Cara Buat Home Made Scrub =) Honey and Tea

Feb 23, 2011


Senang je cara nak buat.. pakai barang yang ada kat dapur je =)

1) Honey 3 spoon ( depend kalau u all nak pekat boleh letak banyak)
2) Serbuk Tea ( kalau green tea lagi bagus )
3) Sugar secawan ( ni untuk scrub particle)



then campur je semua then siap =) boleh simpan dalam jar container.

Kenapa pakai bahan yang ily pilih?

Honey : ada fenolik flavonoid,glukosida,vitamin C dan bhn yg mampu merangsang pertumbuhan sel baru dan membaiki sel yg rosak dlm badan. Best tak? da la wangi

Green Tea :rich in catechin polyphenols, particularly epigallocatechin gallate (EGCG). EGCG is a powerful anti-oxidant polyphenols, particularly catechins, the most abundant of which is epigallocatechin gallate. Green tea pun juga contains carotenoids, tocopherols, ascorbic acid (vitamin C), minerals such as chromium, manganese, selenium or zinc, and certain phytochemical compounds.

So pendek kata very good for you skin =)


Sugar : nourishing and main part of scrub particle. kalau nak pakai salt pun ok.. cume ily prefer sugar sebab pakai honey kan =)



Your free of chemical, sweet nourishing, fresh and organic yummy scrub is ready!

2 comments:

Thank you so much for taking the time to comment :)

I love reading it <3 Big hug!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template Design by illy ariffin (© Copyright)