Pengalaman ke Pulau Manukan, Sabah bersama family

Dec 1, 2015

 

2015-11-27 09.29.29

2015-11-28 18.02.06

Assalamualaikum and Olla everyone!

Hujung tahun ni ramai yang pergi bercuti kan? Yer la nak habiskan cuti tahunan dan juga ni la masa budak cuti sekolah jadi bole la bawa berjalan kan? Bagi yang belum kahwin pun apa salahnya bercuti ambik angin baru before start new year. Boleh, fresh kan minda untuk sambut tahun baru dengan azam baru kan?

Kali ni illy nak share pasal pengalaman kami sekeluarga pergi Sabah. Pecutian budget kali ni jadi jimat duit dan bole spend extra untuk makan instead. Sebab kat Sabah ni memang seafood punya heaven. Kalau suka makan seafood confirm korang akan happy sangat sebab teramat murah dan sangat fresh tepi jer pelabuhan hehe

Transportation KL – Sabah – KL

2015-11-26 10.05.08

Family pic on the flight. I want to picit Sofea’s pipi

2015-11-26 12.35.39

Amazing view kan? Ni la gambar Kota Kinabalu dari high above. Cantik betul ciptaan Tuhan

image

Di sebabkan percutian kali ni macam unplanned sebenarnya jadi ticket pun beli last minute kami pergi balik naik air asia from KLIA2. Total cost RM 1431.10 untuk kami 3 beranak jadi lebih kurang RM700 sorang dewasa la sebab ticket infant baru RM50 sehala. Infant untuk bawah 2 tahun jer k? Kalau anak dah lebih 2 tahun charge dia lain.. selamat duit sofea still under ticket infant. Illy nasihatkan korang plan awal or tunggu promo bole dapat murah lagi ticket. Illy pergi naik air asia tapi kalau korang survey ada jer Malindo or firefly ke mana tau lagi murah kan? Anyway, perjalan take around 2 jam lebih. Tips kalau ada anak kecik kasi dia penat dulu siap2 before boarding pastu nanti dia naik flight tido hehe

 

Accommodation Tune Hotel 1 Borneo Kota Kinabalu, Sabah 

2015-11-26 14.44.07

Our home untuk 5 hari 3 malam di Kota Kinabalu

2015-11-26 14.45.05

Family picture time again haha

 

image

Okay, kalau korang jenis yang sewa kereta then takpa ambik kat sini sebab 1 Borneo Tune Hotel ni agak jauh dari main town. Kami tak sewa kereta sebab kan percutian budget kali ni kami ambi kbus satu hala rm2 jer per person jimat banyak tapi kalau korang balik  lambat dah takde bus bole ambik taxi dorang charge RM30 satu hala dari town ke hotel. Sebab kami plan nak gi Pulau Manukan jadi membazir rasanya kalau sewa kereta sebab nanti habis masa parking jer situ. Kalau nak sewa rate dia dalam RM130 untuk viva sehari.

Reason kami suka hotel ni sebab murah 3 malam baru RM 232 itu pun sebab kami ambik wifi la aircond la apa bagai kalau jenis yang tak kesah dan cincai2 lagi murah bole. Mana nak dapat kan? Dalam RM70 per night hotel pun bersih, katil selesa empuk.. jadi memang berbaloi in my humble opinion. Lagi satu best kat sini sebab Tune Hotel Borneo ni attached dengan 1 Borneo Mall jadi nak cari makan ke nak cari barang ke memang senang. Spa pun ada 7 eleven pun ada kat bawah hotel jer. 

SeaFood di Sabah 

2015-11-26 19.57.41

Kalau dah sampai Sabah memang tak sah trip korang kalau tak visit Pasar Philipine. Pasar ni senang nak cari, kalau korang nampak bangunan Hotel Le Meridian just depan tu jer pasar dia. Tengok ni punya la banyak jenis seafood besar pulak tu. Yang paling best memang fresh betul.

2015-11-26 19.57.27

Yang ni ketam apa ni? Dorang cakap ni ketam laut dalam, sekali sekala jer ada tapi illy tak try kitorang ambik lobster. Satu lobster dalma RM45 murah sangat berbanding harga di KL.

2015-11-26 19.57.55

Tu dia…… seafood siap bakar apa semua tinggal nak pilih. Nanti dah pilih dorang panaskan balik before hidang kita makan. Ikan sekor besar pun tak sampai RM20 sekor. Bole makan 3 –4 orang sebenarnya. Kalau dah boring makan bakar bole minta dorang masakan. Nak masak butter? nak masak telur masin? Order sahaja, japgi sampai.

