Soalan MELALUT

Sep 18, 2012


 Kali ini ily nak discuss sikit pasal orang2 yg suka tanya soalan melalut yang ily rase tak patut tanyer la..

Bukan ape bile tanyer tu mcam, mem”brag”kan keter”lebih” pandaian diri.. tak rasa segan ke? Tanya soalan2 mcam tuh? I mean seriously????

Ily da berapa kali come across all this nonsense. Ily layan kan aja, be patient n just smile gracefully..

Normally org yang lebih berumur “yang selalu nya kite kena hormat” ex. Elderly n such Tanya soalan2 melalut ni.. tapi ade juga yg muda2 pihak pelapis yg terikut – ikut n continue tradisi ini… my personal opinion.. tak berapa manis la.. bukan apa, mungkin soalan2 kite tu menyinggung hati orang lain …..


Contoh soalan melalut : Dulu2 tanya Bila nak kahwin? Now,  Bile nak beranak? (I just have a miscarriage 2 months ago) Gaji sebulan berape? Awak ade bonus? Mertua kerja ape? Bayar duit rumah berapa?  Eh….. da gemuk ay?

Maybe dorangn I concern la… but for me tak payah la Tanya soalan unnecessary macam ni kan baik kalau tukar soalan tu to more general.. and continue the conversation form there…  niat tu penting =)

Contoh soalan yg patut ditanya : sihat ke? Dah solat? Hows life? Talk about good things =) for example eh.. anak makcik tu baru je habis exam Alhamdulilah.. harap2 bagus keputusan nya =)   I would like to reiterate that NIAT itu penting…


Apa yg kite cakap tu dating dari pemikiran kite.. tanya la soalan2 baik dengan niat bertanya khabar n merapatkan silaturahim.. kurangkan Tanya soalan2 yg menyingung perasaan orang lain.. apa yg kite cakap kan itu melambangkan hati kita…. So asyik nak Tanya menda buruk2 tu adakah hati kite ini busuk dan hanyir? Kite same2 tanya diri sendiri…


Ily pun kekadang ade tersalah bahasa org tersinggung hati orang lain.. with or without my concern.. from now on, I’ll try my best to be a better person =) NIAT ITU PENTING

No comments:

Post a Comment

Thank you so much for taking the time to comment :)

I love reading it <3 Big hug!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template Design by illy ariffin (© Copyright)