Lauk and Menu Wajib Hari Raya dan Ucapan Hari Raya

Oct 24, 2012


Esok da raya haji,  Ape menu wajib korang?


Selalu time raya.. menu wajib yg ily tengok.. of coz rendang ayam, rendang daging.. now rendang paru pun sedap.. campur daging sikit.. lontong pun sodap J


Pastu ketupat pun banyak jenis.. ade yg ketupat palas yang bentuk segitiga tu, ketupat nasi himpit yg square tu.. now days da jarang org anyam ketupat.. mostly beli yg ready made dlm plastic.. pastu tinggal rebus je… yang ni kena rebus lama2 kalau tak nanti nasi himpit tu jadi peroi yg tak betul2 kaw J

Then ada yg buat nasi minya, nasi tomato. Nasi ayam, nasi hujan panas.. nasi beriyani…

Ada yang buat mee kari la.. bakso la.. soto la… Adoi.. memikirnya pun da lapar………………………….


This year ily raya haji kat kl umah mak mertua, pastu petang tu tunggu hubby balik kerja, gerak balik kampong my mum pulak kat Pahang.. my mum n nenek cakap nak buat otak2 J yeay!!!!
 
Dorang ni kalau buat otak2 memang legeng ok!  Tak main la otak2 mcam fish cake tu ape barang :P ni otak2 siap ade slice isi ikan lagi sekeping besar.. steamy je bile buka.. pakai pulak kelapa fresh ambik yg putih tu.. pergh!!! Sedap terliur2 da ni J

Last year ily raya dgn ayah, time raya haji… kitorang ramai2 pergi sembahyang kat masjid klcc.. alang2 tak jem kat kl mase tuh.. tapi feeling die lain dgn raya kampong.. mase tuh ily belum kahwin lagi dgn johan stil tunangan org la kate kan J johan pun join gak last year.. sebab parent die balik kampong.. so die ikut we all..

But raya is not just about the food only.. the true meaning of raya haji is about sacrificing.. Dalam hidup ni kite kena redha bila berkoban.. raya haji ni mengajar kite bahawa semua yang kita ada bukan lah milik kita sepenuhnya.. semua nya pinjaman je.. so bila je bole ditarik balik.. when ever needed kite perlu sedia berkorban J


Anyway.. kepada semua member2 termasuk silent2 reader sekalian.. ily nak ucapkan “Selamat Hari Raya Aidiladha”  maafkan saya if ada terkasar bahasa or terguris hati sesiapa.. I am only human.. I don’t have any intention to scratch your heart or anything J  Tak baik tai tak maafkan kalau org da minta maaf… huhuhu J

1 comment:

Thank you so much for taking the time to comment :)

I love reading it <3 Big hug!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template Design by illy ariffin (© Copyright)