Cara Buat Home Made Scrub =) Honey and Tea

Feb 23, 2011


Senang je cara nak buat.. pakai barang yang ada kat dapur je =)

1) Honey 3 spoon ( depend kalau u all nak pekat boleh letak banyak)
2) Serbuk Tea ( kalau green tea lagi bagus )
3) Sugar secawan ( ni untuk scrub particle)



then campur je semua then siap =) boleh simpan dalam jar container.

Kenapa pakai bahan yang ily pilih?

Honey : ada fenolik flavonoid,glukosida,vitamin C dan bhn yg mampu merangsang pertumbuhan sel baru dan membaiki sel yg rosak dlm badan. Best tak? da la wangi

Green Tea :rich in catechin polyphenols, particularly epigallocatechin gallate (EGCG). EGCG is a powerful anti-oxidant polyphenols, particularly catechins, the most abundant of which is epigallocatechin gallate. Green tea pun juga contains carotenoids, tocopherols, ascorbic acid (vitamin C), minerals such as chromium, manganese, selenium or zinc, and certain phytochemical compounds.

So pendek kata very good for you skin =)


Sugar : nourishing and main part of scrub particle. kalau nak pakai salt pun ok.. cume ily prefer sugar sebab pakai honey kan =)



Your free of chemical, sweet nourishing, fresh and organic yummy scrub is ready!

Mindy Gledhill - Whole Wide World

i love this song =)

kept me in a good mood all day

My Face Routine - Asian Malaysian girl

Feb 22, 2011




I used to have a skin problem when I was a teenager, jerawat sini sana..

but i manage to over come using few tips which i will later share in my other post.

In this post I'm going to share about my face routine.

FYI : i don't really used expensive products. I use cheap yet effective products only mainly becasuse it suits my skin and i love the cost =) this doesn't mean that expensive product do not work. I might work depend on your skin but personally i prefer cost effective products =)

ok so lets start.

1) Face wash

ily pakai pond's je but i;ve tried few other option but i just love the smell and texture from pond's
my review : lembut, bau wangi and smooth effect

2) Toner

ok untuk toner I used few product by rotation. ikut mood
but the one that I am in love with a) Tawas b) lemon drop c) skII

tawas - yang ni paling murah paling effective, boleh beli kat kedai jamu RM 5.00 je

lemon drop - ni ily belajar dari you tube tengok Kandee pakai. ily beli lemon juice yg concentrated fresh from cold storage dalam RM 10.00 then just drop kat kapas. Cleansing sangat dan ade fresh citric acid. good untuk bunuh bacteria keeping you skin clean and fresh =)
sk11 - yang ni ok soothing effect better complexion cume sedikit pricey pakai kadang2 je.. and kalau korang nak beli boleh beli from this website. Dorang anta straight kat office boleh beli bundle and sangat murah. Hantar pun tip top on time.


harga die

Facial Treatment Essence
(30ml x 2pcs = 60ml)

RM128.00


3) Moisturizer

ok my favorite moisturizer ada 2 and both from Olay. Total effect and Olay whitening lotion.
Harga affordable dan effect die superb. Sangat jatuh cinta dengan moisturizer Olay.

Sebelum pakai apa2 make up or faundation, hidup tak tenang kalau tak pakai moisturizer. Lebih lagi duduk dalam office lebih 8 jam sehari, kulit akan jadi kering sangat and senang mengelupas.

Kalau ily pakai product ni, kulit rase lembut sangat dan this lotion actually bantu reduce blemish and kesan parut. Tapi kena pakai setia baru boleh nampak kesan.

Dan yang paling best, kalau pakai lotion before make up. The make up stay more than 5 hours and sometime longer. So sangat happy dengan product ni =)




4) Powder

ok ramai yang suke pakai Mac and many more expensive product untuk powder.

korang nak tahu ape bedak yang murah tapi tahan lama dan coverage similar to this high branded powder? Jawapan nyer Pixy

Ramai make up artist kat malaysia yang pakai bedak ni. boleh pakai two way kering or dengan span basah, murah, sesuai colour dengan ton asia dan paling best tahan lama.

