Resepi Ayam Masak Bali Sedap, Simple dan Bahan Tak Banyak

Jan 26, 2018

26231601_1153226241476013_8459858952553772018_n

Assalamualaikum and Olla everyone!

Lupa plak tak update kat blog lagi resepi ayam masak bali ni. Sedap, makan dengan nasi panas memang bertambah. Kalau masak raya kedua pun okay buat makan dengan nasi impit.Malas mengomel banyak, kita terus ke resepi ayam masak bali.

Bahan :


Ayam setengah ekor
Serai 5 batang (lagi banyak lagi sedap)
Daun kari 3 batang (ambik daun jer)
Bawang merah besar sebiji (half blend, half hiris)
Halia besar ibu jari
Bawang putih 3 ulas
Cili kisar
Brown sugar
Serbuk kunyit
Garam
Kicap manis dua sudu(lupa masuk gambar)

26196434_1153227378142566_357918611377130859_n



Cara :-
1) Goreng ayam yang dah digaul serbuk kunyit n garam.
2) Dah masak ayam tu kekuningan angkat letak tepi.
3) Minyak sama, masuk serai.
4) Bau dah wangi masuk daun kari.
5) Then masuk bahan kisar (bawang separuh, halia n bawang putih).
6) Dah brownish masuk pula cili kisar.
7) Letak kicap manis 2 sudu.
8) Masuk ayam, masak sebati.



Siap! Apa lagi bedal lah Selamat Mencuba, ada kawan kat instagram yang dah cuba katanya sedap hehe.. alang2 tu jemput follow illy kat instagram boleh kita berkawan. share idea ke resepi ke best juga.

image

B L O G : www.illyariffin.com

I N S T A G R A M : http://instagram.com/illyariffin

T W I T T E R : https://twitter.com/illyariffin

F A C E B O O K : https://www.facebook.com/illyariffinblog



 #resepi #ayammasakbali

2 comments:

  1. mmg senang...dh byk kali juga buat ayam masak bali ni...tp lama dh xbuat

    ReplyDelete

Thank you so much for taking the time to comment :)

I love reading it <3 Big hug!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template Design by illy ariffin (© Copyright)