ONVIA VEDOS2 WIRELESS ALARM SYSTEM

Dec 20, 2015

 

Assalamualaikum and Olla everyone!

Siapa pernah kena rompak? Harap takde la siapa yang illy kenal or tak kenal kena sebab memang mengerikan. Illy pernah 3 kali kena rompak in a year. This happened around 4 years ago. Rumah bawah masa tu. I think it is better for me not to disclose kat mana location. Anyway masa tu illy belum kahwin lagi.

Illy duduk dengan my younger bro. Our parents ada la datang jengok sometime but my point here is most of the time memang kitorang berdua jer. Nak di jadikan pengalaman. Ada satu malam tu illy tengah tido tingkat atas sekali lepas tu masa tido tu katil memang illy hadapkan depan almari selalu nya.Pastu kan… malam tu kan, masa illy tengah tido tertiba rasa macam ada orang tengah korek almari. Lepas tu macam tersedar tau. Illy panik sebab ingatkan mimpi rupanya memang betul ada lelaki tengah korek gali almari keluarkan baju.

OMG! seram sangat. SubahanAllah one of the most frightening I’ve ever experience. Masa illy terjaga tu kan, tiba – tiba mamat tu macam perasan lepas tu toleh belakang pandang illy balik. OMG OMG OMG! Lagi horror.. Illy terus la tindakan refleks terus menjerit sekuat hati. Masa tu memang tak boleh nak pikir apa panik tuhan yang tahu. Menjerit KELUAAAARR!!! banyak menda nak jerit tu yang terpikir bagi instruction terus kau. Lepas tu kang, mamat terus terkam kat illy (OMG ingat balik rasa nak nangis) pastu dia cuba tutup mulut. Memang aku menjerit lagi kuat lah kan.

Lepas tu dia berlari pergi kat tangga pastu adik illy kat second floor terjaga. Dia punya lagi memang laju gila tak sempat kejar. Nasib tak sempat ambik apa-apa tau. Esok tu kitorang gi report polis. Polis datang ambik gambar semua pastu tu jer la. Then second time tu pulak jadi masa illy and bro takde kat umah. Masa illy balik kerja pastu check la eh apasal pintu tak kunci pula ni? I called my bro dia cakap tadi dia kunci umah. Masuk jer, bersepah habis dia selongkar.Third time jadi masa tu just my bro kat umah. Orang tu pakai wiper untuk jolok kunci atas meja makan. Kitorang kunci tau pintu padahal. Dia masuk panjat pagar umah pastu datang depan pintu camtu. Punya lah berani. Dia capai wallet adik illy phone and my old compact camera. Habis lesap.

Lepas kejadian ke3 dalam setahun tu illy pun cam dah bosan nak gi report polis. So, kami pun decide pindah plus lepas tu illy dah nak kahwin so better cari rumah dekat dengan office. Alhamdulilah sampai sekarang takde kejadian yang seram macam tu.

 

 

Cakap pasal rompak ni memang seram, zaman sekarang dah tak macam dulu. Kita kena alert dan berwaspada. Kena jaga keselamatan family kita. One of the best measure untuk jaga keselamatan is by using Alarm System and today illy nak introduce korang pada VedoS2 Wireless Alarm System.

 

 

Amacam stylo tak? Ini lah Onvia VedoS2 Wireless Alarm System. I like the sleek design. Simple tapi cantik macam james bond punya gadet kan? hehe Do you know that this technology is all the way from Korea? Dia ada 2 jenis and yang paling latest currently yang VedoS2 ni RM 799. Dalam tu korang dapat :

Control Console x 1

Remote Control x 2

Door Magnetic x 1

Motion Detector x 1

Power Adaptor x 1

image

Macam ni, yang illy punya ni loan unit untuk review.

image

Ni tempat nak masuk simcard. ONVIA VEDO S2 ALARM CONTROL BY APP DOES NOT NEED WIFI,3G/LTE . JUST A NORMAL SIMCARD FOR CALL IN/OUT Communication. Plus, communication is free.

image

Dapat remote control 2, so senang boleh buat spare. If nak extra bole add on separately

image.

Motion detector, cantik kan? ada bagi dengan paku sekali so senang bile nak pasang barang dah lengkap.

2015-12-15 11.04.55

Ini pula yang door magnetic. Untuk detect pintu punya pergerakan so kita tahu kalau ada org keluar masuk. This one pun dia provide sekali dengan the foam tape tu so just tampal. So, easy to install.

