Second trip to Cameron Highland Review

May 31, 2012

Last two weekebd ily pg caneron highland, kali ni pg da tukar status bini org. kitorang pg dgn nenek ily yg comel :)

Kitorang tido kat royal lily apartment price rm200 pernight. apartment tu ada 3 bilik ade water heater then ada dapur fridge n tv. Selesa sgt :) price pun very affordable. Actually at that area memang kawasan apartment in tanah rata. ada org yg memang duduk situ, ade juga yg beli umah then tukar jadi homestay. So tahap keselesaan depending on which house yg di maintain oleh tuan umah la. So nasib baik la kami dapat tuan umah yg memang particular pasal umah die bersih n very selesa :) the house pun detail siap ade plaster ceiling n beranda :) extra comforter so sesuai ah if nak bring family.

Mlm tu kitorang beli sayur fresh2 from pasar mlm kat brinchang pastu buat steambot dlm apartment. Sebab mase kahwin tu bnayak dapat hadian brg electric, so kami pun bwak la electric cooker buat steambot :) yummy fresh veggie da la nurah sayur bnyak plak dpan ug rare2

Tapi if pergi cameron memang korang kena pg la raja punyer plantation. Besar n selesa plus tak crowded. Cume nak cari payah skit. Bole tanyer org2 kat sane la for direction.

Ape yg best asal raja plantation ni, korang bukab saje bole jalan2 kat kebun die malah bole try yummy food yg dorang jual mostly strawberry base :)

Pergi tu kami jalan tempat jual la pasar bunga la pastu jalan kat tea plantation :) segar je rase :) very calming. Rase cam takda masalah je.


Ondaway pg kami dari kl straight masuk kat simpang pulai then ambik exit cameron. Jalan ni jauh skit but the road tak pening sgt not so lingkang lengkok :) cume jauh skit ah. Esoknya kami balik dgn ikut tapah :)


So enjoy the pics :) ade picture nenek ily yg tomei

My Hidden Talent

May 18, 2012




Trip to Tioman Island. Where do i eat n stayed :)

May 13, 2012

Olla everyone,It have been quite awhile since i blog,i know this might sounded abit cliche.. Well it is the truth :) illy agak carried away dgn kerja n such :)So without memebebel longer.. Ily nak share pengalaman pergi Tioman :) ni kali pertama ily n husband pergi tioman. Tak pernah pernah pergi, tp first time pergi pun da kemaruk cinta dgn this island :pSo perjalanan, we decided to take bus from tasik selatan punyer terminal. Kena ambik tiket pergi mersing. Perjalanan ambk masa 6jam. Ily tak prefer drive sebab tak reti jalan, plus malas penatdrive + risau tinggal kete kat jeti..Actually if you all ank drive pun bole je park kete kat jeti mersing tu, tapi tu la ily ni jenis cepatrisau jadi.. Dari spend few days kat island sambil hati tak sedap duk pikir car. Baik tak payah.. Naik bas je habis citer..bdan less penat tido je tahu2 sampai.bas from kl to mersing lebih kuran rm30Ok pas nak bas tu, rang akan kena naik ferry plak ambik masa 2 jam if you all turun kat kg. Tekek. Ada 3 lagi perhentian.. So depends la. Of ferry plak rm35 per person.Sampai je kat sana illy n husband stay kat Swiss Cottage :) best Sgt cantik n affordable.. This is not a luxurious place anyhow, it is very homely :) the owner name Stella is a very nice lady :) kalau nak tido sini kena book awal, walk in memang tak di layannla.. Sebab selalu fully booked.

So if nak tido sini ily nasihatkan booking awal2 yg boleh. So kami pilih bungalow facing the sea :) seriously cantik sgt the view :) korang mesti tak cayerif ily ckap if cost me rm180 per night only :) kitorang tido situ 2 night.

Pastu kitorang ade ambik package tour dgn company name island channel. It cost us rm 250 per person. We are provided with island hopping service to 6 beautiful location untuk snokelling with aprivate sped boat for 2 person, comel sgt speed boat tu. Our captain of the day name die pak teh joe. Die baik n aka kami punyer tourist guide, die citer2 pasal tioman then bawak kami jalan2 best! Snokelling equipement are provided including safety jacket. So ape lagi merayap samabail lebam..

