My experience with Curtains Place

Mar 24, 2016

image

image

Assalamualaikum and Olla everyone!

How are you? Hope you are feeling great. Sebenarnya dah lama illy ni asyik tengok video make over home pastu suka hias rumah lepas dari kahwin. Tak salah kan berangan? Bagi illy lah yang paling penting barang tak nak banyak biar senang nak kemas. Easy to the eye and paling penting easy to the mind. Anyway, kita semua ada selera masing – masing. Illy pun bukan lah profesional dalam bidang ni. Jadi illy belajar sikit – sikit.

The thing I noticed is that, curtain play the most important role untuk create mood of the space. Jadi a tips yang illy boleh bagi melalui pengalaman illy lah. Pilih curtain yang berkualiti. Illy sudah banyak kali bazir duit. Hampir setiap tahun beli langir yang ready made. Sad to say.. the quality is not as good as I wanted and not personolize. Our home kan berbeza, bukan semua rumah ukuran tingkap sama kan? Plus kalau beli yang ready made, macam tak berapa umph..  berapa kali dah beli yang ready made last tak puas hati. Pastu kan dah membazir?

Hari ini illy nak share about my experience di Curtains Place. The professional when it comes to curtain. Illy actually banyak kali nampak signboard Curtains Place ni at my house area. Sebab illy pun stay kota damansara. Since it is my first time having a tailor made curtain, so macam nervous sikit mula – mula tu. 

Kalau korang nak pergi next time, ni illy letak terus the address kat sini :

Curtains Place Sdn Bhd
Surian Industrial Park. No 9, Jalan Teknologi 3/3A,
Taman Sains Selangor 1, Kota Damansara,
47810 Petaling Jaya, Malaysia
Tel : +603 - 61519899, +6012 - 757 3828
Opening hours Daily : 10am - 7pm

image

image

Illy and husband disambut dengan baik. This is Rachel dia yang banyak melayan illy at Curtains Place. Tengok Dia asyik senyum jer.  Sepanjang illy dicuss dengan Rachel and Jason, tak rasa kekok langsung. Rasa macam dah kenal lama pula. Mereka very welcoming and friendly. The best part about Curtains Place ni, dia macam ada show room tau. So, korang boleh cari – cari idea dulu nak macam mana. I would suggest bring a picture of your current living room or any other room yang korang nak buat langsir. Nanti consultant boleh bagi nasihat apa yang sesuai. Of cause, the final decision is yours.

Memandangkan mereka dah 13 tahun berkecimpung dalam bidang buat langsir ni, illy memang ambik berat every of their opinion. Apa yang buat mereka lain dari yang lain adalah sebab dorang punya selection kain banyak sangat. Like seriously, illy macam happy sebab banyak selection. Dorang memang jahit in house. Kalau korang pergi showroom Curtains Place, kat bawah tu macam jenis contoh langsir di tingkat atas pula adalah department menjahit. Illy pun suka dengan Curtains Place sebab mereka bagi banyak peluang pekerjaan bagi malaysian. Sebab staff dorang memang semua Malaysian. Jadi bila nak berbincang tu no language barrier. (you know what I mean)

image

Masa tengah discuss dengan Rachel tu, dia ada cerita colour dinding rumah illy macam rumah Ning Baizura. hehehe malu i. (run n hide while covering my face). Rumah illy biasa jer, takde lah mewah macam Ning Baizura. Anyway, Rachel ada cakap bukan besar atau kecik yang penting pandai gayakan and get the right piece of curtain. Okay illy semangat balik, tak sabar nak kasi glamour sikit my living hall.

Mula tu adalah risau juga, ish..  mahal ke tak ni nanti? Actually the price depending on apa jenis kain korang nak. Kalau nak kain yang biasa then harga biasa, kalau nak kain yang harga exclusive pun ada. Ikut poket masing – masing. To be completely honest, for the quality the peace of mind memang berbaloi.

Selalu railing orang pakai yang warna grey besi tu kan? Pastu senang karat betul tak? Kat Curtains Place dorang pakai yang warna putih. Lagi cantik nampak kemas dan heavy duty. Jadi korang dah pasang railing bagus next time tak yah nak risau dah. Tinggal nak tukar - tukar langsir jer pun. Railing tu nama dia powder coated track.  Illy suggest ambik yang tu la sebab bagus. Like what Jason said, do it right the first time.

image

Then kalau korang dah habis consultation tu nanti dorang akan hantar their technician untuk kira terus. Tak payah korang nak panjat sini sana untuk kira. They sent people to do it for you. Kalau duduk condo macam illy ni boleh lah lagi nak panjat ukur. Sekarang kan banyak trend rumah with high ceiling. Yang tu kena minta tolong spiderman lah pula. See? peace of mind, tak payah pikir banyak. Curtains Place uruskan. Jadi ukuran pun tepat.

IMG-20160321-WA0011

Ini  lah dia rupa my humble living hall. Beli yang pasang siap. Ish geram plak pikir bazir duit. Kalau tahu dari dulu ambik dari Curtains Place jer. Tengok yang railing tu illy pasang betul-betul atas bingkat tingkap betul tak? Bila dah dapat nasihat Rachel, illy naikan ke atas sekali. This will help untuk nampakan ilusi high ceiling dan lebih kemas serta elegant.