2015-11-26 20.10.09

First night dinner, bukan main lobster kau.. Kat KL ni tengok jer la memang tak mampu dah sampai Sabah bole la kami merasa makan lobster. Sekor yang belakang tu masak goreng pedas RM45 pastu ikan kerapu bakar ni tak ingat berapa tapi memang tak smapai RM20 sebab kami order nasi putih 3 (johan yang nak nasi tambah sedap sangat kata nya) pastu ada sayur campur (orang sini kalau order sayur portion punya la banyak) pastu 1 air mineral botol, total damage RM87

2015-11-26 20.12.36

Sekali sekala makan sedap, senyum sengih Sofea happy la tu

 

2015-11-27 08.12.45

Breakfast kami RM10 total untuk semua ni okay kan? Kenyang kami satu family. Try soto sebba kawan illy suggest. Kat Sabah soto dia lain dari semenanjung.. kena cuba k? Tu ada tangan kecik tu enter frame haha tak sabar la tu, mummy dia nak kena ambik gambar dulu baru bole makan. haha

2015-11-27 21.13.54

Selain Pasar Philipine bole juga try makan di Anjung Selera Likas. Just tepi jalan kalau straight dair bandar menghala ke 1 Borneo mesti jumpa signboarddia besar tepi jalan. Kat sini banyak betul pilihan kedai sema nya halal jadi tak yah risau. Tinggal nak pilih kedai mana, Ada macam dan murah sangat, Ketam atas meja tu sekor tu sebenarnya tapi besar nyer Allah kitorang sampai tak habis. Total dinner RM 66. Sotong goreng tepung penuh sepinggan mengunung, ikan kerapu stim halia, pastu ketam goreng pedas sekor, nasi 2 pastu ada chicken wing 2 ketul lagi.

2015-11-28 19.01.29

2015-11-28 19.04.31

Malam terakhir kami pergi Pasar Philipine lagi sebba nak try kolagen laut atau lotto. Yang warna hijau tu punya la sedap Ya Allah. Sepinggan tu dalam RM5 berbaloi betul. Makan rumpai laut dia tu cicah sambal sikit makan dengan nasi macam ulam. Bagus untuk kulit maintain muda cantik sentiasa hehe Kali ni kami dinner ikan kerapu bakar, udang besar dalam 7 ketul, ketam butter, sayur campur dan lotto total RM76 murah kan? memang happy sangat sebab dapat merasa makanan yang sedap, fresh dan murah.

Tempat Menarik di Sabah

 

2015-11-27 09.06.09

Kami memang jenis suka pergi Pulau dan pantai sebab rasa tenang dan anak kitorang memang yang suka air punya budak. Kat sini ada 5 jenis pulau yang korang boleh lawat. Kami decide pergi Pulau Manukan sahaja spend time satu hari kat sini.. jadi takde lah terkejar nak gi sana sini. Bawa budak kecik ni kena trip relaks tak bole terkejar kang kelam kabut. hehehe

Memang puas kami gi Manukan Island ni sebab cantik sangat dan tak berapa jauh. Naik boat dari Jetty Jesselton. Kalau nak cari senang jer, cari bangunan Hyatt hotel, dekat2 situ nanti jumpa jetty dia. Boleh pilih nak pergi 1 pulau ke nak pergi banyak pun bole. Harga ikut berapa Pulau nak pergi. Kami kena charge RM23 seorang untuk ke Pulau Manukan tu harga pergi balik. Kalau nak life jacket tambah RM10 sorang pastu nak snokeling set tambah lagi RM5. Budak kecik free, alhamdulilah dorang kat sini sangat baik dan tak berkira illy doakan rezeki mereka makin bertambah amin.

2015-11-27 09.30.26

2015-11-27 09.33.08

Sampai di Pulau Manukan, kena bayar entry fee ni illy dah ambik gambar senang korang nak budget nanti.

