Resepi Puff Ajaib / Karipap Inti Cheese - Johan Ariff

Mar 13, 2017

resepi karipap inti cheese

Assalamualaikum and Olla everyone!

Semenjak illy pregnant aritu husband illy makin minat memasak. Dia cakap macam stress therapy. Lagi pula macam resepi dia tengah seronok ber”experiement”. Kali ni nak share resepi puff ajaib dia. Apa yang special pasal puff ajaib ni rupa dia macam karipap tapi isi dia macam bolognese meat pastu ada cheese! Sedap ya rabi… So kitorang share kat sini resepi dia sangat mudah bahan pun tak pakai banyak. Nanti boleh korang try juga buat kat rumah.

Lagi best buat banyak2 pastu frozen kan, bila tengah malam lapar atau bila ada orang datang melawat kat rumah boleh goreng. Sedap sangat. Lagi pun bagi siapa yang ada budak kecik kat umah boleh buat sama – sama. Sambil memasak boleh bonding time dengan anak sekali. Learning ni bermacam cara, ajar basic memasak pun consider living skill tak gitu?  Kat bawah ni ada resepi with step by step picture. Harap membantu and next time ada respi lagi cam biasa kitorang share lagi k?

Resepi Karipap inti cheese

Resepi Puff Ajaib

Bahan Pastri Puff
Tepung Gandum 500gram
Minyak jagung 175ml
Air limau nipis 1 biji
Air sejuk secukupnya
Garam secukup rasa

Inti
Daging kambing kisar
Mozarella cheese
Cheddar chesse
Puri tomato
Herba campuran
Garam secukup rasa

Cara cara :

Resepi Karipap inti cheese

Resepi Karipap inti cheese
1) Panaskan minyak jagung, masukan ke dalam tepung.

 

Resepi Karipap inti cheese

2) Masukan air sejuk serta uli.
3) Masukan perahan limau nipis dan garam.
4) Setelah menjadi doh, masukan ke dalam plastik dan biarkan doh rehat selama 15min

Inti
1) Panaskan minyak dan goreng daging kambing kisar.

Resepi Karipap inti cheese
2) masukan puri tomato serta herba campuran dan garam secukup rasa.

Resepi Karipap inti cheese
3) Angkat selepas kering.

Resepi Karipap inti cheese

Resepi Karipap inti cheese

Resepi Karipap inti cheese

Resepi Karipap inti cheese

Akhir sekali masukan inti ke dalam doh yang di uli sebelum memasukan cheese. Kemudian goreng dan hidang sewaktu panas.

Resepi Karipap inti cheese

Resepi Karipap inti cheese

Resepi Karipap inti cheese

Selamat Mencuba!

8 comments:

  1. sedapnyaaa. Airah buat popia inti kuah bolognese tapi pekat sikit dengan cheese.

    ReplyDelete
    Replies
    1. popiah pun cam sedap gak tu ehehe nanti nak try lah :)

      Delete
  2. sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaksu nanti masak2 lah banyak2 sikit yg frozen anta kat illy hahaha terima kasih! :P thank you sudi singgah blog illy. i lap you

      Delete
  3. pergh.... amik oder x kak?
    hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak order nanti i citer kat johan kot dia rajin ke kan :) hehe

      Delete
  4. Karipap cheese, lain dr yg lain sgt, boleh la try gak ni, hehehe =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes please try sedap!!! ammar mesti suka sebab tak pedas <3

      Delete

Thank you so much for taking the time to comment :)

I love reading it <3 Big hug!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template Design by illy ariffin (© Copyright)