Pengalaman ke Bangkok Thailand Nov 2015

Nov 5, 2015

 

2015-10-31 16.36.07

2015-10-31 21.21.40

2015-11-01 14.34.16

Assalamualaikum and Olla everyone!

Pernah pergi Bangkok tak? Jom baca blog illy, nak bawa korang jalan2 see Bangkok from my point of view. Actually to be honest ni kali yang ke 6 illy pergi thailand. Bangkok kali ni kira second trip sebab first trip bangkok dulu yang pergi dgn family illy. Dah baca ke yang tu? kalau belum takpe karang towards end of the post illy bagi link dia

Anyway, kali ni special trip sebab pergi all girls. We were sooo excited! Malam sebelum naik flight tu illy punya la happy tak sabar nyer nak makan tom yam kat thailand haha over tak? Kami punya flight dalam pukul 1pm camtu naik Thai Airways. RM 1254.39 return ticket, kalau beli time promo mungkin boleh dapat murah lagi.

 

2015-10-30 13.06.45

Kami pergi 6 orang. On my left is Suzanne and on my right is Alice. Both are very talented graphic designers. Peewit… iklan korang skit haha.. This is our picture on the plane. It was an airbus so memang ramai betul la dalam tu. We got the seat towards the back which is good sebab nak gi toilet senang and very close to emergency exit. Purposely ambik yang back seat less impact if anything happen.. Paranoid tak? Yer la risau k… illy bawa 5 anak dara karang kalau jadi apa payah nak menjawab dengan mak dorang. Illy siap prepare emergency contact number, nombor duta malaysia and ambik extra travelling insurance untuk kitorang semua just to be on the safe side. Auntie betul kan? hahaha Kalau nak tahu pasal travel insurance yang illy ambik nanti bole reach me I can share the details.

 

2015-10-30 13.06.29

2015-10-30 14.04.50

Anyway, the ride was a good experience. Walaupun agak bumpy sebab cloudy but I am okay. Sebab naik Thai airways ni walaupun kami duduk seat economy treatment dia okay. Cuma sebab ramai orang so maybe dorang tak larat nak cater. Foodwise sedap. Mula risau juga takut ada meal yang tak halal kan? Goodto know dorang serve ikan and chicken so makan tu takde risau sangat. On the way going I am served with nasi goreng and chicken curry. Siap ada salad and dessert.

2015-10-30 18.05.30

Actually first time illy landing kat Suvarnabhumi airport. Selalu nya kat Don Muang. Kalau naik air asia akan berhenti kat Don Muang. Kali ni naik airline yang sedikit preium jadi dorang stop kat Suvarnabhumi airport. Don Muang tu kira nya macam lcct la utnuk penerbangan yang murah. Kalau Suvarnabhumi airport kira macam KLIA 1 airport baru yang stylo.. chewwah..

 

So, sampai jer terus ambik cab. Sila berhati – hati dengan cab kat Thailand. Lebih kurang macam perangai teksi kat Malaysia. Not all tapi yang kita expereince macam tu. Berapa kali kena kelentong. Pergi location sama ambik 2 cab. Pastu beza gila charge dia. Our peers kena 320 bath dari airport pergi hotel, kitorang kena bantai 500 bath. Tak pakai meter pastu mula dia cakpa 450 bath tetiba masa tulis resit cakap 500 bath. Bengang? of coz.. tapi sabar jer tak nak spoilt mood holiday.

Kitorang tido kat Novotel Ploenchit, pilih hotel ni sebab location dia betul2 bawah BTS. BTS ni kiranya macam lrt kita kat sini. Jadi ratedia standard. Ada juga juga daily pass 140bath seorang untuk satu hari punya pass. Jadi nak gi mana pun pakai la sampai lebam. Paling berbaloi kalau korang kuat berjalan.

 

2015-10-30 18.12.45

Malas nak citer banyak pasal hotel sebab illy tengah sakit hati dengan dorang bole plak double charge illy untuk deposit. Overall stay was good, food dorang pun sedap and ada halal breakfast. Kat Bangkok ni terus terang illy cakap makanan halal agak challenging. Kena study betul2 mana ak pergi and mana stay untuk cari the nearest halal restaurant. Kalau nak selamat makan seafood and buah.

Masa kitorang sampai tu, terus check in bag pastu bergerak pergi Urban Retreat Spa Bangkok. Actually dah booking awal dari masa kat KL lagi. Sebab Urban Retreat kat Bangkok ni adalah top 10 best spa kat Bangkok jadi memang kena booking kalau walk in karang balik putih mata no slot.

