Tips Majlis Perkahwinan for Bakal Pengantin

Nov 8, 2012

Ni musin kahwin, so Ily rasa why not I share some tips kan? iSetiap majlis pasti ade kekurangan.. tapi why not if kite try to elakkan apa yang boleh kan :) Hopefully this post bole membantu memudahkan majlis korang semua nanti :)


1) Make sure semua paperwork complete, bukan pilih tarikh je.. make sure HIV test tu kena book, make sure documents lengkap.. paling penting sekali make sure ambik phone number tok tadi and make sure your parents or sibling pun ada no tok kadi.. mase time ily tok kadi bole la lambat sebad terlupe.. so atleast remind die a week before majlis n even call him few hours before actual ceremony akad.

2) Buat floor plan majlis setting table such as meja goodies and such. For goodies tu ily nasihat kan letak table asing kat pintu keluar ;) and letak table cover labuh, so that boleh letak goodies semua bawah tu.. kuarkan ape yg patut je.. bile tak cukup just top up.. Banyak ily tgk org suke letak goodies dalam umah.. so tiap kali tukang bagi buah tangna kena ke hulu kehilir top up barang.. buat penat and semak traffic je.. better letak one place and just ambik kuar dari bawah meja je..

3) Sound
Test sound, penting :) kot2 la pada haritu problem ke hape kan.. then bagi name list kepada pengacara :) namelist yg nak bagi tepung tawar :) jgn nanti dok tolak2.. sape nak pergi depan (inform sape yg patut pergi kedepan tepung tawar tu siap2) Then kalau boleh kurang kan session karaoke tu.. kalau takde pun takpe kot.. bukan ape kekadang org nyanyi lagu cintan cintun putus cinta la ape.. adoi.. kesina pengantin tunggu punya lame nak kahwin.. prepare macam2 berhabis duit untuk majlis istimewa tapi mood spoil sebab lagu putus cinta dialun with suara yg ehem.. ehem.. kalau boleh burn lagu siap2 buat wedding song playlist :) burn in cd and have it in thumb drive just in case.

4) Laluan pengantin... kalau yg buat majlis kat umah.. pastikan ada laluan pengantin.. ada ily pernah pergi kenduri.. org tengah sibuk makan2 pastu ramai lalu.. then dgn yg beratur ambik makanan.. then takda laluan pengantin.. so pengantin dan family berarak tepi longkang nak pergi ke pelamin sebab jalan penuh...


5) Goodies.. tak payah nak buat goodies pelik2 sgt.. bukan ape pernah juga kejadian.. trend print muka kat cawan la.. then kat pinggan la.. then order beribu,, tengok2 da settle majlis ade lagi 2 or 3 ratus goodies tak habis.. camner? ape nak buat dgn cawan n pinggan yg da print muka sendiri tu? So, ily rase better buat yg more versatile :) just my personal opinion..

6) Test make up before majlis.. pun penting so that mak andam knows your expectation for the day.. untuk mengelak kekecewaan :) kalau boleh time nak make up tu.. dalam bilik just bride + mak andam + brides maid + photographer je.. yang lain2 tu tak perlu.. sebab yg lain just menyebabkan ruang yg filled with anxiety tu menjadi lagi tak best dgn macam2 comment :) Pengantin kena jaga mood n tenang :) lagipun menyenangkan kerja mak andam.. org kalau tenangn buat kerja lebih bagus hasilnya :)

7) Before majlis make sure pengantin and parents makan dulu siap2... satu hari layan tetamu and take picture... karang naik pelamin perut sakit masuk angin.. tak pasal :) so kalau boleh before make up tu makan dulu...

8) Minta pengapit peganng small beg for tissue + body mist ... so pengantin sentiasa sweet with out peluh + wangi nak salam2 tetamu :)

9) For malay wedding selalu org makan pakai tangan but pastikan katering aa sediakan juga sudu and garfu for non-muslim punya officemate or kawan2 :)

10) Pastikan ada extra camera man.. not just the profesional hired one.. make sure family members and close family pun ada pegang extra camera :) to capture the moment.. just incase :)

Thats it for now :) nanti ily bagi tips lagi k?












4 comments:

  1. sedih sbb msa my wedding aritu, pengacara sgt spoil.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamakk sian u... takpe la redha :) next time you bole bagi tips or sedara mara or siblings yang nak buat majlis.. just for beringat :)

      Delete

Thank you so much for taking the time to comment :)

I love reading it <3 Big hug!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template Design by illy ariffin (© Copyright)