AJLAA VILLAGE RESORT- One of the most awesome weekend of my life

Jan 20, 2016

 

Assalamualaikum and Olla everyone!

Are you planning for an awesome staycation in the near future? If you do, then illy ada satu tempat nak suggest. Tempat baik punya! hehe couple of weeks ago illy ada cerita illy pergi Pangsun kan? (you can check out the post here) hehe. this time around seperti di janjikan illy pergi lagi kat Pangsun but this time illy pergi tido kat Ajlaa Village pula. yeay!

Kali ni illy pergi all girls vacation and my husband and my bro (read : sibuk) also buat dorang punya all guys staycation. Terima kasih banyak kepada my bestie Ayna sebab bertungkus lumus prepare for this staycation and for all the kind treatment that we got. Actually illy rasa macam pergi visit family. Rasa very homely.  Layanan terbaik, rasa seronok sangat 2 days 1 night kat Ajlaa Village.

Ajlla Village

Kalau korang nak cari Ajlaa Village ni tak susah. Actually korang bole google jer atau pun waze. Nak senangkan kerja nah hambek ni ada [Coordinate - Latitude : 3.22255,  Longitude : 101.86009] Best kan hidup zaman internet ni? Nak lagi tips, kalau korang kat simpang hulu langat yang lepas look out point tu just ambik kiri terus jer sampai nampak simpang belah kiri tulis Ajlaa Village. Dari damansara dalam 45 minit dah sampai kejap jer.

Ajlla Village

Taaaa daaaaa… Cantik tak tempat ni? illy memang suka dari yang first time illy datang dah jatuh cinta. Mana tak nyer, udara segar sangat maklum lah dikelilingi bukit. On top of that, suasana dia tu memang very relaxing. Di kelilingi mountain ish memang best la.. Kalau korang suka nature confirm akan jatuh cinta tergolek – golek hehe

Kat sini ada macam-macam jenis bilik yang bole cater korang punya need. Nak pergi berdua boleh, nak pergi ramai satu family pun boleh. Nak buat team building pun boleh. Yang paling penting korang decide nak duk atas air ke atau nak duk hill view. Macam kitorang yang perempuan suka duduk kat hill view tu sebab nak ambik gambar cantik. Maklum lah kami pergi geng2 blogger jadi gambar punya factor memang antara yang penting haha. 

Husband illy and my bro memang nak sangat duk atas air tu, sebab dorang boleh pancing straight dari balcony dorang. Bilik yang atas air tu dia lagi feeling kampung sebenarnya sebab dari kayu. Jadi memang authentic feeling of nature. Boleh la my husband and bro perasan hidup zaman hang tuah.. chewahhh Bila lagi nak merasa kan?  Anyway, bilik yang husband illy tido harga dia RM120 satu malam. Plus kalau korang nak sewa pancing dorang pun provide RM10 satu. Sangat berpatutan bagi illy.

 

Ajlla Village

Ni gambar illy ambik pukul 9 pagi. Tengok tu ada kabus apa semua. Rasa macam nak bawa balik sikit udara kat sini. Boleh bungkus tak? please!  Honestly illy memang kagum dengan Uncle Jalal and family sebab came out with this beautiful place. They started to develop this beautiful place around 22 years ago masa tu tahun 1994. One brick at a time and then hasil nya Ya Allah sangat berbaloi.  Illy kalau ada la tempat macam ni memang tak gi mana dah duk sini hari – hari. Tenang dan cantik.

 

Ajlla Village

This is one of the option yang korang boleh pilih nak stay. Illy suggest untuk big family. Macam family illy tu kan suka buat family reunion. Jadi this water banglow ada 7 room in total. Korang bole h pilih nak satu bilik atau nak ambik terus 7. Kalau ambik 7 terus harga dia RM 950 satu malam. Memang berbaloi. Siap ada tempat bbq. Siapa yang pandai memancing tu silakan enjoy la puas – puas. Punya lah banyak ikan kat sini. Lepas pancing, terus boleh ngap fresh giteww. On top of that, sini tak payah air cond pun sejuk tau. Best sangat air cond original dari embun. Rasa sihat jer duk sini.  Very enviromental friendly.

