Krim Jerawat Datang Bulan by Hajah Ramlah Review

Sep 21, 2015

2015-09-19 14.35.54

Assalamualaikum and Olla everyone!

Seperti dijanjikan today illy akan share review tentang this latest cream jerawat yang illy cuba baru ni. Nama dia Krim Jerawat Datang Bulan. Comel kan nama dia? hehe very straight to the point. Actually, jerawat atau acne ada macam punya kenapa dia muncul it could be our hygenic level, it could be makanan yang kita makan, it could be stress or it could be hormone. Actually the main contributing factors would be our hormone. So, that’s y memang sesuai la nama krim ni hehe

Acne is not only a problem untuk orang yang datang bulan, actually laki pun as we know ada juga masalah ni and this cream is actually can be use by unisex. Senang citer, kalau ada jerawat just tepek kat situ. Kalau jerawat tumbuh out of masa datang bulan pun bole letak, bila2 masa as long kalau ada jerawat pastu korang nak dia baik cepat so boleh la pakai.

2015-09-19 14.43.44

Tak reti pakai? okay no worries, sebab each time korang beli krim ni dia ada sediakan like this pamphlet yang ada tulis apa cara pakai. For those yang first time pakai, they all suggest buat patch test dulu.

Apa benda pathc test ni? okay patch test ni actually kira macam testing dulu la. Korang test kat lengan or any other skin area letak skit try dulu pastu tengok ada reaction tak? Kalau ada allergic ke apa ke but mostly memang okay jer cuma untuk orang yang kulit super sensitive it is best to buat patch test nak tengok sesuai ke tak.

 

2015-09-19 14.36.17

2015-09-19 14.36.34

2015-09-19 14.36.51

This is how the product looks like. Dalam bekas yang comel ni ada 10 gram. Banyak sebenarnya sebab pakai pun kat area yg affected jer. Kalau jerawat baru nak tumbuh bole letak so dia cepatkan jerawat tu masak. Kalau nak hilangkan kesan jerawat pun bole pakai kat area tu, pastu nanti dia akan mencerahkan kawasan tu dan hilangkan parut jerawat. Not bad kan? Jangan pakai satu muka pulak tau, pakai hanya pada kawasan yang concern sahaja.

How does it works? Rahsianya pada kapur putih dan juga pati kulit kayu willow putih. That are the key ingridient untuk product ni dah actually kalau korang jenis yang ikut petua orang dulu mesti 2 bahan ni tak asing bagi korang. Dari zaman tok nenek kita, masa tu mana la ada jenama mat salleh macam sekarang kan? Dari zaman dulu lagi ni petua kecantikannya.

Properties dalam kapur putih dan juga pati kulit kayu willow putih ni sebenanrnya adalah natural astringent, dan ada anti-inflammatory, and soothing properties. Dua- dua main bahan  ni contain salicylic acid, a BHA that is a natural exfoliant used in several acne treatments because it can help skin shed dead cells while clearing pores. It also contains phenolic acids, including salicin, salicortin and flavonoids, tannins, and minerals, which help with skin rejuvenation.

 

2015-09-19 14.37.13

Ni rupa nya for the swatch, masa korang letak tu dia macam ada cooling effect. For those yang sensitive skit maybe ada rasa macam menyegat skit ala macam letak kulit kayu manis tahu kan? For my personal experience illy rasa okay jer best masa mula letak tu dia rasa berangin pastu after couple of minutes dia macam dah tak rasa and the liquid mula jadi keras. Macam bedak sejuk punya texture.

Krim jerawat datang bulan ni di cadangkan pakai malam sebelum tido lepas korang da cuci dah tone muka and letak moisturizer kira dah ready sangat nak tido, bole letak kat the affected area. Pastu biar sampai pagi esok dah bole basuh. 

 

2015-09-19 14.53.242015-09-19 14.52.07

Tengok tu bertompok illy pakai, hahaha banyak tul jerawat skang ni, stress tak habis – habis. Entah apa yang di kejar tak tahu la. Kerja kat office bertimbun, kerja blogging pun punya la banyak, nak buat closure for giveaway la, nak draft post la apa semua pastu yang side business illy pula baru nak kick off.. ish.. macam2 la hahaha kesian korang kena dengar luahan hati.. Takpe jangan risau, illy paham setiap orang ada dugaan hidup masing2. Still bersyukur sebab ramai kat luar sana lagi banyak masalah dan lagi susah. Good thing is, kalau stress or period pastu dapat jerawat.. ni jalan penyelesaian yang In Sya Allah bole bantu dah ada depan mata.

Apa yang illy personally noticed, dia jadikan jerawat illy cepat masak. So, takde la membengkak seksa berhari kan? Pastu yang paling buat illy suka sebab 100% no chemical. Kita zaman sekarang ni dah macam- macam sangat chemical so it is time to go back to natural. Get the best natural treatment untuk diri kita dan juga family members. Bole guna tanpa was – was.


Kalau berminat, satu bekas ni dorang jual RM60 untuk 10gram. Tapi berbaloi la sebab mujarab dan nak pakai pun sikit jer tiap kali. Kalau nak try bole check out atau pm company Hajah Ramlah k? Tu jer la nak share harini, harap bermanfaat and semoga muka korang cun melecun bebas jerawat lepas ni hehehe

 

www.hajahramlah.com

https://www.facebook.com/hajahramlahhq

 

 

 

 

* This is a sponsored post. Products courtesy of Hajah Ramlah HQ and Denaihati Network. I spent personal time and put in personal effort on this blogpost. As usual, I will test and review products or services regardless of whether they have been sent to me/paid for me or not with honesty. Unless stated so in the post or marked with an asterisk, all products featured on this blog have been bought with my own hard-earned pennies. I started this blog to give my two pennies worth of thought and have fun along the way and that is exactly how this blog shall remain.

27 comments:

  1. Replies
    1. exactly :) natural dan berkesan <3 Thank you for dropping by babe!

      Delete
    2. Boleh beli dgn saya . RM35 😍postage rm6sm rm10ss... Original . In shaa Allah . WhatsApp 0196401394 🌹

      Delete
  2. best krim ni...

    nampak klasik pun ya...

    setiap perempuan harus miliki satu :)

    :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju memang best, creative ka packaging dia nampak klasik comel jer :) hehe

      Delete
  3. the packaging looks in tiny cutie size, grandmum oso nampak muda dah hahahahaha

    ReplyDelete
  4. Boleh tahan lama krim ni. Kecik2 cili api..

    ReplyDelete
  5. Alo! Good review.
    Love the fact it is natural. :)

    Biasanya lelaki jerawat kat badan.. ahah so bolehlah sapu krim kat situ.
    By the way, if you don't mind.. is it Fragrance free atau ada apax2 bau macam apa ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. It has a minty scent , almost macam ubat gigi tp bau dia lembut sikit . Saya tengah try , hehe .

      Delete
  6. suka packaging dia.nampak comel jer, senang nk simpan dlm handbag bila travel :)

    ReplyDelete
  7. berminat blh order dengan aimie wakil jualan sah 0146212567
    atau boleh lihat testimoni dan maklumat lanjut mengenai produk
    https://www.facebook.com/ghazain.shop

    ReplyDelete

Thank you so much for taking the time to comment :)

I love reading it <3 Big hug!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template Design by illy ariffin (© Copyright)