Cameron Highland review =)

Aug 8, 2010


ily baru lepas balik cameron highland so im going to do some review untuk jadi guide for everyone else =)


ok mula, dari kl ke cameron highland ambik masa lebih kurang 2 to 3 hours. Boleh drive straight dari kl pergi ke tangjung malim then naik lagi sampai Tapah exit. ada dua jalan to be exact. boleh lalu exit sungkai or exit Tapah. we decided to use exit Tapah.

Tips : kalau lalu guna exit tapah, di nasihat kan beli dulu minyak cap kapak.. pening jalan bengkang bengkok kalau tak tahan maybe boleh vomit..


things that you must do at Cameron highland

1) pergi ladang teh BOH - cantik sangat, then naik view point die and be careful jalan sempit every time corner must tekan hon. then boleh lawat kilang dia ada tour guide yg akan explain the Tea making process


2) visit Bee farm - fyi bee farm and ladang teh BOH ni dua before sampai tanah rata, so if you all guna kan exit sungkai so korang akan jumpa tempat ni add the end of the journey la. but since kami guna exit tapah ni la yg kami visit dulu =)

3) Butterfly farm - best banyak butterfly comel2 dan ade juga yg buat macam mini zoo sekali binatang yg exotic pun ada la.. tp ily geli so just pergi tgk butterfly je..

4) time tunnel - sape yg berminat boleh visit time tunnel ni lebih kurang cam museum la..

5) VISIT STRAWBERRY farm = ni yang paling wajib sekali huhuuu.. kat sane ade banyak strawberry farm tp my personal suggestion sile la pergi BIG and RED strawberry farm. why? sebab ladang besar so most of the buah banyak choice.. and kat dalam farm tu die ada buat food court untuk sesiapa nak rasa masakan and dessert made out from fresh strawberry.. seriously yummy! and kat this farm juga you all boleh petik tomato, and many more

range price for strawberry 500g = rm20
1kg = rm 40

ni range price untuk self pick.

6) visit the vege market, ni yg paling syok borong2 boleh beli fresh veggie yg super murah.. and rose yg cantik2 price range for rose 3 bundle rm 10. 1 bundle lebih kurang 18 - 20 pcs of rose.
so lebih kurang 60 kuntum rose dlam rm 10 SAHAJA =)
and the best part dorang suke bagi free2 must haggle and they all very super nice

7) visit the Cactus point - untuk pengemar castus, mesti suka macama heaven je.. banyak gila macam2 jenis cactus yg rare ada kat sini =) 6 pasu = rm 10 murah kan?

8) rose farm pun must visit.. tak perlu extra elaboration.. confirm best

9) visit air terjun - aritu ily tak sempat nak visit waterfall dia sebab hujan renyai2 mase tuh.. next time la =)

10) have a steamboat - kat cameron steambot = super sedap super murah price range per person dlm rm 15 sahaja. so makan dua orang baru dlm 30 tp kaw2 banyak and fyi steam bot kedai buka malam sahaja.. samapai tu better reserve place dulu.. steam bout paling best kat tanah rata super yummy!


okie dokie thats it.. enjoy the pic.. sorry if banyak typo.. malas nak alter =P













No comments:

Post a Comment

Thank you so much for taking the time to comment :)

I love reading it <3 Big hug!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template Design by illy ariffin (© Copyright)