Harga murah sangat boleh beli kat mana2 kedai jamu dan sekarang ni kat watson pun ada jual =)

first pack yang sekali dengan mirror harga baru RM 18.00 refil baru rm 12.00 berbaloi tak?

ily pakai tropical beidge sebab kulit ily sederhana. FYI ada macam range warna so boleh minta sales person tengok kan you all sesuai yang mana.


ok That is my face routine.

tentang make up, eye liner, mascara and blusher.. next time ily buat post lagi.. yang ni already extra long nanti boring pula baca kan?

Just sharing and typo sorry huhuhu



Bake with Yen - murah


semenjak dua menjak ily rajin baking.. saje la try menjadi pulak =)

nak jual tu takde la.. sape la nak belikan.. tapi makan sendiri boleh la =)

yang membuat ily rajin sangat bake sebab ily jumpe port baik punya untuk beli barang2 bakery and murah sangat =)

so kalau korang nak try baking, yer la nak buat muffin ke nak buat cup cake ke or biscuit or anything.. my personal suggestion sila pergi kat bake with yen.

murah dan berbaloi2 =) bake with yen ni banyak cawangan so boleh try la mane.. chewah, buat free advertising pulak kan.. but seriously murah sangat barang2 die =) dan yang penting fresh..

ily dapat tahu pun kawan ily kak akmar yg tolong inform =) mase tu ily sibuk dok cari payung kecik yg tepi drinks tu.. yg berwarna warni tu.. mase tu ily organise event untuk ytlcomms ade event hawaiaan breakfast tu yg dapat tahu kat bake with yen murah..

bile sampai jadi cam psycho jap.. semua benda nak beli huhuhu




www.bakewithyen.com

Kursus di Akedemi Kastam Diraja Malaysia (Akmal Melaka)

Feb 20, 2011

on this 28th Feb 2011, isnin pukul 2 pm ily kene pergi register kat kastam melaka untuk kursus.

Nasib baik training seminggu je =) on 3rd March da boleh balik kl semula =)

Ape la agaknya aktiviti nanti kan?


harap2 semua berjalan lancar Amin!


posting

Feb 18, 2011

Yes! Alhamdulilah,,, ily punyer posting kat kastam kelana jaya =)

Lega tuhan je yg tahu... nasib baik la tak dapat jauh2...

bukan ape, hujung tahun ni dah nak kahwin.. kalau jauh sgt, payah la nak buat preparation.. semua kene jarak jauh..

tu yang lega sangat dapat kelana jaya.. =) next week 28hb nak pergi melaka.. ada kursus baby!

seminggu je kat sana, hope fully everything went well Amin =)

kawan - kawan

Feb 16, 2011

dlm life ily, ily bahagikan my kawan kepada 4 segment which is

1) kawan sekolah rendah
2)kawan sekolah mengah - ni terbahagi dua sebab ada kawan sekolah smart and ada kawan sekolah setiawangsa
3)kawan kat uni
4)kawan time kerje/kawan2 oum

overall ily sayang semua kawan2 ily because they made me who I am today.

biase la time berkawan banyak la drama hahaha ade yg sporting ade yg kuat bebel ade yg annoying ada yg budget best ada yg konon baik ada yg pendengar setia aka tempat mengadu dan macam2

but as i grow up, i tend to believe.. God send you all these bad/annoying people, so that when a good person/click person came along u would learn to appreciate them =)

(ni ade bace qoute kat mane ntah tapi suke plak)

so bile ade je kawan yg magnet bertentang ni, i will try to avoid them and make less contact sebab bukan ape.. rase tak selesa.. karang jadi gaduh pulak.. ish tak best tuh..

so decided to lepak and keep in touch only with my true bestie only =)

ape yg criteria bestie2 ily?
1) sanggup susah senang
2) no back stabber/muka talam 24
3) someone who willing to said mean thing to me, just because they care =) i seriously accept criticism rather than dishing..
4) accept each other as they are

me, myself is not a very good friend as well, but i try my best to be one =)

now i also learn to treat people as important as how they treat me..
and if i think that im not important to you, im sorry if i ignore you =P

im learning to treat people like mirror now days.. u be nice to me, i will be nice as well and vise versa =P

at the moment I really miss my best friends i miss you all!

p/s: beware of typo huhuhu

Assignment - OUM

Feb 11, 2011

ily kan part time student, jadi biase la bile da jadi student ni tak kira la part time ke full time ke.. mesti kene buat assignment kan?

