Sajian Pagi Raya

Jul 6, 2015

 

image

 

Salam Ramadhan and Olla Everyone!

Tinggal lagi berapa lama dah nak raya kan? Korang raya mana tahun ni? illy tahun ni raya belah ayah di Perak. Semoga semua berjalan lancar amin… Ni nak citer skit pasal Sajian Pagi Raya. Korang kalau pagi raya apa menu wajib? For me, kalau raya belah mak atau belah in laws memang insya Allah bole masak malam raya. The thing about raya belah ayah ni, kami tido resort. Dah bertahun – tahun macam tu tak silap illy dah lebih sepuluh tahun kami beraya di resort di Lengong Perak. Sebab nya? Rumah kampung dah usang. Tiada yang jaga, lagi pun anak beranak makin ramai jadi dari dulu kami decided to balik kampung and tido kat resort. So, ada la dia punya pro n con. Antara con nya? Dah tido kat hotel nak masak camner kan? hahaha

So, auntie2 kitorang mostly akan masak dari rumah buat rendang ayam, daging, kerang, paru dan macam2.. ada yang buat kuah kacang apa semua. Buat masak siap2 dari KL pastu bawak balik rice cooker or other electric cooker untuk warm up nanti sampai kat resort. Camtu la kami every 2 years. Sebab masing2 alternate gilirang jadi memang every two years kami beraya di Lengong Perak. Ada siapa raya kat Perak tak tahun ni? Jom ah jumpa haha…

Tahun ni illy first time beraya bawa Sofea balik Perak. Wah dah masuk alam motherhood ni lain macam perasaan nya. I wanted to create our own lil family tradition or special dish. Kalau ikutkan nak masak rendang ayam banyak pastu bawa balik… tengok camna kalau dapat idea baru ke kan? Sofea pulak jenis yang suka makan sayur.. Was thinking maybe illy nak masak lontong la. Lontong banyak sayur kan?

 

11412105_853073631433418_1552488888568072908_n

 

Rasa macam nak buat 2 version lontong la nanti. Satu Sofea’s version without sugar and salt . Satu lagi version for kids n adult yang cukup rasa gitu hahahahaa… Tengah puasa ni pulak aku gi cerita pasal makan kan? hahaha hambik kau. Bayangkan kuah yang pekat, punya la power pastu ada tempe pastu ada kacang panjang, carrot udang pulak tu dalam kuah lontong makan dengan nasi himpit pergh! Sedap nya…

Tapi dalam kita seronok happy nak raya, jangan lupa la pula pada yang tak dapat balik beraya. Bukan semua tau dapat enjoy balik raya, tahun ni step mom illy kena kerja first day raya. Sian dia puluh tahun kerja first time kena kerja time raya. Illy pun ingat arwah step father illy jenis yang memang rajin dan commited dengan kerja almost every raya dia kerja. Tak payah citer banyak husband illy dulu pun around 4-5 years ago, punya la payah nak dapat cuti raya siap kena cabut undi bagai.

Bagi yang reti masak takpela bole la masak ke apa kan? Kalau yang bujang tapi takle balik raya tak ker kesian? Ish.. dulu husband illy cakap masa dia kena kerja time raya (masa tu kami belum kahwin lagi) da la kedai makan mostly tutup.. yer la orang kedai pun nak balik cuti raya. Jadi food choices memang limited. Kalau nak masak pun tak berapa syiok sebab makan sorang (org lain balik raya hehehe kesian dia hehehe) jadi the best option is to masak menda yang simple segera and sedap.

Bagi yang tak dapat balik beraya or teringin nak merasa harini illy nak share skit recipe masak #MameeChefLontong illy twist. Bahan – bahannya seperti kat bawah :

image

 

1) Sepeket #MameeChefLontong

2) Telur goreng besama sedikit bawang

3) Tempe Goreng

4) Bawang Goreng – guna minyak ni untuk goreng telur ada rasa “kick”

5) Cili padi skit

6) Apa sayur yang korang nak letak – illy letak pucuk pacu n carrot yang da direbus

 

Caranya :

1) Didihkan air pastu masuk #MameeChefLontong

2) Hampir masak dalam 2minit camtu masuk yang lain semua susun dalam mangkuk.

3) Apa lagi? Bedal lah.. sedap pergh…

 

image

 

Kalau bangun pagi sahur pastu dah terlambat pun bole la cuba or kalau teringin tengah malam pun bole. Sedap, simple and cepat. Kalau korang nak buat twist korang pun bole, illy haritu pergi event #MameeChefLontong dorang ada bagi buku resepi dari Chef Ismail. Dia ada ajar banyak lagi cara nak masak #MameeChefLontong ni. Siap ada letak sambal sotong pun ada. Memang terbaik la.. Apa yang menarik pasal Mamee Chef Lontong ni sebab ia nya hasil dari usaha sama Chef Ismail dan Mamee. Kalau korang rasa dia memang hampir sama rasa dengan lontong sebenar. Special paste dia tu yang buat lain dari lain. Pastu pulak Mee dia tu di buat dari cara mee tarik. So, memang sedap. kena try la kalau tak cayer…

 

image

 

Okay la bagi yang tak dapat balik raya dont merajuk k?nanti kita gi jalan open house sama- sama k? takpun tahun depan ada.. raya haji pun ada insya Allah illy doakan korang dapat balik masa tu. amin… Buat yang dapat balik raya, jangan lupa berhemah balik kampung tuk? dont racing – racing… 

 

www.facebook.com/mymameechef

 

 

 

*This is a sponsored post. Opinion expressed is my own. As usual, I will test and review products or services regardless of whether they have been sent to me or not with honesty. Unless stated so in the post or marked with an asterisk, all products featured on this blog have been bought with my own hard-earned pennies. I started this blog to give my two pennies worth of thought and have fun along the way and that is exactly how this blog shall remain.

24 comments:

  1. Kenal blog Illy dari blog Suraya Sulatin..jemput dtg blog saya..http://intandayani.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you datang singgah sini :) nanti illy visit you back k?

      Delete
  2. Hai, illy... bw #mameecheflontong! Menarik post illy :)
    Jemput singgah link http://satujanjikita.blogspot.com/2015/07/lontong-dan-raya.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih :) japgi illy singgah blog Azieera pula <3

      Delete
  3. Sedapnya..terliur dah ni. Nak kene buat 1 cenggini hehehe

    www.azlindaalin.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole try :) mana tau azlinda punya lagi sedap! hehe

      Delete
  4. so so yummy.... salivating :) its ok i am enjoying it virtually :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. you can try to do it at home too :) n put your own twist to it :)

      Delete
  5. Dapat invitation jugak untuk event ni tapi tak pergi sebab xde orang nak jaga baby. mula-mula tu ingat lontong betul. rupenye mee segera perisa lontong. :D

    ReplyDelete

Thank you so much for taking the time to comment :)

I love reading it <3 Big hug!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template Design by illy ariffin (© Copyright)