 

Ajlla Village

Ni kawan – kawan illy. Start from left yang tu Alyza Fisol pastu yang pakai topi tu Cik Lily, pastu yang hot mummy tu Sabby Prue and then yang sweet tu Mieza and yang last sekali tu tak yah intro dah lah k? hahaha berapa kali dah illy citer pasal Ayna kat blog haha. Please dont forget to check out dorang punya blog k?

 

Ajlla Village

Cantik tak? Ni illy ambik gambar yang Water Chalet punya walking alley.

 

Ajlla Village

Semoga our friendship last forever! Meet the familar faces of my blog also the familiar faces in my life. Truly yours, Ayna (again haha) and the beautiful and kind Caro.  Ni gambar Caro tau. Cantik kan? hehe Sebab orang dalam gambar pun dah memang cantik hahahahahaha okay fine bagi lah peluang kami nak perasan sekali sekala.

20160116_181728

Ni illy dengan Princess Buhsan yang K-pop fashionista, meet Sizzling Suzai. By the way dia single, kalau berminat boleh pm tuan empunya badan. Habis lah aku kena bahan dalam blogpost dia nanti. Takpe i akan bertabah hahaha Seronok mengusik si Suzai ni tau.

 20160116_181523

Yang si cantik manis ni pula is Ayue Idris. Yang lawak nya selama kenal dia duk panggil illy akak. illy pun confirm jer layan sekali tengok sama umur hahahahaha

pic credit : Iqstudio.my

Masa sampai tu kami duk borak2 dulu then kami di bawa untuk jalan – jalan tengok semua bilik kat Ajlaa Village then after maghrib kami di sajikan dengan bbq. Yeay! Best sangat. Kitorang makan grill lamb pastu ada grill chicken dan macam – macam lagi. Kenyang perut, suka hati.

pic credit : Iqstudio.my

Di persembahkan…..Muka – muka manusia yang happy.

pic credit : Iqstudio.my

Lepas makan entah berapa kali round, illy pun sampai lost count. Sedap kot rugi lah tak tambah bukan selalu kan? Yang buat lagi seronok tu sebab makan ramai – ramai pastu sambil borak dengan enviroment yang sangat sihat jadi bertambah lah level happy kami semua.Lepas tu kami buat macam teka teki, terkenang zaman masa sekolah dulu – dulu.

20160116_223855

Pastu lepas tu kami duk melepak sambil celup2 kaki kat swimming pool. Tertibe my bro and my husband datang dengan muka happy berjaya dapat tangkap ikan haha.. itulah hasil nya.  Dapat ikan keli, yang second time tu hampir nak dapat ikan patin tapi ikan tu power lepas kan diri  sebab dia pun besar so banyak pengalaman camner nak ngelak kot haha memandai jer illy macam la tahu sangat pasal kehidupan ikan. Terpancarlah muka excited dorang berjaya dapat ikan.

20160116_230943

Melepak lagi kami malam tu. Seronok tengok persembahan dugung air hahaha. Jangan marah tau gurau jer k? sekali sekali mengusik. Actually illy memang tak sabar nak mandi kolam esok nya tu.

pic credit : Iqstudio.my

Kat sini ada 2 jenis swimming pool ada untuk adult and for kids. Yang super special nya kat sini tak main lah air chlorine bagai. Sini swimming pool pakai air bukit dan air mata air tau. Jadi tak yah risau rambut jadi kering ke apa sebab air dia memang fully loaded with all the amazing minerals direct from the source. Nyaman sangat

20160117_091601

The next day. Please ignore my husband yang tengah buat muka apa ntah tu hahaha Illy upload sebab muka illy nampak ayu kat sini. OMg perasan haha By the way, nak citer kat sini banyak di sediakan kerusi tempat lepak santai macam ni. Sesuai sangat untuk berborak.

 

Ajlla Village

pic credit : Ayue Idris

Lepas kami breakfast tu, kami gi jungle trekking. Kat sini ada few track yang kitroang ambik ni yang paling sempoi. Seronok tau be soo close with nature. Sebenarnya ada citer kelakar masa jungle trekking ni. Nanti korang tengok video kenapa hahaha

pic credit : Ayue Idris

We were lead to this beautiful hidden river at Ajlaa Village. Tergoda sangat with this place. Cantik dan air dia tu mak datuk memang jernih. Teringat pula kat anak illy si Sofea tu. Dia dah la memang suka air. Next time nak bawa dia mandi sini.