Sem ni mencabar sebab kene siapkan 3 assignment with minimum 2500 words per assignment dan paling best nyer kene hantar before 7th March 2011.

so lebih kurang 3 minggu je lagi masanya.. berderau jantung ily.. sempat ke tak sempat siap semua ni?

first assignment topic = Compensation management - dalam part ni ily kene prepare report pasal compensation management practices in selected foreign owned firm in malaysia.

Second assignment topic = Employment law and industrial Law - yang ni ily kene buat report pasal any organisation then citer2 la skit2 pasal contract of services and contract for services. lepas tu kene bg contoh misconduct and explain procedure applies. yang ni ily pilih former company ily ytl.

third assignment topic = financial accounting - yang ni pula ily kena review financial statement of three, 3 yer... malaysian companies listed in Bursa Malaysia. lepas tu kene select company tu setiap satu dari manufacturing,trading, and finance sectors.
yang ni pula ily pilih sunway trading, bata malaysia and rhb.

Hurm.. boleh ke ily siap kan semua ni on time? makin di pikir makin berdebar rasanya.. da la semua subject tu carry 40% dari full marks. lagi 60% final exam.

Harap2 sempat la siap semua ni.. sekarangn i ily tgh dlm usaha settle'kan yg first assigment tu dulu. Then, next week buat satu lagi and the last week satu lagi.. then.. Insya Allah semua siap on time..

baru la ily paham betapa susah nya orang yg belajar part time ni.. nak bahagikan masa dengan kerja, personal life, love life, and then study.. kalau dah kahwin nanti macam mana la agaknya ya? Harap2 ok la.. just go with the flow =)

Chaiyok!! Insya Allah

New Phase

Feb 7, 2011

Berdebar jantung nak masuk phase baru ni.. Tahun ni macam perubahan mendadak jd kat life ily

career : i switch from ytl to join kastam. (pray the best for me)

love life : im engaged now and going to get marry this year. (2 jumbo big step in a year)

friends : decided to do some spring cleaning on my friend list =)
(real life yer, im not talking about fb)

I hope at the end of the year, few days before 2012.. I will be able to read this post and see what I achieve and what I lost during this 365 days...

I wish all the happiness in the world to all of my dear friends and family trought out this year and more year to come =)


Photo Shoot Session with Cleo Mag

Feb 6, 2011



many thanks to Pamella lim and Deborah , photographer team, and make up artist.

ni bukan kereta ily biase la iklan kan =) tu kete pinjam je =) marketing katekan..

enjoy! thanks cloe for giving me an opportunity =)


Photo session with (INP) I'm NOT photographer team




Serenok sgt2.. penant tp berbaloi..

Location : Putrajaya
Make up artist : kak CT Rashid and Team

Million thanks to Faten Munerah yg sabar sepanjang session =) love you la =)

To my cousin yg same2 shoot aritu cik Nurul Fadzillah =)

Please note that alll the pic above is not mine and belon to INP team.
(Ketum,Faiz,Badli,Naza and Am)





Obsess nak kurus

Feb 5, 2011

ntah la.. ily ni dah bertahun2 obsess nak kurus.. kawan2 kata ily ni tqak la gemuk mane.. yet i have to admit betul tu (walaupun rase cam poyo skit)

tapi ily rase cam seluar jeans makin sendat and so on... ily rase cam sedih je bile tgk cermin... i dont want to grow old and not happy with my body image.

ily tgk ramia je org yg berisi dan comel tapi happy dan confident dgn badan mereka..

i think i might have some issue and i felt insecure everytime i gain few pound................

psycho tak?

Officially engaged and totally reserved =)

Feb 2, 2011


Alhamdulilah.. Majlis pertunangan kami berjalan lancar =)

bercampur2 perasaan happy, debar takut sedih semua campur =) ape2 pun sangat bersyukur semua berjalan lancar.

So for your viewing pleasure, gambar majlis pertunangan illy dan johan =)























Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template Design by illy ariffin (© Copyright)