Kalau suddenly takde elektrik sebab black out ke apa dont worry rumah korang masih protected sebab Onvia VedoS2 ni dia ada power back up yang tahan 16 jam. Jadi dalam masa 16 jam tu takde elektrik pun korang boleh tido and duduk umah dengan tenang. Dia punya capacity pula sehingga 50 sensor dan 10 remote control. Sebab system dia memang dah buat untuk boleh DIY jadi nak tambah remote takde masalah. Sebab dia bagi 2 kan dalam set tu tapi mana tau ada lebih penghuni dalam umah jadi nak lebih remote bole beli seperately. Bagi illy 2 yang dia bagi tu pun dah cukup bagus dah tu.

On top of that, it comes with 2 wired zone yang khas untuk detect asap, gas, getaran, dan macam – macam lagi. Jadi kalau tertiba terbakar ke apa (minta jauh) tapi most important we were alerted. Jadi, bole ambik langkah keselamatan yang seterusnya. One of the dia punya safety feature ada sekali dialer. Bole set 3 group SMS number dan 5 group phone number yang kalau jadi apa yang trigger dia auto dial terus. Kalau low battery ke, atau tiba power outage ke nanti system dia automatic anta sms bagitau. Hebat kan? On top of that dia ada 2 WAY AUDIO system. makna nya bole bercakap and send audio. Contoh kalua kita pasang sytem ni kat umah pastu nampak dalam video maybe we pergi outstation ke kan? So, bole bercakpa dengan husband or anak kita macam bole tengok video and communicate. Kira jimat la, sebab just guna supplementary sim card and the download mobile app, communication is free. (no extra data charges so can jimat more!) Also, ONVIA VEDO S2 ALARM  ni tak payah pakai wifi,3G/LTE (internet). Hanya perlukan a NORMAL SIMCARD bagi call in/out communication.

image

Personally, illy rasa memang canggih la alat ni. Zaman dulu berapa harga mana mampu. Tapi zaman sekarang ni dah makin canggih dan illy rasa wireless alarm system ni memang must have especially kita dah dengar macam- macam kes. Yang best pasal alarm system VedoS2 ni bagi illy bukan jer dia protect kita from outside or intruders tapi dia juga protects kita dari ancaman or emergency kat dalam juga. Nanti kalau dah beli korang just install app Onvia VedoS2 ni nanti dia macam kat bawah ni

2015-11-10 00.56.062015-11-10 00.56.482015-11-10 00.56.342015-11-10 00.56.38

Apa yang menarik bagi illy untuk app ni sebab dia punya arm away feature. Kalau kita nak on atau off the system tak payah be at the location to do so. Bole control directly from the apps. Control panel, remote control or any other setting pun boleh direct adjust dari app ni jer. So, amat lah mudah.

Alang – alang citer pasal Alarm System ni illy pun nak share few tips yang mungkin berguna yang korang bole try untuk protect family :

  • Sebelum tidur, sorok semua pisau dan gunting yang adakat dapur. Yes, sebab apa? Kalau perompak yang takde senjata first sekali dia masuk rumah dia pergi mana? Ambik apa? haaa.. kat situ kita sorok siap2 sebelum tidur
  • Kunci bilik tidur sebelum tidur. This is our last protection atleast bole buy time kalau ada orang nak masuk dia kena cuba buka pintu dulu.
  • Save no balai terdekat letak auto dial. Kalau kita call no main line take time, and at the end dia transfer kita pada nearby balai. Jadi to skip the que, terus save no balai berhampiran. Ingat no bomba pun simpan.
  • Boleh juga lekat one the remote dekat dapur as a panic button. Plus, kalau ada orang tua kat rumah macam nenek atau atuk bole bagi satu remote kat dorang letak dalam pocket. Senang kalau ada intruder tinggal tekan jer button tu.

Harap berguna la tips ni, actually ada banyak lagi tapi cam dah penat pula nak type ni. Nanti insya Allah illy ada masa illy buat special entri blogpost untuk langkah keselamatan k? By the way back to topic. Nanti kalau korang nak beli Onvia VedoS2 Wireless Alarm system ni bole beli di Securemart Puchong.

 

 IMG-20151014-WA0022

image

 

PUCHONG BANDAR PUTERI –SECUREMART

https://www.facebook.com/securemart.Puchong/

www.securitysystems.my

62,Jalan Puteri 5/12 ,Bandar Puteri 47100 Puchong

03-8066 9265

 

 

 

 

 

*This is a sponsored post. I spent personal time and put in personal effort on this blogpost. As usual, I will test and review products or services regardless of whether they have been sent to me/paid for me or not with honesty. Unless stated so in the post or marked with an asterisk, all products featured on this blog have been bought with my own hard-earned pennies. I started this blog to give my two pennies worth of thought and have fun along the way and that is exactly how this blog shall remain.

 

No comments:

Post a Comment

Thank you so much for taking the time to comment :)

I love reading it <3 Big hug!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template Design by illy ariffin (© Copyright)