Mandi air sejuk ke air panas lagi bagus?

Aug 12, 2015

 

Assalamualaikum and Olla Everyone!

Illy nak tanya ni korang suka mandi air panas ke air sejuk? Tahu tak even from tabiat mandi pun kita dapat jaga kesihatan and kecantikan tau. For me personally, I prefer mandi air sejuk pagi and kalua malam lagi suka mandi hot shower. Sebenarnya dua pun ada kebaikan dia tersendiri. Mandi air sejuk pun bagus, mandi air panas pun bagus. Nak tahu apa kebaikan nya? Okay jom illy list down kat bawah.Sebelum tu jom tengok Emma bukan main happy time mandi haha.. korang camni gak ke?

giphy

 

Kebaikan mandi air sejuk

1) Membina semangat atau will power –

Yes, first thing first. Nak mandi air sejuk pada time pagi adalah menda yang payah haha.. So, kalau korang mandi memang da set mind jap lagi sejuk ni. So, korang train badan korang untuk kuatkan semangat dan layankan jer. Dalam jangka masa panjang, korang dah exercise brain korang untuk prepare and kuatkan semangat.

2) Tajamkan minda –

Itulah orang tua suruh bangun pagi mandi awal sebab bila kita mandi pagi sejuk tu the “shock” masa perubahan suhu pada pada tu, dia akan bantu tingkatkan kita punya mental alert dalam masa yang sama dapat legakan badan dari fatique.

3) Legakan otot dan rehatkan badan –

Okay, cuba tengok kenapa ahli sukan kebanyakan lepas habis training dorang siap mandi dalam ice? Ada satu study yang illy baca dorang ada buat study yang memang bila kita mandi dengan air sejuk dapat legakan muscle.

4) Cantikan rambut –

Dulu illy pernah dapat tips ni dari staff kat professional salon. Masa tu dia basuh rambut illy pakai warm water mula – mula tu, tapi bila bilasan terakhir tu dia basuh air sejuk. Lepas tu memang berbeza rambut illy jadi exta shinning. Tak percaya? Okay korang try. First wash guna air suam, lepas letak conditioner tu basuh pakai air sejuk instead. Enjoy your shiny hair!

 

 

Kelebihan mandi air suam

1) Hilangkan stress –

Masa mandi air suam tu, badan kita akan hasilkan oxytocin dan kita semua tahu yang oxytocin ni adalah feel-good hormones yang akan bantu kita hilangkan stress.

2) Tingkatkan kesihatan badan –

Yang orang sauna tu ingat sajer jer duk dalam tempat berwap panas tu? Banyak kebaikan nya tau. Tapi kita ni mana ada masa nak sauna kerap. Jadi, the best way is to sekali sekala mandi air suam. Bila kita mandi air suam or hot shower from studies it shows that ianya bantu buang toksin dari badan.

3) Lancarkan perjalanan darah -

Suhu yang lebih tinggi compare dari badan akan bantu pump darah dengan lagi laju. So, dia akan lancarkan perjalanan darah.

4) Tidur nyenyak –

Cuba korang try kalau pergi holiday ker kan. Masukan bath salt dalam bath tub pastu rendam dalam setengah jam macam tu. Pastu tidur lepas tu, haaaa dia punya lena lain macam. This is personal experience tau. Try k?

 

giphy (2)

 

Okay la tu jer illy nak share kali ni. Harap information ni bermanfaat untuk korang. Kesimpulan dia mandi air sejuk ke air panas ke dua-dua pun ada kebaikan tersendiri. Jangan tak mandi sudah k? hahaha

 

 

* I am not paid to write this. This is our personal post. I spent personal time and put in personal effort on this blogpost. As usual, I will test and review products or services regardless of whether they have been sent to me/paid for me or not with honesty. Unless stated so in the post or marked with an asterisk, all products featured on this blog have been bought with my own hard-earned pennies. I started this blog to give my two pennies worth of thought and have fun along the way and that is exactly how this blog shall remain.

19 comments:

  1. apa kata, kejap air panas kejap air sejuk? hahahaha..

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. sejuk n panas dua2 also good :) hehe

      Delete
    2. sama.. sy pn suka air sejuk... :)

      Delete
  3. Follow my heart and the weather...haha. Sometimes shower with hot water and sometimes with cold water. Good to know that both have their own benefits :D

    ReplyDelete
  4. Suka air panas!! Tapi bila panas sgt, kene lah amik air sejuk. Hehe

    salam perkenalan dik

    ReplyDelete
  5. kadang-kadang mandi air sejuk...kadang-kadang air panas ;)

    ReplyDelete
  6. Never knew this. Thanks! I love hot water. Cold water, cannot la. No guts! 😊

    ReplyDelete
  7. Dulu masa study, duduk rumah sewa tak ada water heater. Adat la tu kan. Ada satu hari tu, saya rasa letih sangat. Sanggup masak air untuk mandi. lepas mandi air panas, badan memang lega betul

    ReplyDelete
  8. Normally i just bath cold water , because house dun have water heater,haha

    ReplyDelete
  9. cold water cannot la.. so so cold :) hehehe :)

    ReplyDelete
  10. usually after hot bath, last step i will put on cold water. heard that it's better

    ReplyDelete

Thank you so much for taking the time to comment :)

I love reading it <3 Big hug!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template Design by illy ariffin (© Copyright)