Cameron Highland trip for the 3rd time, tak bosan ke?

Sep 14, 2015

 

2015-09-12 14.34.112015-09-12 14.40.10

Assalamualaikum and Olla everyone!

How are you today? Harap semua sihat. Yer la now kan tengah haze.. Rumah korang affected tak? To those lucky one yang tak kena haze, happy for you! Anyway, harini illy nak share kot la korang tengah cari idea nak berjalan ke mana kan esok pun cuti Malaysia Day. Harap post kali ni bermanfaat untuk korang. Kalau tengah cari idea mana la nak lari nak cari udara segar ke bole la visit Cameron Highland.

illy baru jer pergi last weekend. Day trip sahaja with my husband johan, my bro Hafiz @ dhiya and ofcox tak tertinggal my baby girl Sofea. Actually, illy patut nya berada di Perak and Penang for that weekend sebab ada event test drive tapi dengan hati yang berat terpaksa tolak last minute sebab trip tu 2d1n pastu anak illy pula baru elok dari chicken pox last week and takde orang nak jaga dia kalau illy pergi test drive tu. So, di pendekan cerita Family first and takpela kami pergi Cameron Highland. hehe Tengok tu ada hikmah kan?

Di sebabkan ni kali ketiga kami visit, so decided just balik hari jer la lagipun dekat tak jauh mana. From our house dalam 2 jam jer perjalanan. Illy suggest korang gerak awal lagi best so bole spend whole day kat sana. Plus jimat, instead of kami bayar hotel kami guna budget itu untuk beli fresh fruits and vegetable sebab sofea memang suka makan fresh veggies.

Masa illy pergi tu low season, esok kalau korang nak pergi mungkin ramai skit la orang sebab orang cuti kan? So, jangan lupa book hotel risau kang dah sampai full book pula, itu kalau korang nak tido sana la.

2015-09-12 13.31.53

Kitorang sampai jer terus memang cam lapar sangat. Kami lunch di Kak Yan corner. Ada food court at area Tanah Rata. Punya la banyak pilihan, pastu dah la sejuk and then kami tengah lapar, memang bukan main la ambik lauk. Tengok ni orang ke jin yang makan camni? Total kami spend RM40 untuk 3 orang dewasa 1 baby. Okay kan? Siap ada patin masak tempoyak. Nyum nyum!

Address: Cameron Highlands Stall No.1, Majlis Perbandaran Cameron Highland Food Court, Jalan Besar, Tanah Rata, Malaysia

Phone:+60 13-468 9760

 

2015-09-12 14.36.10

2015-09-12 14.50.18

Masa kitorang pergi dulu kitorang tak pernah stop kat S corner. So this time kitorang pun try la visit. Apa yang special kat S corner ni sebab dia ada mushroom farm. Best part korang bole pilih and petik sendiri fresh mushroom. Nak jenis apa, size apa macam – macam ada. Memang menarik.

Address: S Corner Central Market, 31900 Kea Farm, Cameron Highland
Entry : Free
Phone:+60 12- 785 5504

 

2015-09-12 15.16.42

2015-09-12 15.18.36

2015-09-12 15.36.38

2015-09-12 15.30.53

20150912_164229

 

Lepas tu apa lagi kitorang gi fav spot la.. Kat Pasar Pagi Brinchang (FAMA). Yang ni memang wajib la pergi kalau korang sampai kat Cameron Highland. Actually, kalua korang terus straight jer ikut jalan kat Brinchang ni confirm jumpa tempat ni. Dia kat betul2 tepi jalan. Sebelum sampai tu korang cam dah nampak bukan main ramai orang parking kiri kanan. Ha da betul la tu, sila la cari parking k?

Kat sini, buah murah sangat especially strawberry, bole nego pulak tu and best part dorang tak kedekut siap bagi free extra. Illy geram betul tengok fresh veggies, asparagus seikat satu genggang RM4 haaaa mana nak dapat kalau kat kl kan? apa lagi borong2 hehe

Address: Pasar Pagi Brinchang
Entry : Free

20150912_171024

20150912_181604

20150912_181159

20150912_181833

Also another spot yang kitorang tak pernah miss visit adalah kat Big Red Farm. Kat sini best sebab tempat dia besar, mostly under cover so tak risau kalau hujan. Bawa budak paling sesuai. Kat Cameron ni kejap2 hujan so bawa kat sini memang selesa.

