Resepi Puding Caramel

Jul 25, 2010

olla =) arini ily masak puding caramel, so saje je ingat nak share =)

bahan Fisrt

a) telur 5 biji
b) susu cair or full cream milk or fresh milk
c) vanilla essence few drops

bahan second for gravy

a) gula 8 sudu besar


cara2
ok mule2 panas kan kuali, pastikan kering yer then masukan gule.. pastu masak lame

after die da jd pekat and jadi warna brown boleh tutup api. biase sejuk skit pastu letak air dlm suku cawan... (kene tunggu sejuk skit kalau tak nanti meletop)

da siap tuh boleh tuang kat dalam bekas yg sesuai untuk letak pudung nanti.


ok next dlm bekas lain campur susu cair td dengan semua telor. kacau skit tapi jangan sampai buih. sikit2 je da.. then masuk perasa vanilla tuh sikit, kacau lagi.


da siap tuang bahan tu dlm bekas yang awal td.

ok then ambik dulan for oven tu letak kan air skit, lepas tuh kat atas dalam bekas tu masukan bekas puding tadi. panas kan dlm oven suhu 180'c and selama 20 minit.


paling elok mase nak letak dlm pinggan =) siap ta..da.... huhuhu

good luck =)

6 comments:

  1. baru mkn td, tibe2 terbace pos ili ni.letak la gamba..sdap kan :)

    ReplyDelete
  2. hehe.. ok nanti kalau this week ily buat lagi ily post pic ay =)

    aritu ily punyer memory card terlekat dlm laptop.. huhu so tak boleh upload

    ReplyDelete

Thank you so much for taking the time to comment :)

I love reading it <3 Big hug!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template Design by illy ariffin (© Copyright)