LEMONGRASS HOUSE Essential Oils | Review |

Sep 24, 2017

20170925_113116

Assalamualaikum and Olla everyone!

Pernah try tak essential oils? Selalu kalau dengar essential oils kebanyakan ingat just untuk bau wangi jer kan? Sebenarnya ada banyak lagi cara untuk guna essential oils. Boleh guna waktu pagi, before tidur, untuk boost imunity, dan juga untuk bantu kita focus. To be exact ada banyak lagi cara dan kegunaan essential oils. Nanti dalam video kat bawah blogpost ni illy akan share macam mana cara nak guna essential oils untuk bantu tidur, dan legakan sakit kepala dan hilangkan stress.

Before that, illy nak explain dulu apa itu essential oils. Essential oils ni adalah minyak yang pekat atau highly concentrated dari tumbuhan. Kat market ada banyak jenis essential oils dari bermacam syarikat. Illy pilih untuk guna essential oils dari LEMONGRASS HOUSE. Kalau siapa yang pernah pergi thailand mesti ada perasan brand ni. Brand ni datang dari thailand. I was told the owner is actually mat salleh dia sebenarnya ex-hollywood Film Executive kemudian minat mendalam dalam aromatherapy and he is now a aromatherapist. Dia punya wife is from Thailand. They have a humble begining jual mosquito repellant using essential oils dan bahan natural. From there dorang berkembang dan supply kepada UNICEF. Brand LEMONGRASS House sekarang dah 20 tahun  berapa di pasaran dan jual ke seluruh dunia. Outlet yang illy suka pergi ada kat One Utama Shopping Mall, kat Kuala Lumpur.

Ada beberapa sebab illy pilih beli dengan LEMONGRASS House, sebab main mestilah harga. Do you know that this company ada jual bermacam jenis essential oils semua harga RM75 sebotol of10ml. Illy memang terkejut tau masa tengok tu. Sebab selalunya essential oils jual lain-lain harga. Essential oils yang paling murah yang illy pernah jumpa.

tips, kalau nak beli essential oils, cari yang dia jual dalam bekas gelap ( biru gelap, brown atau hitam) atau opaque. Sebab components of essential oils akan breakdown kalau banyak terdedah dengan cahaya. Nanti hilang the theraputic benefits. Setiap botol tahan bertahun lamanya, nak guna pun sikit, jadi simpan di tempat yang gelap dan sejuk macam dalam almari tertutup.

Like I said earlier, ada banyak cara untuk guna essential oils. Boleh letak campur dengan face mask, boleh masuk dalam lotion, yang paling illy suka letak setitik dua dalam baldi berisi air panas untuk mop rumah. Boleh juga masuk kat steamer sebelum steam baju. Nanti baju bau wangi all day long. 

20170925_113132

Kali ni illy nak share pasang 3 jenis essential oils dari LEMONGRASS House. First is Vanilla. This one boleh guna as house freshner. Letak sikit dekat curtain, bantal tepi hujung nanti the aroma will infused to the surrounding. The benefit of Vanilla essential oils include aphrodisiac, sedative, induces sleep, relives depression and anxiety. Kalau nak buat face mist atau hair perfume, letak 5 drops campur dalam 10ml of water. Lepas tu mix and masuk container. Then dah boleh spray and enjoy its amazing botanicals properties.

20170925_113148

Ni pula Thai Bergamot essential oils. Kalau dalam bahasa melayu limau purut. This essential oils is great to relieves stress, reduces headache, sprains, muscle aches, improves digestive system and also an excellent deodorant. Bau dia sangat segar. Kalau nak guna and bau sikit before morning meditation pun okay.

20170925_113156

Last sekali illy nak kenal kan tumeric essential oils. Tak berapa famous kan? Selalu lavender jer dengar kan? Tumeric essential oils ni banyak khasiat dia. Some of its benefit include aids in reducing arthritis, muscle pain, headache, relieves depression and anxiety, improves digestion and nasal congestion. Memang sangat sesuai kalau masuk dalam massage oils. Nak buat face mask pun boleh. Tapi jangan sapu direct sebab essential oils is highly concentrated. Cara paling senang, ambik pure honey dua sudu then letak 2 drops of tumeric essential oils. Campurkan then pakai. Nanti kulit jadi glowing dan sihat serta moist.

20170925_113213

Every essential oils dia datang dalam bekas macam ni sebab jer just terbalikan then drop kan minyak.

20170925_113240

Kalau nak mix blend untuk buat your personalized mix pun boleh. Ada orang buat anti celutite serum, anti aging serum dan macam – macam lagi.Depending essential oils apa yang korang nak pakai. Setiap essential oils ada khasiat tersendiri. Rajin buat research before pilih yang mana korang nak beli. Bagi illy memang berbaloi guna essential oils. Sebab kalau beli skincare or body care memang korang pun tahu berapa ratus harga especially kalau benda tu organic,natural dan ada essential oils. Why not spend time cari ilmu dan buat sendiri. Paling penting takda bahan kimia berbahaya ataupun pengawet.

First korang kena tahu ilmu pasal carrier oils.Carrier oils ni macam base dia. Kat sini illy pakai Pure Sesame Oil dari LEMONGRASS House harga rm50 untuk 120ml memang berpatutan. Korang boleh juga pakai almond oil, jojoba oil, coconut oil or any other plant based oil yang korang minat tentang khasiat dia. As you can see, the formula nak masukan just letak 5 drops of essential oils pada setiap 10ml of base oil.

Contoh illy nak buat massage oils yang ada 30ml. Then illy nak pakai 3 jenis essential oils mixture. Jadi setiap essential oils illy letak 5 drops.Kalau contoh korang nak guna  2 jenis essential oils jadi masuk 15 drops for each. Simple jer.

Kalau nak beli online, boleh visit kat sini atau datang terus walk in kat One Utama Shopping Mall old wing. Kat sana ada jual bermacam lain produk selain essential oils. Ada shampoo, ada lotion and up to bath salt. Best sangat. Harga pun berpatutan. 

IMG-20170920-WA0002

Anyway, illy nak host satu giveaway. Nak cari 2 pemenang. Each person akan dapat set shampoo and conditioner macam gambar ni worth RM80. Cara dia senang jer. Pergi kat link FB page illy kat sini, like post, kemudian share, then tag 2 kawan kat comment section.

Contest bermula today Sept 25, 2017 sehingga Oct 2,2017. Pemenang akan dipilih secara randowm melalui raflecopter system dan di umum kan di fb page illy. All the best! and dont forget to check out the video kalau nak tahu macam mana nak guna essential oils blend untuk Beat Stress and Headache. Hope it helps!

1 comment:

Thank you so much for taking the time to comment :)

I love reading it <3 Big hug!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template Design by illy ariffin (© Copyright)