Celebrate Birthday Ayah di Istana Bambu

May 13, 2016

IMG-20160511-WA0083

IMG-20160511-WA0062

IMG-20160511-WA0068

IMG-20160511-WA0060

Assalamualaikum and Olla everyone!

How are you today? I hope everything is going great at your side. Today, illy nak share pengalaman celebrate birthday ayah di Istana Bamboo. First of all, thank you kat ayah sebab belanja hahaha… dah la birthday dia, dia plak belanja. We love you!

Okay sambung cerita, nak bagi tahu ni. Mana lah tahu korang tengah cari idea kat mana nak celebrate birthday ke or nak try kedai makan baru ke kan? Boleh cuba di Istana Bamboo. Location dia betul tepi highway depan sikit sebelum simpang ke Bukit Antarabangsa. Zaman skang dah canggih, waze atau pakai google map jer lah. Anyway, if korang still nak the address nak tu dia alamat dan no telefon Istana Bambu. Mana tau nak buat booking or nak tanya ke kan.. boleh la contact mereka terus

Lot 841-842, Jalan Ulu Kelang, 68000, Ampang, Selangor.

03-42514717

 

Tengok gambar kat atas, decor dia memang lain pada yang lain. Very the kampung style illy suka sangat. Rasa macam lupa yang restoran ni tepi highway. Rasa masuk jer tu sampai kat tempat lain. Bagi yang suka ambik gambar lah ootd mesti sakan jumpa tempat ni hahaha

IMG-20160511-WA0075

Ni hiasan betul kat pintu masuk Istana Bambu. Stylo habis. Siap ada sawah padi. First time illy tengok ni kat kl ada sawah padi. Paling syok masa kitorang makan tu ada pulak bunyi cengkerik memang lain dari yang lain experience makan kat sini. Terima kasih pada ayah and abg cast sebab survey tempat ni. hehe

Sebenarnya teringin nak cuba datang siang pulak, mesti lagi cantik hehe.. Kalau malam pun kami dah terpikat habis siang macam mana lah pula kan? Dia ada jual macam masakan panas, goreng-goreng. Dengar cerita siang dorang ada special lunch menu pais ikan, pastu patin tempoyak (OMG) pastu siap dengan sambal hitam. Siapa yang pernah makan lauk ni confirm terliur kecur gitu haha

Malam tu ayah illy ambik set, senang citer tak yah pikir kan. Set dia sama ada nak 2 orang makan atau 4 orang atau 8  orang. Kami ambik set 8 orang. Teramamt berbaloi cuba tengok kat bawah ni. Siap waiter dia datang cakpa kalau bill lebih RM500 Istana Bambu bagi free satu lauk (boleh pilih nak ketam, ikan atau udang) pastu bagi 1 jug free juice. Memang berbaloi teramat sangat.

IMG-20160511-WA0073

Salted Egg Crab

Sedap menjilat jari, teringat – ingat lagi ni hahaha

IMG-20160511-WA0072

Deep Fried Sambal Chili Siakap

Yang ni pun sedap juga. Terasa kuah dia tu. Ikan pulak dia goreng garing jadi crunchy masa maakn tu. Perghhhhhhhhhhhh!

 

IMG-20160511-WA0067

Sweet Sour Fish

Bagi satu lauk free tu, ayah illy pilih sweet sour fish. Pun menarik juga. Portion kat sini memang besar jadi makan tu puas.

IMG-20160511-WA0056

Cashew Nut Chicken

Di sebakan banyak sangat dah lauk seafood lauk ni macam kena abaikan sikit hahaha sorry tau ayam.. Lauk ni pun sedap cuma kitorang lebih focus bantai seafood hahaha.. tpai tak membazir tau ada lebih tu illy siap tapau masuk peti ice boleh dinner esok nyer kat umah. Sebab illy pun stay dgn my husband (ofcoz lah hadoi) and sofea n my bro. Jadi agak penat juga balik kerja nak memasak. Sekali sekala ada lauk bungkus dapat lah rehat sikit balik kerja. hehe 

 

IMG-20160511-WA0057

Brinjal with minced Chiken

Illy first time makan lauk ni. Not bad juga combinasi terung dan ayam. Selalu kat umah kalau terung mesti masak sambal jer la yang illy tau. Kalau tak pun bakar. Buat macam ni sedap juga..