To be honest, the rate was premium kalua compare dengan rate massage kat parlour lain di Thailand. Tapi amat murah still if compare dengan harga kat Malaysia. Tu illy dah ambik gambar harga dia nanti bole la buat kira2. Kitorang bantai 90 minute sorang. Illy ambik Urban Warm Oil Massage. Kena charge 1275 bath. Ada yang ambik traditional thai massage dalam 675 bath. Kalau tukar RM tak sampai 70 ringgit. Berbaloi kan?

 

2015-10-30 20.55.10

Habis massage, balik hotel semua naik BTS. Apa lagi seafood buffet la.. Okay kalau korang tido kat hotel Novotel ni dia punya special ada Weekend Seafood Buffet yang memang barbaloi ya rabi… Dorang charge 1229 bath per person. Tapi ada buy 1 free 1 promo. Giler la.. Kira sorang dalam rm80 berbaloi sangat klaau korang kaki makan seafood. Mana nak dapat ada alaskan king crab (all you can eat!) udang, ketam, oyster you name it illy sampai cam rambang mata.

2015-10-30 21.20.05

Ni gambar pinggan first round jer baru ni. Yang second third and the rest dah malas nak ambik gambar hahaha tak hirau camera dah lantak la aku nak makan!

Malam tu illy, Ashleigh and Vicky borak lepak kat lobby minum chit chat tak sedar pukul 3 pagi haha excited punya pasal. We had a good night chatting and laughing. In my book, it was a day well spent.

 

2015-10-31 10.17.13

Allow me to present you with muka orang tak cukup tido tapi excited nak pergi shopping hahaha Malam tu illy tido memang tak sedar hapa, nasib bilik sorang satu tak payah share. Kalau tak kesian la orang yang sebilik dgn illy kena boxing masa tido. We all have whole room for our self which is awesome sebab more privacy. Tapi Ashleigh tak berapa privacy sangat illy selalu ketuk bilik dia. Siapa suruh dekat hahaha

 

2015-10-31 10.16.38

My breakfast before we go off to Chatuchak. Need lots of energy kejap lagi nak merayap kaw2 Sebenarnya kan, I miss my baby and my husband a lot during the trip. Asyik terpikir jer. Tapi illy cuba think positive and enjoy the moment.

 

2015-10-31 11.03.20

Nanti kalau korang pergi Thailand, please visit 7eleven dorang. Sebab ada collagen drinks! omg dah la banyak jenis pastu murah ya rabi. Kalau kat Malaysia collagen drink (brand lain lah) ni dorang jual dalam bundle 10 pcs harga beratus. Kalau kat thailand jual sebotol macam ni. pastu murah tak sampai rm3 satu botol. Kalau kat KL 500mg pun dah rm10 sebotol. Kat sini 2,000mg of collagen tak sampai rm3 macam mana illy tak jadi physco kan? Banyak jenis pulak tu ada yang dah siap masuk Vit C and macam2 lagi goodness. Bole pilih2.. Kalau la bole bawa balik banyak memang aku dah rembat. Tapi airport max 1 litre jer hand carry, nak masuk luggage kang risau pecah jadi minum kat sana jer la.. Tiap2 hari beli collagen drinks. Semangat tak?

 

2015-10-31 12.12.25

2015-10-31 12.11.46

Kami naik BTS pergi station Mo Chit kat sini adalah station kalau korang nak pergi Chatuchak. This is my second time going to Chatuchak. Bring back so much memory! Illy personally suggest kalau korang nak pergi prepare pakai baju, seluar and kasut yang comfortable sebeb market dia besar gile. ambik map risau kang sesat. Banyak sangat kedai smeua nya murah dan cantik. T –shirt ala hipster bole dapat RM10 tinggal nak pilih jer seriously memang shopping heaven.

Cuma kat sini panas, jadi bawa air mineral kalau tak pun takpe banyak jual tepi jalan 10 bath dapat dah. Kalau nak juice apa semua pun banyak harga memang berpatutan. Kitorang dah pernat jalan pergi massage, OMG 250 bath sejam happy giler. Dah la best pastu murah memang terbaik.  Kalau korang nak pergi, Chatuchak hanya buka masa weekend so plan your itinerary around it k? Kalau pergi hari weekday takde dorang tutup. buat penat la datang Bangkok kalau tak visit chatuchak.

2015-10-31 14.42.19

2015-10-31 16.25.54

 

Banyak kedai hawker stall tepi jalan, tapi mostly non-halal so hati2 yer. Kalau nak yang halal pergi kat tepi main tower ada kedai nama Saman Thai Food. Yang tu halal tapi harga dia agak mahal compare dengan kedai lain.

