Pernah mandi bunga tak?

Sep 17, 2015

 

2015-09-12 15.30.53

Assalamualaikum and Olla Everyone!

Harini illy nak share pasal mandi bunga. Korang pernah mandi bunga tak? cam mistik jer kan? Actually ada banyak kebaikan mandi bunga yang mungkin kita tak tahu. This amalan mandi bunga ni start dah lama kat asia ni dari zaman turun temurun tapi kita kena very be careful sebab nanti takut lari akidah. Ada orang cakap mandi bunga ni cepat dapat jodoh la buang bala la.. tu semua mengarut. Tak pasal2 sebabkan ramai yang pandai serong pada mandi bunga ni sebab segelintir yang salah cara. Bila mandi bunga tu kira nya usaha kita untuk naikan seri muka yang lesu, bagi kita boost of positive aura dan secara tak langsung menambah keyakinan. So, dapat jodoh ke tak itu ketentuan Tuhan. Niat kena betul, sebab tu orang dulu cakap niat tu tersangat la penting.



Sebenarnya mandi bunga ni very simple and basic. Letak bunga beberapa jenis lagi colourful lagi bagus sebab more colour and more types of energy. Yang berkemenyan apa semua tu dah sah2 mengarut. Bole buat sendiri jer kat umah, my point here is kaji, read betul2 sebab ramai juga yang salah paham or salah cara amalkan sebab just ikut cakap orang.


So, apa function aura ni apa kena mengena pulak dengan badan kita? Bunyi cam mengarut tapi kalau korang study more about aura or Colour Vibration Therapy korang akan figure out yang sebenarnya badan kita ni 7 layer of aura dan setiap nya mempunya colour yang tertentu. Kalau nak tahu lebih pasal Colour Vibration bole check website ni (click here), info dia mantap dari science perspective.  Kat bawah ni illy masukan sedikit sedutan the info from the website. Malas nya nak translate hahahaha


We know that each colour found in the visible light spectrum has its own wavelength and its own frequency, which produces a specific energy and has a nutritive effect. We know some rays can be dangerous if we are exposed to them. But the visible light, the rainbow, has a soothing effect on us. Light is the only energy we can see, and we see it in the form of colour.

Our body absorbs colour energy through the vibration colour gives off. All organs, body systems, and functions are connected to main energy centres.Through colour we receive all the energies we need to maintain a health body, mind, and soul. The National Institute of Mental Health has done studies showing that our mental health, behaviour, and general efficiency in life depends to a great extent on normal colour balance. When something goes wrong, or is out of balance, we can strengthen our energy centres through the conscious use of colour.

Light consists of the seven colour energies: Red, Orange, Yellow, Green, Blue, Indigo, and Violet. Each colour is connected to various areas of our body and will affect us differently emotionally, physically, and mentally. By learning how each colour influences us, we can effectively use colour to give us an extra boost of energy when we need it.


 

chakra color wheel

pic chart credit

 

Kesimpulannya, it is actually very good kalau kita amalkan mandi bunga ni tapi yang paling penting niat tu kena elok. Apa yang kita usahakan itu adalah just a tool dan yang mengizinkan hanya lah Dia. Contoh, pakai make up la..  kita pikir, kalau aku pakai make up mesti aku dapat jodoh.. tak ke mengarut? Itu salah. Sepatutnya, aku pakai make up sebab nak self confidence, nak usaha untuk cantik dan ini adalah usaha ku untuk dapat jodoh semuanya dengan izin Tuhan.

 

Bukan orang yang belum kahwin jer sesuai mandi bunga, kalau korang kaji balik dah kahwin tak kira laki ke perempuan ke muda or tua ke semua sesuai mandi bunga ni sekali sekala. Illy dah lama juga tak mandi bunga tapi sebab haritu baru balik dari Cameron Highland so ada la beli sikit – sikit. Apa lagi buat la kat umah. Actually kan kalau korang google nanti korang akan jumpa yang Dr. Fadzilah Kamsah pun ada qoute pasal mandi bunga ni  :

‘Mandi bunga ini dapat menaikkan seri wajah kerana badan manusia itu kembali segar selepas mandi bunga ini di lakukan kerana khasiat yang terdapat pada bunga ini menyerap kedalam tubuh badan’

 

2015-09-12 15.31.31

 

Di sebabkan tujuan utama illy buka blog ni adalah untuk nak share opinion illy yang tak seberapa ni and hoping that it will inspire others and spread more positivity tu la illy gigihkan juga tulis blogpost ni. Sebab illy percaya kita dalam hidup ni macam datang balik, macam boomerang (tahu kan yang balik pastu patah balik tu). What you give you get back la camtu senang. Kalau kita spread positivity insya Allah more will come to us.

Honestly, illy rasa lepas mandi bunga aritu rasa lebih fresh.. yer la bunga kan cantik, bila tengok pun da berangan cam puteri zaman dulu pastu memang good mood la satu hari hahaha.. and that’s y illy tulis kan juga entri ni. Tak dapat apa pun ni bukan sponsored post. Ni ikhlas nak share good things to others.

Okay la tu jer la illy nak tulis kali ni, thank you sebab drop by and read my humble blog. Your support, comment and likes are one of the main reason why I am still typing after all these years. Kalau ikutkan hati dah berapa kali merajuk dengan dunia blogging ni tau hahaha and before I go off, I hope that you keep calm, take it easy and smile!




* I am not paid to write this. This is our personal post. I spent personal time and put in personal effort on this blogpost. As usual, I will test and review products or services regardless of whether they have been sent to me/paid for me or not with honesty. Unless stated so in the post or marked with an asterisk, all products featured on this blog have been bought with my own hard-earned pennies. I started this blog to give my two pennies worth of thought and have fun along the way and that is exactly how this blog shall remain.

23 comments:

  1. Salam... saya last mandi bunga masa buat body treatment kat spa sebelum kahwin 5tahun yang lalu.. lama betul dah tu. betul laaa.. memang rasa happy je lepas mandi bunga.. bukan buat2 tapi jadi sendiri. macam nak kena pegi buat lagi je... huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ayumieka, hehe bole la try lagi :) kat umah pun bole juga have fun!

      Delete
  2. Replies
    1. ya memang best pakai rose cantik dan wangi :)

      Delete
  3. yes! i practice to mandi bunga because i simply like it!!

    ReplyDelete
  4. nak kna buat jgk la...nnt p CH nk bli bunga byk2

    ReplyDelete
  5. wow this is very informative..a must try :)

    ReplyDelete
  6. like the food n hotel
    like like like

    ReplyDelete
  7. best mandi bunga.. dah lama tak mandi bunga..kena buat balik ni.

    ReplyDelete
  8. Bagus mandi bunga.. Memperludah kan urusan.

    ReplyDelete

Thank you so much for taking the time to comment :)

I love reading it <3 Big hug!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template Design by illy ariffin (© Copyright)