2015-11-27 10.36.00

Sofea suka sangat dia dapat main air, bole swim dengan ikan yang jinak kat sana. Sampai kena tangkap baru bole balik. Dia menjerit tak nak balik hadoi la anak hahaha… ada illy upload video dia nangis tak nak balik ni

Ada orang mengamuk tak nak balik hahahaha

Posted by Illy Ariffin Blog : www.illyariffin.com on Thursday, November 26, 2015

 

2015-11-28 17.19.11

2015-11-28 17.29.35

2015-11-28 18.02.06

Dah sampai Sabah, please jangan lepaskan peluang pergi Signal Hill. sebab memang cantik sangat. bole pergi naik kereta sewa atau teksi tapi kitorang decide nak lalu the trail. Dalam 250 meter uphill trail jadi orang yang jarang excercise macam illy ni memang terasa ya rabiipenat nya dengan angkut anak lagi. My husband yang bawaanak i yang rasa penat over tak? Sampai kat atas hilang penat, cantik nya… sini takda entrace fee ke apa free jer boleh lepak selama mana yang korang nak. Kami pergi petang dapat la tengok sunset kat sini sunset dalam 5.45pm camtu sebab pukul 6.30 dah gelap gelita macam pukul 8pm kat kl. Jadi plan timing elok2 k? 

Selain tu kitorang pun ada jalan kat 1 Borneo mall, lupa la plak nak ambik gambar hehe tapi takpe illy ada ambik video kalau nak tengok lebih lanjut pasal trip ni bole tengok video yang illy dah upload ni. Siap ada room tour, ada more footage of the beautiful Manukan Island and bole tengok sendiri Pasar Philipnine tu macam mana tempat dia. Harap bermanfaat la post illy kali ni. Kami memang puas hati sangat dengan trip budget bersama family ke Sabah dan tak sabar rasaya nak pergi lagi. nak makan seafood!! hahaha

2015-11-29 10.07.42

Okay tu jer la, jangan lupa tengok video ni k? bye! and yes alang2 dah tengok tu like and subscribe la nanti bole tengok tempat2 lain yang illy pergi mana tau bole dapat idea kan? bye! till next post.. remember to smile and take it easy.

 

 

 

*I am not paid to write this. This is our personal trip. We paid for everything with our hard earned money like everybody else.  I spent personal time and put in personal effort on this blogpost. As usual, I will test and review products or services regardless of whether they have been sent to me/paid for me or not with honesty. Unless stated so in the post or marked with an asterisk, all products featured on this blog have been bought with my own hard-earned pennies. I started this blog to give my two pennies worth of thought and have fun along the way and that is exactly how this blog shall remain.

18 comments:

  1. seronok nya illy! happy la tengok illy and family pergi berjalan, saya pun rasa nka kena plan bercuti ni sementara anak tengah cuti sekolah. terima kasih share tips

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awww! terima kasih Intan sebab tumpang happy :) seronok nya dengar bila ada yang hargai rasa happy dapat bantu bagi idea and tips. enjoy your cuti2 with family n kids! <3 <3 <3

      Delete
  2. Sabah memang tempat menarik untuk bercuti. Walaupun saya setiap tahun ke KK untuk urusan tugas selepas 7 tahun menjadi "Warga Sabah" pada tahun 70an, Sabah masih menjadi tempat idaman saya untuk bercuti. www.mykembara.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sudi visit blog illy and sebab tinggalkan jejak Zahari :) kalau la illy tahu macam ni cantik nya dah lama pergi :) tak sabar rasa nya nak plan untuk pergi lagi :)

      Delete
  3. Cantik2 semua pemandangannya. Actually nak bercuti dalam negara pun banyak tempat cantik kan kak. Tapi kan kak, betulkan Sabah tak selamat kalau just nak pergi perempuan2 je... lagi pulak di pulau2 dia.. ngeri gak

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul negara kita cantik :) and tak rugi sebab same rate currency hehehe... actually kan to be honest masa i pergi tu semua okay jer tenang and rasa selamat. I think depends on which pulau, pergi yg belah kk okay insya Allah nanti bole pergi bawa family pun okay

      Delete
  4. Plan nk ke Sabah juga..nk buat budget dulu ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. illy doakan dipermudahkan semua nya :) have fun! paling penting pergi kat pasar philipine tu banyak seafood murah2 dan harga pun berpapatutan

      Delete
  5. alolo comelnya si kecik tu. peyuttt tu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe terima kasih nanti i bagitau dia haha

      Delete
  6. Assalamualaikum...

