fridge.



ta..da.. sedap sejuk dan yummy!

japgi ily rajin ily snap pic then upload yer..

Kelebihan solat Terawikh

semua info dibawah ini ily ambik dari url ini


saje je nak kongsi dengan semua =) semoga kita sama meningkat kan amal di bulan yg mulia ini

1. Kelebihan Solat Tarawih Malam Pertama

  • Diampuni dosa orang-orang yang beriman sebagaimana keadaannya baru dilahirkan.

2. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kedua

  • Diampunkan dosa orang-orang yang beriman yang mengerjakan solat Tarawih, serta dosa-dosa kedua ibubapanya.

3. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketiga

  • Para malaikat di bawah ‘Arasy menyeru kepada manusia yang mengerjakan solat Tarawih itu agar meneruskan solatnya pada malam-malam yang lain, semoga Allah akan mengampunkan dosa-dosa mereka.

4. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keempat

  • Orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih akan memperolehi pahala sebagaimana pahala yang diperolehi oleh orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.

5. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelima

  • Allah SWT akan mengurniakan pahala seumpama pahala orang-orang yang mengerjakan sembahyang di Masjidil Haram, Masjidil Madinah dan Masjidil Aqsa.

6. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keenam

  • Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya pahala seumpama pahala malaikat-malaikat yang bertawaf di Baitul Makmur serta setiap batu dan tanah berdoa untuk keampunan orang-orang yang mengerjakan tarawih malam itu.

7. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketujuh

  • Seolah-olah ia dapat bertemu dengan Nabi Musa a.s serta menolong Nabi itu menentang musuhnya Fir’aun dan Hamman.

8. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelapan

  • Allah S.W.T mengurniakan pahala orang yang bersolat tarawih sebagaimana pahala yang dikurniakan kepada Nabi Ibrahim a.s.

9. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesembilan

  • Allah S.W.T akan mengurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hamba-Nya seperti Nabi Muhammad s.a.w.

10. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesepuluh

  • Allah SWT mengurniakan kepadanya kebaikan dunia dan akhirat.

11. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesebelas

  • Ia meninggal dunia di dalam keadaan bersih dari dosa seperti baru dilahirkan.

12. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduabelas

  • Ia akan dibangkitkan pada hari kiamat dengan muka yang bercahaya-cahaya.

13. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketigabelas

  • Ia akan datang pada hari kiamat di dalam keadaan aman sentosa dari sebarang kejahatan dan keburukan.

14. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keempatbelas

  • Malaikat-malaikat akan datang menyaksikan mereka bersolat Tarawih serta Allah S.W.T. tidak akan menyesatkan mereka.

15. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelimabelas

  • Semua malaikat yang memikul ‘Arasy dan Kursi akan berselawat dan mendoakannya supaya Allah mengampunkannya.

16. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keenambelas

  • Allah S.W.T. menuliskan baginya dari kalangan mereka yang terlepas dari api neraka dan dimasukkan ke dalam syurga.

17. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketujuhbelas

  • Allah S.W.T menuliskan baginya pahala pada malam ini sebanyak pahala Nabi-Nabi.

18. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelapanbelas

  • Malaikat akan menyeru: Wahai hamba Allah sesungguhnya Allah telah redha denganmu dan dengan kedua ibu bapamu (yang masih hidup atau yang sudah mati).

19. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesembilanbelas

  • Allah S.W.T akan meninggikan darjatnya di dalam Syurga Firdaus.

20. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh

  • Allah S.W.T mengurniakan kepadanya pahala sekelian orang yang mati syahid dan orang-orang soleh.

21. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh satu

  • Allah S.W.T akan membina untuknya sebuah mahligai di dalam syurga yang diperbuat dari cahaya.

22. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh dua

  • Ia akan datang pada hari kiamat di dalam keadaan aman dari sebarang huru-hara pada hari tersebut.

23. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh tiga

  • Allah S.W.T akan membina untuknya sebuah bandar di dalam syurga daripada cahaya.

24. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh empat

  • Allah S.W.T akan membuka peluang untuk dua puluh tahun ibadat bagi orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih pada malam tersebut.

25. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh lima

  • Allah S.W.T akan mengangkat seksa kubur darinya.

26. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh enam

  • Allah S.W.T akan mengurniakan pahala empat puluh tahun ibadat bagi orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih pada malam tersebut.

27. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh tujuh

  • Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya kemudahan untuk melintasi titian sirat sepantas kilat.

28. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh lapan

  • Allah S.W.T akan menaikkan kedudukannya seribu darjat di akhirat.

29. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh sembilan

  • Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya pahala seribu haji yang mabrur.

30. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketigapuluh

  • Allah S.W.T akan memberi penghormatan kepada orang yang bertarawih pada malam terakhir dengan firman-Nya (yang bermaksud): Wahai hambaku!, makanlah segala jenis buah-buahan yang Engkau ingini untuk dimakan di dalam syurga dan mandilah kamu di dalam sungai yang bernama salsabil serta minumlah air dari telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammad s.a.w. yang bernama Al-Kautsar.

Just because Im nice dosent mean Im weak

Aug 9, 2010


Airni ily terbaca kawan ily punyer status update. Die tulis Just because Im nice dosent mean Im weak..