Paling best, sebab bermacam jenis sayur dan buah dorang ada tanam kat farm ni. Sejuk jer mata memandang. Nak petik buah strawberry bawak balik pun bole.. feeling macam penanam strawberry. Kat sini dorang charge RM25 untuk 500 gram yang kita petik kalau nak sekilo rm50. Okay la kan harga dia? termasuk expereince tu kira berbaloi bagi illy. Tapi kanak2 above 10 tahun jer bole. Sorry Sofea tunggu besar nanti kita datang lagi k  insya Allah. Plus, kalua korang nka visit kena visit before pukul 6pm kalau tak dah tak bole nak petik kat farm.

Kat sini ada juga dorang buat cafeteria. Alang – alang kami sampai kat Big Red ni dah petang, jadi kami tea time kat sini. Harga okay not bad berpatutan.

Address: 39000 Brinchang, Pahang, Malaysia

Entry : Free


 


20150912_190002

 

 

Pastu for dinner kitorang decided makan steamboat la dulu before balik. Tercari juga kat mana la yang okay. Dulu kami makan steamboat kat tanah rata tapi kali ni nak try kat kat belah atas pulak. Dah sejuk memang syiok la menikmati steam boat.  Harga RM22 per person termasuk GST. Dorang bagi da siap2 set meat pastu veggies and nasi and noodles bole refill nak banyak mana ambik cara buffet. So, consider macam partially buffet la. Those yang suka makan sayurmemang berbaloi.

 

Address : Lot 187 n 188, Jalan Besar Cameron Highlands, Malaysia

Contacts : 05- 490 1188 or hoteltitiwangsach@gmail.com

 

Nak tahu more? Illy pun ada buat video, kot2 la korang nak tengok kan and mana tahu dapat membantu kalau korang plan nak visit ker. Okay, itu jer la nak share kali ni. Insya Allah kalau ada rezeki nak pergi lagi next time bawak more family members. Yiiipiee yeay!

 

 

and by the way, take care of your health during this haze season k? Drink more water please!

 

 

 

* I am not paid to write this. This is our personal post. I spent personal time and put in personal effort on this blogpost. As usual, I will test and review products or services regardless of whether they have been sent to me/paid for me or not with honesty. Unless stated so in the post or marked with an asterisk, all products featured on this blog have been bought with my own hard-earned pennies. I started this blog to give my two pennies worth of thought and have fun along the way and that is exactly how this blog shall remain.

25 comments:

  1. Waaah so nice! Almost every year, I will go for solo trip gi area around Genting :)
    Steamboat - waah sedapnya!
    I've always wanted to go to the Market tapi.. no chance.
    Lovely trip & aaah am imagining myself there..

    ReplyDelete
    Replies
    1. why not this year visit cameron lagi :) also sejuk but like genting more laid back :) hope you have a great visit next round! <3

      Delete
  2. Replies
    1. more than happy to do so :) hope it helps!

      Delete
  3. Replies
    1. Aww... Thank you! if she know how to read mesti perasan nanti haha

      Delete
  4. illy..alia bru ja ckp kt hubs nk p CH..sbb this year xsmp lg...
    mmg every year wajib pg at least skali...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. best kan? untung kita naik kete jer dah boleh sampai tempat cantik macam ni :)

      Delete
  5. Hotel Titiwangsa is where I stay before

    ReplyDelete
  6. is a comfortable stay with cozy bed & freezing weather hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh.. goodto know i havent tried the hotel :)

      Delete
  7. i like Cameron sweet corn. is different from other

    ReplyDelete
  8. i love cameron strawberry and sweet corn

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. that is so kind of you Carrie, thank you :)

      Delete
  10. Wahh bestnya.. last pergi cameron tahun 2010 tak salah. Bulan depan insyaAllah nak pergi lagi. Tak sabar!

    ReplyDelete
    Replies
    1. semoga dipermudahkan untuk you :) have fun!!

      Delete

Thank you so much for taking the time to comment :)

I love reading it <3 Big hug!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template Design by illy ariffin (© Copyright)