 

2015-10-31 21.20.58

Malam tu kami pergi Art Box. Yang ni macam Chatuchak juga cuma dia more untuk golongan muda (macam illy perasan hahaha) I mean kat sini dia ala2 hipster. So, kalua korang kaki ambik gambar mesti seronok dorang hias pasar malam dah macam hapa. Cantik dengan lampu sini sana ada art performance and all that.

 

2015-11-01 15.44.38

Pergh, panjang nyer tulis dah penat ni type haha.. Esok tu kami pergi supermarket nearby untuk cari souvenirs. Beli perencah tom yam, green curry apa semua. Kat Malaysia rasa lain, yang kat sini terbaik so beli la.. nak bawa balik pun senang tak makan space sangat. Kami borong sakan.. to bring the taste of thailand back home.

 

2015-11-01 17.10.54

Dah nak kena balik ke? TAKMO I DONT WANT hahaha rasatak nak balik. 3 hari 2 malam rasa sekejap sangat. Tak terasa memang macam tak cukup masa. Anyhow, we had a good memorable trip. Cant wait for our trip next year insya Allah.

Okay tu jer la nak share kali ni, pengalaman illy pergi Bangkok. Kalau nak tengok more details bole check out video ily buat kat bawah ni, ada round tour of my hotel room, ada round tour of 7eleven kat sana, kot la manatau kalau korang curious kan.

 

 

 

 

Thank you for visiting and baca blog illy yang tak seberapa ini. Really appreciate it! hugs!

 

 


As promised my other Thailand Trip Blogpost as per below :

1) Bangkok Trip with Family : http://www.illyariffin.com/2015/04/bangkok-thailand-travel-with-family.html

2) Emerald Pool : http://www.illyariffin.com/2015/01/emerald-pool-thailand-been-once-and.html

3) Things to do in Chiang Mai : http://www.illyariffin.com/2015/05/chapter-2-things-to-do-in-chiang-mai.html

4) Halal Food Chiang Mai : http://www.illyariffin.com/2015/06/halal-food-chiang-mai-changklan-road.html

5) Transportation Chiang Mai : http://www.illyariffin.com/2015/05/chapter-1-transportation-around-chiang.html

6) Centara Anda Dhevi Resort & Spa, Krabi : http://www.illyariffin.com/2014/11/review-centara-anda-dhevi-resort-and.html


 

*I am not paid to write this. I spent personal time and put in personal effort on this blogpost. As usual, I will test and review products or services regardless of whether they have been sent to me/paid for me or not with honesty. Unless stated so in the post or marked with an asterisk, all products featured on this blog have been bought with my own hard-earned pennies. I started this blog to give my two pennies worth of thought and have fun along the way and that is exactly how this blog shall remain.

13 comments:

  1. wah! nampak best nya saya memang dah lama teringin nak pergi bangkok. asyik dengar orang cerita jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergi la cuba :) best tau! kalauada apap2 nak tanya nanti contact jer illy more than happy to help

      Delete
  2. dulu diya pegi stay area pratunam sana..geram sgt tgk brg murah2 dkt sana kan..rasa smua nak beli..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pratunam hari ahad pagi best! memang murah sebab bole beli wholesale :) hehe nanit kita gi sama nak? geng mak2 haha

      Delete
  3. illy..... best je illy cerita ni
    mcm kena put thailand as a must visit place
    tp sampai 6 kali illy pergi tahiland?
    gigih sangat tu! bahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak su lagi best gi korea! illy tak pernah gi lagi haha

      try la kaksu, tak jauh sejam lebih flight dah sampai :) 6 kali tu sebab ketagih kat sana shopping heaven memang murah sgt pastu cantik2

      Delete
  4. Hi Illy... Nice to read your blog. I will visit Bangkok this week for the 1st time. Thanks for giving valuable info especially about the seven eleven in Bkk, because if I come to KL or SG I also curious to look around what cool stuffs I can find in Sevel there.. And also the instant paste/spices as a souvenir.. Wow! Definitely will buy some.. Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you for dropping by and for commenting Pretty N puri :) appreciate it alot! Hehehe always nice to make new friend and i am very happy to know that this humble blogpost able to give you some tips. Thank you for making my day and i hope you have a wonderful holiday in Bkk :)

      Delete
  5. Replies
    1. it is indeed :) with yummy food included!

      Delete
  6. ASSALAM baru je baca hihi ..takde buat travel group ke..boleh tunjuk jejalan hihi ..teringin nak pegi ..:'(

    ReplyDelete

Thank you so much for taking the time to comment :)

I love reading it <3 Big hug!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template Design by illy ariffin (© Copyright)