 

IMG-20160511-WA0055 (1)

Prawn Butter Sauce

Lauk ni paling famous malam tu, adik illy siap senduk kuah butter sauce ni banjir dalam pinggan sedap sangat. Kalau datang Istana Bambu illy suggest korang order yang ni. Pasti tak menyesal

 

IMG-20160511-WA0051

Green Curry Beef

Yang ni buat illy teringat kat thailand punya masakan. Sedap terasa semua rempah dia tu. Pastu illy rasa daging tu dia macam salai before buat lauk sebab macam ada rasa smokey skit. Pun sedap.. kau apa yang tak sedap illy?? hahaha tak serious kalau tak sedap illy cakap.. yang ni masalah nyer semua sedap nak kata apa kan hahahaha

WhatsApp-Image-20160511 (1)

Lala Thai Style

Yang ni pun illy bungkus bawa balik sebab banyak nyer dorang bagi. Setimbun memang tak kedekut. illy rasa yangn i ayah illy paling suka malam tu sebab duk asyik cakpa, try lala tu sedap pedas haha

 

WhatsApp-Image-20160511

Sizzling Prawn Ball

Menu kata ball, sampai udang betul lah pula. hehehe lagi sedap so takda complain langsung. Bagi illy antara kedai makan yang paling sedap, berbaloi yang pernah illy pergi. Campur lagi decor dia pun stylo jadi memang best lah. Sebenarnya ada lagi lauk illy tak semapt ambik gambar. Dia punya crab meat soup dan juga ada bagi dessert sago gula kabung dah juga air cincau 2 jug.

 

WhatsApp-Image-20160513

WhatsApp-Image-20160513 (4)

WhatsApp-Image-20160513 (2)

WhatsApp-Image-20160513 (1)

 

Bagi memudahkan korang nak buat kira atau budget, illy ada ambik (okay bukan illy husband illy yang snap gambar ni) gambar menu dan harga jadi boleh la korang buat kira – kira sebelum pergi. Bagi illy berpatutan sebab memang teramat sedap dorang masak pastu portion memang besar. Boleh pilih nak duduk kat kerusi ke atau nak duk bersila feeling duduk kat pangkin. Kami ambik seat special skit kat pangkin tu sebab baru feeling kan.. Lagi pun birthday ayah hehe

 

IMG-20160511-WA0040

IMG-20160511-WA0041IMG-20160511-WA0030

IMG-20160511-WA0069

IMG-20160511-WA0020

IMG-20160511-WA0024

IMG-20160511-WA0037

Okay tu jer lah illy nak share kali ni. Berharap dan doa semoga ayah illy kekal sihat, happy dan disayangi Allah sentiasa. Terima kasih belanja kitorang. Illy pun lega malam tu sebab Sofea behave takde melalak.. Dia banyak jalan pusing-pusing sebab ramai yang melayan dia. Suka sangat lah dapat attention pastu pula situ ada kucing jadi ada lah hiburan buat budak kecik. Walaupun sofea sebenarnya takut kucing hahaha

Anyway, harap perkongsian kali ni bermanfaat kalau korang nak cari idea kat mana nak celebrate birthday boleh datang Istana Bambu k? Till next blogpost, dont forget to take it easy and smile!

 

 

 

 

 

*I am not paid to write this. All opinions are my own.  As usual,  I will test and review products or services regardless of whether they have been sent to me or not with honesty. Unless stated so in the post or marked with an asterisk, all products featured on this blog have been bought with my own hard-earned pennies. I started this blog to give my two pennies worth of thought and have fun along the way and that is exactly how this blog shall remain

4 comments:

  1. I've been there like 2 or 3 years ago, it really change a lot now! =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. it is my first time hehe :) nanti wecan go again, i nak try yg patin tempoyak tu hehee

      Delete
  2. selalu lalu situ tapi tak pernah try lagi. tak banyak nyamuk ke? btw semua nampak sedappp sangat especially prawn tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe takde lah pulak nyamuk masa kami perg tu :) tapi meamng gelap lah sikit tempat nyer.. n yes udang tu kena try kalau sampai sedap!

      Delete

Thank you so much for taking the time to comment :)

I love reading it <3 Big hug!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template Design by illy ariffin (© Copyright)