Xiaomi Yi Action Camera Review

Jul 24, 2015

 

image

Olla everyone!

Today illy nak cerita pasal Xiaomi Yi Action Camera. Camera ni memang best la. Belian yang paling worth it in terms of gadget setakat ni. Sebenarnya memang dah agak lama illy and husband terpikir nak beli GoPro. Dari before kami pergi thailand aritu da survey. Dengar citer beli gadget kat sana murah pastu bole claim tourist rebate untuk tax. Tapi survey punya survey last2 tak beli pun GoPro sebab budget tak mengizinkan. Seribu lebih tu sayang nya duit. Last kami sabar dan terus survey, jumpa review pasal Xiaomi Yi ni kat internet pastu macam berminat sangat. Yang buat extra berminat sebab harga nya yang tak sampai RM300. Betul tak tipu, murah kan? Illy beli kat www.ebay.com.my dorang ada promotion raya masa tu. Sebiji RM289 kalau takde memory card. Kalau nak tambah memory card so tambah lagi la duit. Kalau 16g aritu dia jual RM321. Bagi kami memang seronok la mana tak nya banyak tu beza dari beli GoPro.

 Bukan apa sebab bila action/sports camera ni dia lebih ringan pastu kecik. Not as bulky as DSLR nak bawa kemana payah. Yang Xiaomi Yi Action Camera ni masuk pocket pun muat. Jadi memang mudah untuk bawak pergi mana-mana.

On top of that the lens fish eye jadi lebih luas dia dapat capture. So, kalau nak snap picture ramai2 takde la risau siapa tak masuk gambar or nak cari angle kan? just point and shoot jer. Illy yang tak pro sangat pasal angle ni pun bole jer buat. Nak tengok contoh picture dia? jap eh… ni kat bawah

YDXJ0268

Amacam? okay tak? ni gambar ambik masa balik kampung haritu. MEmang best sebab sangat wide jadi dapat capture the scenery sekali. Lagi feeling la gambar tu kan? Video dia pun cantik illy ada test ambik video during day time, memang clear la. Bole la kita pun nak guna bukan untuk professional use. ni ada contoh video illy ambik petang lepak dgn sofea kat playground.

 

Camera ni HD and korang bole setup sendiri nak pilih. Pastu illy nampak dorang ada jual pulak dah underwater cover dalam RM50. Geram tul nak beli. Nanti bole shoot video dalam air pula. Excited! Setakat ni memang takde complain pakai camera ni. Lepas ni pergi event nak ambik gambar wefie ke dah tak payah pening. Nak shoot video pun mudah. Husband illy pula excited nak pakai record road trip dia.

 

image

owh yes, illy pun ada buat like a simple review dan cara nak guna camera ni kat youtube. Bole tengok kat bawah ni kalau berminat. Bole survey kat website2 lain mana tau ada lagi better deal.  

 

Okay tu jer la nak share kali ni. Harap perkongsian kali ni bermafaat. Mana tau korang tengah survey nak beli camera sport ke bole la bagi idea2 skit. Hope it is not too late to wish Selamat Hari Raya!

 

 

* I am not paid to write this. Bought the product with own hard earned money. This is my personal experience. I spent personal time and put in personal effort on this blogpost. As usual, I will test and review products or services regardless of whether they have been sent to me or not with honesty. Unless stated so in the post or marked with an asterisk, all products featured on this blog have been bought with my own hard-earned pennies. I started this blog to give my two pennies worth of thought and have fun along the way and that is exactly how this blog shall remain.