Whole day was spended with beautiful fishes n corals.yang interesting nyer kat tioaman ni dorang memang jaga kebersihan n coral2 dorang seriously superb :) so proud to be malaysian..

Kite sibuk pergi negara org nak cari pulau, actually we have a wonderful sea n beaches at our on backyard :) why dont we support malaysian insutry right?

Ily pun memang excited la nak try my new sundress swim wear :) tak seksi.. Die mcam sun dress tp memang can use for swim as well :) menarikkan idea die :) jalan2 then terjun terus Ok the next day tu, still kami ada activity lagi yg masuk dlm package, ade our own fourwheel drive vitara shuttle yg bawak kami to the another part of tioman name kg juara :) cantik..

Ni Part yg menghadap pacific ocean.. So fishes die lagi rare.... Kitorang siap nampak ikan todak lagi.. Stylo siot! Then kami di bawa pergi tgk turtle santuary.. Pastu paling best kami ada kini jungle trekking ke air terjun :) cantik sgt the palce.. I felt so close to nature..

Da penat jalan tu kami cool off kat air terjun :) memang stylo dan relaxing....Pasal mkan kan, ok la kena pilih kedai, ade kedai harga mengarut.. Ily nasihatkan jgn pergi kedai name delima yg depan berjaya hotel entrace, mahal n mengarut, tak sedap n mahal.. Bayangkan udang 5 ekor rm31 pastu ikan sikap stim yg tak sedap langsung cost us rm45 then ketam kecik katenyer masak sweet sour tp mcam letak sos je lebih.. Mahal! tak sedap tak berbaloi langsung...

If nak yg ok pergi kat depan skit dari swiss cottage tu ada chineese bbq restaurant, kat tepi tu ada kdai malay uncle yg pakai topi cheff situ murah n sedap lupe name kedai die tp sedap la ketam dua ekor baru rm17 pastu ikan rm15 murah la udanng pun murah.

Tioman ni duty free so cigi je la pu yg murah.. Bukan mcam langkawi shopping sakan ikan masin la ape.. Kat tioman main reason org dtg bukan nak shopping tp nak relaks..


This is a place where you could completely relaks :)

So enjoy the pictures :)

Hari MALAS sedunia

Harini adalah hari malas sedunia, kami laki bini selamber istihar. Well aferall it is Sunday! So harini kami bagun lambat tanpa hiraukan alarm clock.... Best! then siap2 pergi brunch kat Fat Spoon. Ily ambik nasi ulam with curry chikcen whlie encik hubby ambik nasi goreng sambal.

The portion was generous n thr price is affordable. Yg ily pubyer rm12.90 johan punyer rm11.90, then kami minum lychee with mint (seriously sedap n resfreshing sebab die blend the lychee pluss letak fresh mint leaves dlm tu) then plain water.

For dessert kami ambik fried banana spring roll with ice cream :) totally worth it rm9.90 only


Then after that kami pergi session membelai diri cuci rambut n buat pedicure. Encik hubby dgn setia nya menuggu isterinya yg comel ini. Hahahaha! Dont vomit yet, more to come :p

Then encik hubby tak bole tahan die pun nak rasa dibekai manja oleh stylist. Die pun belasah shampoo n potong rambut sampai puan isteri sambung buat treatment pedicure . Yer la jari kaki ily tak cantik ( mengaku tau) total cost . Buat semua dlm hundred plus la untuk dua org. Sekali sekala je kami mengada camni... Nak selalu tak dapek la, bukan anak raja no funder :)


Then balik umah kami duk melepak,ily sambung bace my fav story book n hubby bace mag kerete. Then we decided to end the afternoon with tea time dating session kat umah :) buat hot tea + keropok + kacang tumbuk :) then borak2 best :) rase chillax sgt.


Mlm plak lepak with our best friends :) sape lagi klau bukan encik farid n puan enma :)


So that is how we spend our hari malas sedunia :)

Enjoy the picture
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template Design by illy ariffin (© Copyright)