Resepi Homemade Playdoh Paling Senang nak buat, tanpa cream of tartar

Nov 12, 2015

2015-10-17 13.56.42

Assalamualaikum and Olla everyone!

Harini illy nak share a very simple recipe untuk buat homemade playdoh yang paling senang nak buat tanpa perlu masak atau pun cream of tartar. Most important, it is save for our kids. Actually kan, best sangat main playdoh ni nak buat pun tak sampai 10 minit sebab terlalu mudah. Bahan dia pun murah. Selain bole jimat, kita dapat spend time dengan anak kita untuk enchance lagi dorang punya living skill dengan kita bantu mereka with sensory play macam ni.

Illy particular pasal bab mainan anak ni, bukan apa risau nanti bahan kimia apa semua  dah la anak tengah umur yang suka masuk mulut apa yang dia jumpa kan? Actually main playdoh ni takde had umur. Kita mak bapak pun bole join sekali untuk bonding time dengan anak kita. Okay dah banyak tul membebel, hehe ni resipi kat bawah :

 

Bahan untuk PlayDoh Home Made Paling Senang Nak Buat

2 cawan Tepung gandum ( ukuran illy satu colour 1 cawan, illy buat 2 colour jadi 2 cawan)

2 cawan air suam

1 cawan garam halus (make sure garam halus bukan yang kasar nanti berketul susah nak sebati)

4 sudu olive oil or any other vegetable oil (pakai minyak masak pun boleh)

Organic Food colouring or Bole pakai natural colouring for example raspberry extract (untuk pink) dan rendam butterfly pea flower (untuk dapat warna biru).

 

How to do?

1)  Illy suka mix bahan yang basah dulu kasi warna dia tu sekata tak berketul. Nanti baru masuk bahan kering.

2) My suggestion ambik 3 mangkuk (mangkuk A, B dan C) besar untuk asingkan bahan basah n bahan kering.

3) Mangkuk A & B – masuk air suam + food colouring + vegetable oil. Sebab Illy buat 2 colour jadi illy bahagiakan air suam 2 bekas.

4) Mangkuk C – mix bahan kering kasi sebati. Which is tepung gandum + garam halus.

5) Sekarang ni bahan kering yang dah mix dalam mangkuk C tu bahagikan 2 separuh masuk colour yang first and the second masuk colour.

6) Then uli sampai sebati. Then dah siap!! yeay!

 


Paham ke tak instruction illy ni? Basically campur air suam dgn food colouring dulu then baru masukan tepung. 


 

Sorry, tak berapa pro bagi instruction tapi suka nak share. I hope bermanfaat la blogpost kali ni. So tu jer la nak share. Till next blogpost, take easy and smile! 

 

 

 

 

 

* I am not paid to write this review. As usual, I will test and review products or services regardless of whether they have been sent to me or not with honesty. Unless stated so in the post or marked with an asterisk, all products featured on this blog have been bought with my own hard-earned pennies. I started this blog to give my two pennies worth of thought and have fun along the way and that is exactly how this blog shall remain.

3 comments:

  1. terima kasih sudi berkongsi, first time saya dapat tahu bole buat sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. you are most welcome Intan :) terima kasih juga sudi visit and comment kat blog illy :) Have fun buat playdoh. nanti kalau dah buat share la gambar k? nak tgk juga hehe

      Delete
  2. i will make this tomorrow😁😁😁 for my kids play

    ReplyDelete

Thank you so much for taking the time to comment :)

I love reading it <3 Big hug!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template Design by illy ariffin (© Copyright)