    Kami menyediakan perkhidmatan sewa kereta dan homestay di Kota Kinabalu pada harga paling murah

    1. Viva RM90
    2. Myvi RM120
    3 Saga RM120
    4. Alza RM140
    5. Exora RM150
    6. Avanza RM170
    7. Vios RM180
    8. Urvan RM230

    Homestay RM100.00 semalam

    Hubungi sy Raziman utk pertanyaan lanjut 0129600702 / 0168350082
    0129600702 (Whatsapp)

    ReplyDelete
  7. hye akak sy pun nx ke sabah insyaallah.. bln 3 nnti.. akak boleh bg thu secara detail xpsl harga tiket flight.. sebab xbpew nx fhm.. email sy boleh x kak? sayhasaifullah@gmail.com harap dpt membantu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam sayhasaifullah, sorry baru perasan comment ni. semoga dipermudahkan urusan nak ke sabah bulan 3 nanti. pasal ticket boleh gi direct website airasia atau mana2 website company yg sayhasaifullah nak pakai. masuk date bile nak gi nanti terus ada harga. Kalau boleh beli lah time promotion dapat murah :)

      Delete
  8. Salam,

    Kami menyediakan perkhidmatan kereta sewa Axia Auto Rm100/day. Selesa & jimat minyak. Kenderaan lain juga ada. Myvi, Saga, Alza, Exora dan Van. Perkhidmatan pemandu juga disediakan. Call/Watsapp 014 2011144 untuk tempahan.


    Terima kasih

    ReplyDelete
  9. Mohon Maaf kami ingin menumpang iklan...

    TIPS PERCUTIAN MURAH KE SABAH!!!
    Mari Bercuti Ke Sabah.... 2017

    Tel : 0129600702 / 0163751978
    Assalamualaikum Tuan Puan...
    Bercuti la ke Sabah....!!
    Kami bersedia mempermudahkan segala urusan percutian anda di sini...

    Kami menyediakan Kereta sewa pandu yang murah, baru dan berkeadaan baik..

    a) Nissan Urvan RM230 sehari
    b) Toyota Innova RM200 sehari
    c) Toyota Avanza RM160
    d) Nissan Grand Livina RM170
    e) Proton Exora RM150
    f) Produa Alza RM140
    g) Toyota Vios RM160
    h) Proton Saga Flx RM120
    i) Produa Myvi RM120
    j) Produa Viva RM100
    k) Proton Waja RM120
    l) Proton Preve RM150
    m) Viva 660 RM70

    * Harga di atas adalah minimum sewa
    untuk 3 hari ke atas...
    * Penghantaran kereta percuma ke
    Airport dan tempat penginapan.
    * Kadar harga lebih rendah untuk sewa
    secara bulanan.

    Kelebihan yang anda dapat apabila memilih kereta sewa kami adalah :

    1. Pilihan Homestay dan Hotel dengan harga
    istimewa daripada kami bermula harga
    RM68 dan ke atas di Kota Kinabalu dan
    kundasang...

    2. Homestay Condominium Marina Court di pusat bandar Kota Kinabalu hanya pada harga Rm250 semalam!!!

    3. Pemandu Pelancong..
    Sekiranya anda ingin perlukan pemandu sepanjang percutian kami menyediakan pemandu berpengalaman dan mahir dengan tempat2 percutian menarik di Sabah... upah bagi pemandu kami adalah RM100 untuk 12 jam sehari...

    4. Harga istimewa ke Pulau Manukan , Sapi atau Memutik..
    Sekiranya anda memilih perkhidmatan kami, kami akan memberikan anda harga istimewa RM20.00 sahaja seorang utk tambang bot dan Percuma SET SNORKLING & life jacket ( harga utk 1 pulau sahaja).. harga tak termasuk jetty fee, island fee...
    Kami juga memberikan harga istimewa untuk Water Sport berikut:
    * Banana Boat RM30 (15 mnt)
    * FlyFish RM60 (15 mnt)
    * Parasailing RM55 (15 mnt)
    * Jetski RM140 (30 mnt)
    * Sea Walking RM150 (30 mnt)

    5. Harga istimewa untuk melihat Proboscis Monkey dan Fireflies... Klias Beaufort..
    Harga RM45.00 adalah termasuk tambang menaiki bot, Hi Tea dan Makan malam...

    *Screenshot iklan ini sebagai voucher Diskaun dan whatsapp ke nombor di bawah*

    Hubungi kami
    0129600702
    0163751978
    Boleh Call atau Whatsapp


    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
    Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin).

