Resepi Ikan Stim Sedap Tip Top dan sangat mudah

Jul 13, 2016



Assalamualaikum everyone!

Illy tengak dah macam blog masakan pun ada. Asyik share resepi jer haha.. bukan apa niat ni nak share, based on current journey. Takpe nanti next week illy share balik tulis pasal beauty k? Hehe

Many things la happen lately, yer la sibuk baru balik dari raya nak sesuaikan dengan jadual macam biasa balik. Settle kan email office, kerja2 yg recurring etc.. pastu nak reply email2 blog lagi. Dengan kita pregnant pastu ada anak kecik. Jadi memang masa suntuk lah skit nak tangkap gambar nak review beauty stuff and so on. Sebab priorities hidup illy dan jadi husband dan anak2 jadi meraka illy uruskan dulu. Sebab itu urusan akhirat dan tanggungjawab illy. Yang urusan dunia, one at a time.

Panjang bebel kesian kah korang nak baca, bila nak share resepi nyer ni? Asyik pok pek jer.. hahaha okay jap, satu lagi.. hari ni birthday husband illy, dan dia pula kena demam campak yg jenis campak keladi. (Tak tahu google k? penat nak type dah ni).






Dah lah kena diagnosed on his birthday hahaha.. sian dia ala ucuk ucuk hahaha.. maka illy pun masak lah nak kasi dia sihat. Buatlah ikan stim special ala thai yang sedap Tip Top. Tak cayer nanti cuba k? Pasti tak menyesal dan bertambah nasi or bubur

Resepi Ikan Stim Sedap Tip Top Mudah



Bahan bahannya :-

Halia
Bawang Merah Besar
Cili padi
Serai
Limau nipis
Lemon
Gula
Garam
Air
Minyak
Ikan Senangin (ikan ni illy dapatkan dari Nikudo Seafood) ada tulis baru ni gi lah baca. Nak guna ikan lain pun boleh. Macam siakap or ikan merah or ikan kembung. Senangin ni sedap manis marvelous jadi mantap buat ikan stim.


Cara-caranya :-
1) Siang ikan dan potong bahan macam illy buat dalam gambar. Kalau nak potong cara lain pun boleh. Tak dosa, dont worry.

2) Panaskan minyak, masuk bawang. Dah wangi masuk pula halia, serai serta cili padi.

3) Bau dia start dah wangi tu perah limau (buang biji kalau tak gigit kang pahit). Kalau tengok dalam gambar illy potong limau 2 jenis. Satu yg potong nipis satu potong biasa kan? Ada sebab. Yg potong dua tu perah air dia pastikan buang biji. Yang lemon potong nipis n limau potong nanti dulu. Masuk lambat lagi. Kalau masuk sekali nanti pahit.

4) okay sekarang masuk ikan dalam bekas. Masuk yg kuah tadi then stim dgn hirisan lemon. Kalau nak mudah tak bak bekas. Illy dah tengah atas kuali tu illy masuk jer ikan, then masuk air camni.



5) Gula and garam jangan dilupa. Tutup kuali dan stim kan. Dalam 20 minit api sederhana.

6) Dah nak hidang masuk hirisan lemon dan hirisan limau nipis yg balance tadi tu.
Stim kejap 3 minit kasi sebati.

7) Angkat, susun dan hidang.


Sebab husband illy tak sihat deman chicken pox, illy buatkan sekali dengan bubur. Hidang lah comel skit kasi dia ada selera kan. Sebenarnya ada cerita, illy dapat tahu dia tak sihat pergi lah cari apa petua nak sembuh. Ada plak satu ni tulis buat sup ketam. Nasib illy duk bincang dalam whatsap keluarga. Ma cakap eh tu orang denggi lah. Bukan orang kena demam campak hahahahha.. tak baik tau google buat prank camtu. Nasib illy tak masak sup ketam kat johan kalau tak macam monyet dia bergaru hahahahahaha




Illy dah belikan juga air kelapa 3 biji terus. Harap cepat lah sembuh amin.. okay tu jer lah citer kat korang. Ni ada picture husband illy tengah makan. Hilang penat tengok dia selera makan.



Sofea skang tengah bergembira dengan mak teh serta ayahde and ayah su dia kat umah ayah tok. Sebab illy kasi kuarantin. Risau jangkit kat dia. 2 hari ni rindu lah kat sofea takda sura budak lari gelak kat umah. Sedih T.T sayang punya pasal takpelah berkorban. Jadi tak jangkit kat dia.

Okay tu jer lah nak share kali. Hope it is helpful and terima kasih banyak doakan yang baik - baik for our little family.

2 comments:

Thank you so much for taking the time to comment :)

I love reading it <3 Big hug!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template Design by illy ariffin (© Copyright)