PUAS HATI at BUILT BURGER

Aug 17, 2015

 

image

Assalamualaikum and Olla Everyone!

Teringin nak makan burger ikut suka hati? Come, I have something very interesting nak share dengan korang semua. Pernah tak, you order burger then terpikir eh kan best kalau ada pilihan lain? Tambah tebal burger or nak letak sos jenis lain? at BUILT Custom Burger boleh. Yes, korang bole suka hati nak burger macam mana. Tak nak roti pun bole hehe

BUILT Custom burger originated all the way from the US. In fact before dorang luluskan brand ni di bawa ke Malaysia, a team from hq BUILT Custom Burger datang ke Malaysia sendiri untuk check quality product. Mereka test roti tengok standard yang sama ke tak. Not just that, dorang pergi testing burger lain semua untuk pastikan quality terbaik untuk pelangan. Bukan nak cerita banyak tau, tapi kalau korang nak tahu setiap roti yang korang makan tu sebenarnya di order khas dari one of the 5 star hotel kat Malaysia. Dia ada ketebalan dan texture yang memang sesuai untuk makan dengan burger dari BUILT Custom Burger. Even all the sauce are hand made from scratch. Daging meraka guna semua takde cucuk hormone ke antibiotic apa semua takda. It is pure good meat. So, kalau pasal quality memang tak payah risau.

 

image

I’m not sure korang da visit outlet kat Pavilion ke belum, that one is more like a restaurant concept while yang illy visit ni kat Nu Sentral. This one more like a take away, casual concept. Sesuai, kalau balik kerja singgah kejap before balik umah. Tak sabar nak tunggu BUILT Burger buka di Damansara. Boleh la kami datang lebih frequent hehe..

So, kalau korang pergi kat Nu Sentral, you just go to the 4th floor and look for Celebrity Fitness. Built Custom Burger is just right in front of it. Senang sangat nak cari. Just incase, you are curious the shop like, check out the pictures :

image

image

image

This is how you do it. Mula – mula dorang ada bagi menu card macam ni. Then korang pilih nak apa. Senang jer kan? Banyak tak choice?  If korang visit the outlet at Pavilion ada lagi banyak pilihan. Macam- macam even bole pilih nak burger 150 gram, 225 gram or 450 gram. you can even decide if you want your burger to be rare or medium or well done. Above are my husband Johan’s selection and creation. He decide to opt for daging then boleh pilih cheese. Nak lebih pun bole nak 3 keping pun boleh suka hati. Paling best best, for those yang nak suka makan sayur like me n Sofea, you can actually pick makan burger dengan veggies! and they will served it in a bowl. Nyum nyum! 

image

Taaa da…. This is what Johan have created. Masya Allah… tengok la tu betapa sexy nya burger ni. hahaha.. Yang berpusing kat atas burger tu is actually nama dia breakfast beef. Sedap sangat and for the sauce, Johan picked Ranch and Honey Djion. Memang sedap. Kalau korang creative lagi macam2 jenis burger you can custom kat sini. You can actually made around 300k types of Burger if you visit the main outlet at Pavilion. Cant wait to drop by!

 

image

Tengok la Sweet Siracha Fries ni. Pergh… I was told by the owner En. Fadhil Choong that Sweet Siracha Fries is one of the most favourite option by his customer and I can totally understand why. SEDAP! I personally recommend korang untuk try fries ni. Rasa dia pedas – pedas masam.  

image

We also ordered shoe string fries and sweet potatoes. I personally love the sweet potatoes. The crunchiness and sweetness is just awesome! 

 

image

This is my creation. I decide to take beef on medium cook. Lepas tu cheddar cheese and illy decide nak try the bowl instead and took organic greens. For topping, illy ambik tomotes (manis and fresh), grilled annaneim peppers, half boiled egg and Honey Djion sauce. Illy memang puas hati dengan pilihan ni. Yes la ikut suka hati nka letak apa, macam mana tak puas hati kan? hehe.

 

For the drinks Johan took Strawberry Milk Shake and I took regular drinks. For the milk shake, they actually have a strict sop for each milk shake, mereka guna 350gram premium ice cream. Memang very rich in flavour. For the regular drink, it is actually bottomless. Jadi korang nak tambah berapa kali pun bole selagi muat perut haha.. Ada few option for regular drinks mostly are carbonated option. Illy decided to go with ice lemon tea instead. RM7 berbaloi la kan? Siap bole refill banyak kali. Kalau datang berborak dengan kawan memang sesuai. hehe

image

image

Apa yang extra menariknya outlet Nu Sentral ni berbanding outlet kat Pavilion is that kat sini ada jual chicken wing. Nyum nyum! Setiap ketul RM3. Kat sini you can pick to nak pilih Hot, BBQ or Sriracha. Kitorang cam tamak nak rasa semua jadi ambik all 3. Once again my personal favourite would be Chicken wing dipped in Sriracha sause.

A video posted by @illyariffin on

Nak tengok lagi? Can.. sure can…. check out our insta video above. Look at those yummy burgers! Nak citer banyak tak guna juga. Korang go and try for yourself. Hope that you will enjoy your experience as much as we did.

 

image

Last but not least, we would like to say terima kasih to En. Fadhil Choong for hosting our humble family on that day. Also, special thank to Fara for connecting us. We had a good experience and would definitely come back for more. Kalau nak tahu lebih lanjut, boleh stalk their facebook ok? Bole tengok macam2 lagi burger yang korang boleh create.

 

 

 

 

* I am not paid to write this. Food and services courtesy of BUILT Custom Burger Malaysia. I spent personal time and put in personal effort on thisblogpost. As usual, I will test and review products or services regardless of whether they have been sent to me/paid for me or not with honesty. Unless stated so in the post or marked with an asterisk, all products featured on this blog have been bought with my own hard-earned pennies. I started this blog to give my two pennies worth of thought and have fun along the way and that is exactly how this blog shall remain.

20 comments:

  1. sedapnyeeee lapooo plak memalam ni kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. minta ampun hahaha... gi la try nanti da siang :) takpun next time bole gi sesamer

      Delete
  2. Sedap gilek. Air Liur pun terkeluar. Nak pergi cuba. Thanks for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. nanti bole cuba Betty :) paling kena cuba the sriracha fries sedap!

      Delete
  3. Yummy, reading ur review makes my mouth water! Definitely sound interesting n must try !

    ReplyDelete
  4. Frankly, looking at those photos u shared, air liur melelehhh… moreover, boleh BUILT own burger mcm dlm games. Bkn saje adult suka, budak pun mesti angkat kaki angkat tangan nk cuba!

    ReplyDelete
  5. Waa, looks absolutely delicious. I am so gonna go build my own burger in a bowl soon....healthier choice right....haha

    ReplyDelete
  6. Husband saya keje dekat bangunan sebelah kl sentral tu. waktu kedai ni bukak, husband saya dengan satu team ofis die pergi dinner dekat sini. balik keje semangat die bercerita dengan saya.

    ReplyDelete
  7. really yummy yummy :) thanks :)

    ReplyDelete
  8. wah...tengok tengok sudah lapar la

    ReplyDelete

Thank you so much for taking the time to comment :)

I love reading it <3 Big hug!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template Design by illy ariffin (© Copyright)