IMG-20160321-WA0012

Tool dorang pun ambik gambar. Hehe.. semangat tak?

Amacam tak sabar nak tengok hasilnya?

.

.

.

.

 

image

Curtains Place janji dengan illy 2 minggu siap langsir. Tengok lebih awal lagi dah siap. Lagi lah illy happy masa tu. Sofea photo bomb mummy punya gambar ni kenapa? haha sibuk nak minum air tengok tv haha okay takpe lah sayang punya pasal, takpe lah nak.. suka hati kau lah, yang penting langisr mummy cantik hehe. Actually kan masa lepas ambik Sofea dair sekolah, jadi first time lah dia tengok langir berubah kan? Bukan main sengih dia.. Sofea siap cakap Wow.. Wow..  funny lah you sofea, kids can be so pure and expressive sometime. haha

 

image

Banyak tak beza? Tadi macam setinggan sekarang baru lah ada gaya betul tak? hehehe HAPPY NYER Tuhan yang tahu. Rasa tenang balik rumah tu mata rasa selesa jer.

image

Close up sikit, my favourite part. Cantik kan??? It fall n folded nicely. Saya suka! Ni gambar siang, Nak tengok gambar masa malam? okay boleh sekejap.

.

.

image

image

I know right? I am super in love with my living hall curtain. Illy suka tenang, simple yet ada sense of glam sikit. Macam minimalist, natural effortless glam. Ini lah tempat suami  illy melepak most of his time. Also tempat anak illy berlari. To me is it as special space. One the used area in our home. Illy nak pastikan selesa untuk keluarga illy. Bayangkan kalau balik kerja penat pastu rumah sepah, memang darah naik kepala lah kan? Tu lah illy cuba sebaik mungkin kasi the calming vibe. Nak kasi semua balik rumah jer, kepala relaks dan tenteram. How significant impact does a curtain gave. 

image

Nak baring depan tv kalau takde pillow macam tak lengkap pula. Hehehe kat Curtain place ni korang boleh order pillow sama fabric dengan langsir. Jadi matching. Illy ambik yang 2 design same colour. Depan plain velvet macam langsir illy. Then belakang macam ada stripe. JAdi kalau bosan boleh terbalik dah macam pillow baru.

image

Ni illy letak side by side, so you can see the difference clearer. I am so happy with the result and service.  Boleh bincang dengan meraka berapa budget yang korang ada dan perunding akan bagi suggestion yang terbaik. Berpatutan bagi illy. Sebab kualiti kerja memang tip top, tak payah korang nak pergi beli driller lah, pergi ukur lah beli tangga lah. Ish banyak nyer kerja. Bayangkan masa yang korang jimat dan hasil kerja yang berkualiti korang dapat.  

Nak tahu berapa kos? Illy ambik kain jenis velvet harga dia Rm 79.70 per meter. Kalau korang pilih kain jenis lain then harga lain lah.

 

Fabric : = Rm 1086.53 (Rm 79.90 per meter)
Workmanship : Rm 256
DT : Rm 240
Total after discount : Rm 1582.53

Pillow 18" x 18" ( 2pcs ) : Rm 111.15 

Total : Rm 1,693.68

 

Alright, that it for today. Harap apa yang illy share kali ni bermanfaat. Raya kan dah nak dekat. If you are in the market to look for a new curtain, then illy harap post ini bermanfaat. If you want more info boleh check out their website, fb or terus jer walk in di show room Curtain Place Kota Damansara. Thank you and have an awesome day ahead!

 

Website

http://www.curtainsplace.com.my/

FB

https://www.facebook.com/curtainsplace/

12 comments:

  1. wah tak tahu pulak boleh pakai velvet buat langsir. menarik lah. intan pun nak try lah. terima kasih sebab introduce dgn curtain place

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam2 boleh Intan, nak pakai satin boleh, nak pakai cotton pun boleh :) illy suka yg velvet ni sebab dia berat pastu texture dia tu nampak glam skit <3

      Delete
  2. curtain place ni yang dekat dengan gulam mee tu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dekat yg kawasan industrial tu, depan sikit lagi dari gulam mee :) ada sign board dont worry. dah dekat kawasan tu nanti jumpa tu insya Allah

      Delete
  3. the fabric looks lush & pretty, love it <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you for dropping by Ayna <3 hehe nanti raya meh la datang

      Delete
  4. Thank u for ur post..Memang tgh cari kedai curtain and pening sangat sebab tak pandai nak matchkan dgn color wall..insyaAllah akan ke sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you for dropping by :) alhamdulilah, happy to know sebab bermanfaat :) enjoy your new curtain soon!

      Delete
  5. nak Tanya.. DT stands for what? satu lagi, curtain place nie kiranya ambil lah ye tempahan untuk rumah apartment? thank.. saya kota damansara jugak..seksyen 4 =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. DT untuk double railing :) a ah dorang ada ambik tempahan rasa memang cover area seksyen 4

      Delete

Thank you so much for taking the time to comment :)

I love reading it <3 Big hug!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template Design by illy ariffin (© Copyright)