Resepi Ayam Masak Kicap - Senang, Sedap Makan Bertambah!

Jun 30, 2020



Assalamualaikum and Olla Everyone! 

Sekarang memang 90% masak kat rumah, sebab lagi jimat lepas tu pula boleh control letak apa jadi lebih sihat lebih bersih lebih yakin. Kadang tu sampai takda idea nak masak apa dah sebenarnya hahaha.. nanti illy rasa macam nak buat jadual terus food menu planning jadi tak pening nak masak apa. illy suka yang simple tapi sedap. Kali ni nak share resepi ayam masak kicap. Anak illy makan bertambah - tambah. hehe.. 

Resepi Salmon Sedap dan Simple - Masak Asam Jawa

Jun 22, 2020


Dah tak tahu nak masak apa, boring asyik masak sama jer. illy nak share idea buat salmon masak asam jawa. sedap!! macam makan kat cafe. Bahan pun tak banyak, simple tak susah nak buat. Selamat Mencuba. 


Bahan - Bahan Salmon Masak Asam Jawa Special 

1) Salmon - 1 Keping
2) Bawang Merah - setengah biji (nak banyak boleh letak lebih kalau suka)
3) Bawang Putih  - kisar 2 sudu
4) Halia - kisar 1 sudu
5) Daun Sup - setengah genggam
6) Cili Padi - 4 biji potong tengah
7) Garam - secubit
8) Asam Jawa - setengah cawan
9) Fish Sauce - 2 sudu

ArctaPHOS - Skincare Review

Jun 2, 2020


Assalamualaikum and Olla everyone!

It have been quite awhile since I did any skincare review. Today, I would like to share with you my humble opinion over ArctaPHOS range. Been using it for more than a month and quite impressed with its performance. The range that I am sharing with you is this Anti-Blue Light Series. It contained a Cleanser 3-in-1, Tonic Lotion, Multi-Protect Day Moisturizer and Night Repair. 

Apart of being more conscious of what I eat, trying my best to have enough sleep, drink enough water, and taking a supplement, having a good skincare also play important role. Before MCO I was kinda neglecting my skin since I was too busy going around meeting client. During MCO, I get to somehow slow down my pace and take steps to give my skin more pampering and attention it needs. 

However, being at home also means I have to attend numerous zoom call meetings, being on a laptop doing reports, and preparing homeschool materials for my kids. It means I have constant exposure to BLUE LIGHT. I was happy to know that ArctaPHOS does help to protect my skin from it. 




Nak shopping? PGMall ada Promo TERBAIK punya!

May 26, 2020



Assalamualaikum and Olla everyone! 

Pernah dengar pasal PG Mall tak? illy pun baru tahu. Rupanya PG Mall ni dah established dari 2017 lagi. Satu - satunya e-com platform kat malaysia ni yang di usahakan oleh anak tempatan. Mereka dah beroperasi dari 2017 lagi. 


Kalau check traffic dan ranking di Iprice, PG Mall ni top 3 tau. Boleh check report tu kat sini. Hebat juga tu, tengok kat atas tu banyak juga monthly visit kat website dia. Kalau korang nak berniaga nak list barang pun boleh cuba list kat PG Mall. 

The 8 Colours of Malaysians this Raya Season!

May 20, 2020


The Raya celebrations is a perfect opportunity for those celebrating to give their home a new look. Just like your taste in music, clothes, food and everything in between, there isn’t just one way to do this as everyone has different preferences.

Have you ever wondered then, what your Raya designs say about you? Well, look no further as we’ve got the answer to your question! In this article, we’re exploring 8 different personalities and the best Raya colour palette to cate to these unique personalities! All you have to do is look out for the personality trait that speaks directly to you.


Resepi Lala, Sedap dan Simple Giler

May 11, 2020


Resepi Lala Sedap and Simple Giler
Dah boring lala goreng pedas la, goreng kam heong, rebus? Kali ni illy share resepi lala sedap dan simple giler. Ni mat salleh panggil clam yang jenis tebal kulit dia tu. Warna putih tu sebab illy garas hahaha...

Kids Timetable Template + Cut Out Sticker + Tracker

May 4, 2020



It have been almost 2 months that my family havent go out from our home. I decided to came up with a simple timetable for my kids. Sharing it here just incase you want to use it too. Just right click on the image and then click open in new window. Or you can also double click on the picture. Then just print them out on landscape A4 paper. Simple as that! 

I used picmonkey to create them. You can create your own too. If you want. 

Life Update - Corona Virus and what not

Apr 14, 2020



Assalamualaikum and Olla everyone! 

Writing this while the majority of the world is currently on lockdown or or mco or whateva name they call it. Basically, we could not go out unless for necessities like buying food. Just want to document this in my blog because we are living in such an extreme time. In fact there are more people dying everyday that expert are expecting the number of death may exceed number of death in world war 2. Didnt mean to put such scary intro but it just need to be mentioned to put things into perspective. 

Pengalaman ke Pesta Angin Timur di Perlis - BEST GILER!

Mar 4, 2020




Assalamualaikum and Olla everyone! 

Rasa nya before korang start baca blogpost kali ni better pergi buat air dulu. Entry kali ni panjang sebab banyak yang best kat Perlis sebenarnya. Last time illy datang Perlis dengan family ada urusan sikit sekali dengan berjalan masa tu musim padi baru nak naik semua tempat menghijau. Korang kena check musim apa before datang tau. Mana tau time nak pergi tu musim harum manis perghhh.. Citer dia datang dua kali tapi dua pengalaman berbeza. Perlis is so small but have sooo much to offer! 

Kali ni illy datang join Tourism Malaysia, thank you Kak Wawa! Okay sambung citer, kitorang gerak pagi boleh expect 7 or 8 jam perjalanan. Tengok la kalau korang drive cam F1 mungkin 10 minit. LOL gurau.. 

Pengalaman ke Johor - 8 List Tempat Menarik, Wajib Singgah!

Dec 3, 2019

Pengalaman ke Johor List Tempat Menarik, Wajib Singgah!

Assalamualaikum dan Olla Everyone! 

Ni dah musim cuti sekolah kan? Kalau ada yang plan nak ke Johor, illy ada cadangan beberapa tempat menarik yang korang boleh masuk list wajib singgah. Serious best and paling penting family friendly. Sesuai nak bawa anak berjalan dan cuba aktiviti lain dari yang lain. 


No 1 : Laman Mahkota Istana Bukit Serene 

Laman Mahkota Istana Bukit Serene

Ni tempat wajib datang kalau ke Johor. Nak datang tengah hari pun boleh, nak santai datang malam pun boleh. Ada parking luas disediakan yang lokasi betul depan istana. Mahkota tu adalah replika sebenar Mahkota Sultan Johor yang di reka khas oleh pereka yang sama untuk Mahkota Queen Elizabeth. Cantik permandangan di sini dan kat tepi tu pun ada air panjut, bawa budak seronok boleh main tepi air pancut dan ambik gambar. Kalau nasib baik mungkin boleh jumpa Sultan Johor sendiri sebab dikatakan Sultan kadang ada keluar dan datang jumpa rakyat di bawah replika mahkota. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template Design by illy ariffin (© Copyright)