Ter sangat setuju. Huhuhu.. ok la rakan2 sekalian, ily decided untuk tak nak elaborate panjang2 pasal status tuh..

What ever pun sempena da nak masuk bulan puasa ni. Ily nak ambil kesempatan untuk wish selamat mengerjakan ibadah puasa. Semoga amal kite diterima oleh NYA.

Dalam bulan puasa ni mari bersama banyak2 kan melakukan amal macam bersedekah dan sebagai nya =)

Mari kita sama2 manfaatkan bulan ramadhan kali ini, kerana ini mungkin ramadhan terakhir bagi kite semua.. kite tak pasti lagi adakah umur kita panjang untuk menyambut ramadhan pada tahun yg akan datang

Mari kite sama sucikan hati dan ily pun nak minta maaf kalau ada apa yang ily tulis selama ini ada menguris or terkecik kan hati sesiapa sama ada ily ade intention or not..

Sorry sorry sorry maafkan saya



ps: kalau ade typo tu sorry la ily malas nak edit huhuhu

Cameron Highland review =)

Aug 8, 2010


ily baru lepas balik cameron highland so im going to do some review untuk jadi guide for everyone else =)


ok mula, dari kl ke cameron highland ambik masa lebih kurang 2 to 3 hours. Boleh drive straight dari kl pergi ke tangjung malim then naik lagi sampai Tapah exit. ada dua jalan to be exact. boleh lalu exit sungkai or exit Tapah. we decided to use exit Tapah.

Tips : kalau lalu guna exit tapah, di nasihat kan beli dulu minyak cap kapak.. pening jalan bengkang bengkok kalau tak tahan maybe boleh vomit..


things that you must do at Cameron highland

1) pergi ladang teh BOH - cantik sangat, then naik view point die and be careful jalan sempit every time corner must tekan hon. then boleh lawat kilang dia ada tour guide yg akan explain the Tea making process


2) visit Bee farm - fyi bee farm and ladang teh BOH ni dua before sampai tanah rata, so if you all guna kan exit sungkai so korang akan jumpa tempat ni add the end of the journey la. but since kami guna exit tapah ni la yg kami visit dulu =)

3) Butterfly farm - best banyak butterfly comel2 dan ade juga yg buat macam mini zoo sekali binatang yg exotic pun ada la.. tp ily geli so just pergi tgk butterfly je..

4) time tunnel - sape yg berminat boleh visit time tunnel ni lebih kurang cam museum la..

5) VISIT STRAWBERRY farm = ni yang paling wajib sekali huhuuu.. kat sane ade banyak strawberry farm tp my personal suggestion sile la pergi BIG and RED strawberry farm. why? sebab ladang besar so most of the buah banyak choice.. and kat dalam farm tu die ada buat food court untuk sesiapa nak rasa masakan and dessert made out from fresh strawberry.. seriously yummy! and kat this farm juga you all boleh petik tomato, and many more

range price for strawberry 500g = rm20
1kg = rm 40

ni range price untuk self pick.

6) visit the vege market, ni yg paling syok borong2 boleh beli fresh veggie yg super murah.. and rose yg cantik2 price range for rose 3 bundle rm 10. 1 bundle lebih kurang 18 - 20 pcs of rose.
so lebih kurang 60 kuntum rose dlam rm 10 SAHAJA =)
and the best part dorang suke bagi free2 must haggle and they all very super nice

7) visit the Cactus point - untuk pengemar castus, mesti suka macama heaven je.. banyak gila macam2 jenis cactus yg rare ada kat sini =) 6 pasu = rm 10 murah kan?

8) rose farm pun must visit.. tak perlu extra elaboration.. confirm best

9) visit air terjun - aritu ily tak sempat nak visit waterfall dia sebab hujan renyai2 mase tuh.. next time la =)

10) have a steamboat - kat cameron steambot = super sedap super murah price range per person dlm rm 15 sahaja. so makan dua orang baru dlm 30 tp kaw2 banyak and fyi steam bot kedai buka malam sahaja.. samapai tu better reserve place dulu.. steam bout paling best kat tanah rata super yummy!


okie dokie thats it.. enjoy the pic.. sorry if banyak typo.. malas nak alter =P













things that i love and things that IRRITATE me =P

Aug 1, 2010

Thing that i love

1) Ice Cream - after 5 choc mint,rainbow caramel,mad about choco

2) Cat/butterfly/rabbit

3) Rainbow

4) Laughing/gardening/sewing/swimming/painting

5) Family,my bro my bf, my close friends ,my students hugs!

6) High heels

7) Pink/purple/white/blue

8) Glitters

9) Micheal Buble

10) tiny things/ miniature




Things that IRRITATE me

1) people who speak toooo LOUD

2) Que - sangat benci beratur!

3) people who bite their nails in public

4) people with under develop brain who did not know how to use self control/cry easily/get mad easily

5) PERASAN BAGUS, sgt allergic huhuhu doesn't anyone educate them that compliment are suppose to be given by others.. Self proclaim sgt menjijikan Euwww! Euwww! golongan in adalah golongan SS atau dikenali sebagai "Syok Sendiri"

6) animal testing (sgt evil org yg buat ni)

7) littering

8) bersepah or berhabuk place

9) nyamuk/cicak/lipas

10) hantu/cerita seram





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template Design by illy ariffin (© Copyright)