Mee Tarik Warisan Asli (Review)

Mar 23, 2015

 

image

Olla everyone!

Today nak share sikit pengalaman first time pergi makan mee tarik. Korang da try ke? Kami first time cuba 3 months ago.. masa tu Sofea umur 7 bulan, kebetulan kami kat tengah kl masa tu.. banyak kali da nampak kedai ni… tengok kawan2 share kat fb tapi ni la baru ada rezeki nak merasa..

First of all, kedai ni owner dia is from china. He is a muslim and dia bawa masuk mee tarik ni. Kat sana mee tarik ni biasa for them.. memang dorang kalau nak makan mee buat sendiri start dari tepung… best kan?

If you all masuk kedai ni, kat tengah tu macam ada cermin kaca bole tengok sendiri camna dorang tarik tepung tu jadi noodle, my husband jenis yg tak minat noodle pun bole jadi teringin nak makan.

 

image

Bab harga, for me harga nya berpatutan.. takda la murah sgt dan tak la mahal sgt. tempat pun selesa dan bersih. You can get a decent meal from rm6.80 okay la kan? kalau kat kawasan umah kitorang memang tak dapat ler harga cam gitu.

Bab range menu, macam2 ada macam2 jenis noodle dia masak, nak pedas nak sweet sour? apa bagai ada.. jenis yg tak kenyang nak kena hentak nasi juga tu pun jgn risau dorang ada menu nasi2 juga.

 

image

Antara yang menarik perhatian kami ni ha dia… air teh dia. nama dia Ba Bao Tea.. what makes it special? ada macam good ingredient yang bagus untuk badan di masukan dlm tea tu.. nak tahu pasal apa yang dia letak first kena tahu apa maksud Ba Bao Tea tu.. maksud dia 8 treasures. Which means dia guna 8 ingredients.. ni fakta skit.. do you know that maharani dulu2 contohnya Empress Dowager Cixi.. dia memang fav tau tea ni.. sebab this tea specially formulated for beauty, longevity and youthfulness.. pendek citer  nak cantik nak sihat.. insya Allah bole la cuba.. rasa nya pun sedap.. tak mahal segelas tak silap illy rm4.80 Kitorang siap beli sepeket yg belum bancuh air nak minum kat umah.

 

 

image

Ni noodle with Onion & meat nama nya.. harga RM9.80 portion sangat generous.. jenis yang perut kecik bole share 2 org. My husband pilih yang ni nak pedas.. kate nya makan tak pedas tak kick.. baiklahhhhh hahah

 

image

This one illy yang pilih, mee soup with beef harga RM9.80 portion banyak, nampak seciput, korek kat dalam tu banyak harta karun. memang tak kedekut bahan dorang ni.. ingatkan dapat mee hoon jer, rupanya dlm tu ada 2 type of noodle dia bagi… siap kongsi skit dgn sofea.. bagi dia rasa the freshly handmade noodle sekali sekala..

 

image

Masa tgh belek menu tu tengah lapar so kitorang budget kalua mee sampai lambat bole la kunyah skit kan.. so kami order Ziran Mutton ni harga RM 26.80 sepinggan.. tengok portion dia masya Allah tak habis walaupun sedap, kami bawak balik bungkus sebab dah kenyang sangat.. esok nya masak nasi panaskan lauk ni sedap k? pedas menusuk sebab pakai chili flakes dan black pepper… kalau org mengantuk tu bole terbeliak biji mata makan hahaha..

 

 

image

itu jer la nak share pun, so kalua la korang takde idea nak bawa family gi makan tempat baru ke bole la cuba tempat ni.. harga pun berpatutan.. cuma location dia payah skit nak parking sebab betul2 depan main road, kitorang aritu parking ada designated parking lot tak silap rm3 per half and hour .. okay la kan? kat tengah2 kl mana nak cari parking murah da sekarang ni..

Lepas pada kitorang pergi haritu, ada juga bawa keluarga mertua illy datang tempat ni.. tak silap bulan 1 aritu.. tapi lupa lak nak tangkap gambar.. hehe.. tapi tu la my point here is, tempat ni sesuai kalau nak bawa family makan try..

yang kami cuba ni kat Mee Tarik Warisan Asli, Jalan Dang Wangi.. if not mistaken dia ada buka cawangan kat tempat lain juga.. korang bole la google2 mana tahu dekat umah korang ke kan?  okay tu jer la entry kali ni… da lama tak menulis bahasa ibunda.. test power sekali sekala hehee.. let me know what you think k?

 

 

* I am not paid to write this review. This is my personal makan trip and paid for the meal like any other customer. As usual, I will test and review products or services regardless of whether they have been sent to me or not with honesty. Unless stated so in the post or marked with an asterisk, all products featured on this blog have been bought with my own hard-earned pennies. I started this blog to give my two pennies worth of thought and have fun along the way and that is exactly how this blog shall remain.

12 comments:

  1. sedaps! memang have to agree with your hubby...tak pedas tak shioks.

    rm9.80 pun generous jugak the serving portion.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks for dropping by Evelyn :) okay, nanti ada next tempat makan sedap pedas let me know.. can bring him go try :) n yes you right the portion generous :)

      Delete
  2. Assalamualaikum Illy, wow kita duduk KL dah lama pun x pernah dengar tempat ni. I'm sure my mother in law would love this place. Sbb dia jenis suka makan curry Mee and Prawn Mee.. I'll definitely list this place down and check it out one day. Thanks for the recommendation.. 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumusalam Melissa :)

      thank you sudi singgah dan comment.. bole try dia dekat jalan dang wangi.. bangunan lama sebaris balai polis dangwangi :)

      curry mee tak sure la ade ke tak.. tapi yg prawn meetu ada rasanya :) have fun... hope you andyour family have a great experience :)

      Delete
  3. look delicious for all
    cat wait to try it

    ReplyDelete
  4. Looks absolutely yummy from the pictures...especially the first dish :)

    ReplyDelete

Thank you so much for taking the time to comment :)

I love reading it <3 Big hug!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template Design by illy ariffin (© Copyright)