40 comments:

  1. Illy...dis one boleh connect ngn internet kan?
    Ke mcm mna ka?
    Teringin nak beli dis one...sbb rasa da mlas gila nak angkut dslr bsar gedabak tu kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole wifi, kalau nak direct upload bole download app yi camera pastu nanit dia sync terus :) illy suka transfer pakai cable jer terus :)

      Delete
  2. omg! i did not know this camera is so wow! dlsr boleh, hd video boleh, wifi boleh, harga berpatutan :) i will consider this definitely! thanks illy for the review and create awareness that things doesnt need to be expensive to be worth it :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. glad you find this helpful Sharon :) you will surely love the device! <3

      Delete
  3. Saya beli untuk suami untuk birthday die tapi die yang pilih. Tak tahan betul. Hahahha. Yang kiteorang punye sekali set kamera, sd card, monopod (kamera + phone). Tengah mencari cover die pulak :D

    ReplyDelete
  4. Kak Illy, husband dah beli waterproof cover. RM60 dia bagi free small bag untuk letak camera and yi black cover. Dah test celup dalam air (without the camera off course) tapi letak tisu dekat dalam. Tak de pun air masuk :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. best nya rm60 siap free bad tu tak tahan.. beli kat mana? nak tahu gak ahahaha yg i dapat jumpa rm50 tapi takde free apa

      Delete
    2. Beli dekat forum lowyat. Tak ingat pulak nak tanya dia beli dekat siapa. Nanti saya tanye die balik

      Delete
  5. I really like the video u make it sebab dia senangkan kerja kitorang untuk faham those items.. Sebab kalau orang cakap je dia bagus itu ini kita tak berapa pasti but this kita nampak u buat review sendiri.. Good.. But I have a few question.. Benda tu tahan berapa lama kalau charge penuh and dia memang fisheye je ke? *sebab I tak berkenan fish eye*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Aliah, sorry late reply baru perasan comment kat sini :) alhamdulilah happy dengar this review dapat membantu <3

      1) tak perasan pula berapa lama charge penuh nanti i try test
      2) a ah dia hanya ada fish eye jer :)

      Hopefully membantu

      Delete
  6. Looks like a great budget camera. Hope to save up and get one soon :)

    ReplyDelete
  7. this is very much cheaper compare to GoPxx. where can I buy it?

    ReplyDelete
    Replies
    1. I've found it where to buy ^^ it can buy online~~

      Delete
  8. wow! such great features for a great price.. when mine breaks down i must consider this.. the review is 2 thumbs up :)

    ReplyDelete
  9. That really much model sold at market and this make me difficult to choose whivh one is best for me . Thanks for sharing with us in detail for this camera

    ReplyDelete
    Replies
    1. can survey first, depending on your personal preferences :)

      Delete
  10. Nak beli yi camera ni dekat mana ya? Saya tak nak beli online

    ReplyDelete
    Replies
    1. kedai saya tak pasti, bole tengok digital mall ke? sebab saya beli online ada macam2 discount

      Delete
  11. Nak beli yi camera ni dekat mana ya? Saya tak nak beli online

    ReplyDelete
  12. small and simple type the xiao mi

    ReplyDelete
  13. my brother got using so cute print out smaller

    ReplyDelete
  14. wah good tutorial.. memang plan nak beli 1 pun

    ReplyDelete
  15. Wau, thanks for the review. Tengah mencari affordable sports / action camera for myself. :)

    ReplyDelete
  16. salam..akak nk tanya..kalau dh full charge kan dia jd warna ape ea ? purple ke or tk menyala lgsung ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 100%-warna biru
      50%-warna ungu
      30%-warna merah
      Peratus tenaga bateri serta warna lampu

      Delete
  17. Terbaik lah.. Suka sangat dengan action camera ni.. Sebab dia kecik senang bawa, lepas tu selfie ramai2 pun best.. Wide angle dia sempoi.. Colour pun terbaik..

    Jom tengok 4 Cadangan Action Cam Terbaik Malaysia dari saya :

    http://www.mejuez.com/2016/03/action-camera-murah-kualiti-terbaik-malaysia.html

    ReplyDelete
  18. Sis, kenapa gambar tak leh tgok yea lepas shoot. Sbb wifi lambat ke cemana? Ade sesetengah gambar jea yg takleh tgok.

    ReplyDelete

Thank you so much for taking the time to comment :)

I love reading it <3 Big hug!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template Design by illy ariffin (© Copyright)