 

20160117_111044

Lepas kami habis jungle trekking sambil nikmati keindahan alam, kitorang makan ice cream! Kebetulan pula time nak balik tu ada orang jual ice cream. Seronok la kitorang, nak melompat pun ada rasa. 

pic credit : Iqstudio.my

Amacam? Cantik tak?  I know right! Ni lah one of the swimming pool air bukit tu. Syiokkkkkkkk wa cakap sama lu.

Ajlla Village

Sambung lagi, mana bole tahan. Tepi tu illy, pastu yang lain illy dan introduce rasa nya. Yang belum lagi introduce yang pakai tudung merah hitam yang buat tangan ala awek korea tu nama dia Pika. Pastu yang tudung hitam putih nama dia Liyliz. Terima kasih Liz sebab bukan bantal felt untuk kak illy and sofea. Suka sangat! nanti nak upload la kat instagram. Kalau korang nak order custom made pillow yang comel bole contact Liz k? Orang nya sweet lemah lembut.

received_10206947965329943

pic credit : Ayue Idris

Aksi kami dalam air. hahahaha Seriously seronok, korang memang kena lah datang rasai sendiri. Kak Lily sampai terbaring nak ambik gambar kitorang ni tau.

20160117_105832

Group pic of this beautiful and memorable trip. Eh lupa plak nak introduce yang pakai topi ngan seluar putih hitam tu nama dia Nicole. Illy first time jumpa, for more meet up in teh future and nice to meet you Nicole.

12565352_1028777517145101_2944775832828987043_n

pic credit : Caro 

Okay tu jer lah nak citer kali ni, Kalau korang nak booking sila contact nombor kat banner tu k? Pastu kalau nak tahu apa yang lawak nya masa kitorang jungle trekking tu boleh tengok video kat bawah. Illy ada juga tunjuk around the place. So, you will hopefully get a better idea.

We are at the end of this post. Terima kasih banyak pada korang sebab sudi baca sampai habis apa yang illy tulis. Minta maaf kalau ada terlebih gurau or terkasar bahasa. Uttermost Thank you pada Uncle Jalal and family expecially Ayna sebab tungkus lumus sediakan yang terbaik buat kami dan layan kami macam family. We really appreciate it. Semoga rezeki uncle sekeluarga di murahkan dengan melimpah ruah oleh yang maha Esa. Amin.

 

Nah, di jemput korang beramai gi like and skodeng fb dorang k?

https://www.facebook.com/ajlaavillage

 

 

 

* I am not paid to write this. I will test and review products or services regardless of whether they have been sent to me or not with honesty. Unless stated so in the post or marked with an asterisk, all products featured on this blog have been bought with my own hard-earned pennies. I started this blog to give my two pennies worth of thought and have fun along the way and that is exactly how this blog shall remain.

12 comments:

  1. Bestnye hangout dgn korg, rugi tak join mandi sungai sekali, kalau x boleh la merasa jadi dugong gaksss, hehehe =P Love you very2 much too Illy, muahssssss <3 <3 <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha takpe next time kitorang serbu lagi! :) you know i love you more! <3 <3 <3

      Delete
  2. hahhahahha princess x mandi pagi ahahhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. sejuk kot hahahhaha, tapi dah mandi sungai pas tu kira mandi lah tu hahaha

      Delete
  3. seronok nya illy pergi dgn kawan, saya pun teringin nak plan nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. please go, you will have a splendid time! heheh have fun <3

      Delete
  4. so nice and fun, gonna tell my dear of this place :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you for dropping by Sherry! :) i hope that you will enjoy a great amount of fun there!

      Delete
  5. Arrrrrrrrrrrrrghhhhhhhhhhhhhhhhhh akkkkk jmp nnt SIAP LAH!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahahahahahahahaha jgn merajuk tau :P hug balik

      Delete
  6. ku baru baca...awatla buruk benor terkangkang dlm bideo...hahahahaha...

    ReplyDelete

Thank you so much for taking the time to comment :)

I love reading it <3 Big hug!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template Design by illy ariffin (© Copyright)