    Harga sewa Kereta :
    # Suzuki APV/ Toyota Avanza/ Daihatsu Luxio/ Nissan Evalia [6-7 seat]
    Rate: IDR 350.000

    # Toyota Innova [8 seat]
    Rate: IDR 500.000

    # Kia Pergio [9-10 Seat]
    Rate: IDR 500.000

    # Coaster Isuzu Elf Short [11-12 seat]
    Rate: IDR 600.000

    # Coaster Isuzu Elf Long [19 seat]
    Rate: IDR 800.000

    # Toyota Hiace Commuter [15 seat]
    Rate: IDR 850.000

    *Include : Minyak, Parking fee, Tol, Driver, Drivel meal and kereta
    *Exclue : Entrance fee ke tempat-tempat Pelancongan untuk persons dan kereta.

    Untuk tempat lawatan boleh ikut tentatif program yang sudah di sediakan atau ikut plan sendiri.
    Harga yang kami tawarkan pun boleh kira jimat sangat dan berbaloi. Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :

    Call : +6282262272279
    WhatsApp : +6282280000071
    Email : podomorootransportbandung71@yahoo.com
    Blog : http://podomoroopelancongbandung.blogspot.co.id (Podomoroo Transport Bandung)
    Facebook : Podomoroo Transport
    Fanspage : Podomoroo Transport Bandung


    Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan.. Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang… Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan / Puan untuk ke Bandung.


    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Podomoroo Transport Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja.. Wassalam, Terima kasih...

    ReplyDelete

  12. *JOM KE SABAH 2017*

    TIPS PERCUTIAN MURAH KE SABAH!!!
    Mari Bercuti Ke Sabah.... 2017

    Tel : 0129600702 / 0163751978
    Assalamualaikum Tuan Puan...
    Bercuti la ke Sabah....!!
    Kami bersedia mempermudahkan segala urusan percutian anda di sini...

    Kami menyediakan Kereta sewa pandu yang murah, baru dan berkeadaan baik..

    a) Nissan Urvan RM250 sehari
    b) Toyota Innova RM230 sehari
    c) Toyota Avanza RM170
    d) Nissan Grand Livina RM180
    e) Proton Exora RM160
    f) Produa Alza RM150
    g) Toyota Vios RM180
    h) Proton Saga Flx RM120
    i) Produa Myvi RM120
    j) Produa Viva RM100
    k) Proton Waja RM120
    l) Proton Preve RM160

    * Harga di atas adalah minimum sewa
    untuk 3 hari ke atas...
    * Penghantaran kereta percuma ke
    Airport dan tempat penginapan.
    * Kadar harga lebih rendah untuk sewa
    secara bulanan.

    Kelebihan yang anda dapat apabila megambil kereta sewa kami adalah :

    1. Pilihan Homestay dan Hotel dengan harga
    istimewa daripada kami bermula harga
    RM68 dan ke atas di Kota Kinabalu dan
    kundasang...

    2. Homestay Condominium Marina Court di pusat bandar Kota Kinabalu hanya pada harga Rm300 semalam!!!

    3. Pemandu Pelancong..
    Sekiranya anda ingin perlukan pemandu sepanjang percutian kami menyediakan pemandu berpengalaman dan mahir dengan tempat2 percutian menarik di Sabah... upah bagi pemandu kami adalah RM100 untuk 12 jam sehari...

    4. Harga istimewa ke Pulau Manukan , Sapi atau Memutik..
    Sekiranya anda memilih perkhidmatan kami, kami akan memberikan anda harga istimewa RM25.00 sahaja seorang utk tambang bot dan Percuma SET SNORKLING & life jacket ( harga utk 1 pulau sahaja).. harga tidak termasuk Jetty Fee dan Island Fee...
    Kami juga memberikan harga istimewa untuk Water Sport berikut:
    * Banana Boat RM30 (15 mnt)
    * FlyFish RM60 (15 mnt)
    * Parasailing RM55 (15 mnt)
    * Jetski RM140 (30 mnt)
    * Sea Walking RM150 (30 mnt)

    5. Harga istimewa untuk melihat Proboscis Monkey dan Fireflies... Klias Beaufort..
    Harga RM45.00 adalah termasuk tambang menaiki bot, Hi Tea dan Makan malam...

    *Screenshot iklan ini sebagai voucher Diskaun dan whatsapp ke nombor di bawah*

    Hubungi kami
    *0129600702 (Whatsapp/Call)*
    0163751978 Call


    ReplyDelete

Thank you so much for taking the time to comment :)

I love reading it <3 Big hug!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template Design by illy ariffin (© Copyright)