HAINAMKO Signature Chicken Restaurant

May 23, 2015

Olla everyone!

Bila last sekali korang makan nasi ayam? Ni nak share la kot2 korang teringin makan nasi ayam pastu cari2 idea ke kan..kalau korang ada kat Melaka, bole la singgah kedai ni. The location is in the middle of the melaka town at Jalan Bendahara.

Nasi Ayam ada macam2 jenis, kali ni nak share pasal nasi ayam Hainan. Nasi ayam hainan ni berasal dari Wen Chang which is actually on of the Hainan territory in China. So, banyak history nya macam mana nasi ayam ni datang ke Malaysia. Lebih kurang seratus tahun dulu punya cerita..
Kalau teringin rasa nasi ayam yang betul ala2 traditional resipi.. Bole la try tempat ni dan rasa sendiri camna orang dulu menikmati rasa nasi ayam yang sebenar..Kitorang order ayam stim (1/4 ekor), ayam roasted (1/4 ekor) rice ball (small 8pcs), sayur dan air. Cost lebih kurang rm60.
Sebenarnya ada dorang da buat set kalau korang nak pun bole..kitorang ambik yang ala carte sebab tengah lapar sangat time tu. Portion dia bole tahan banyak tak kedekut siap tak habis kitorang tapau balik umah makan untuk dinner sekali...Personally excited tengok nasi bulat tu.. Punya la rajin orang zaman dulu2 kan? Really appreciate food sanggup buat comel2 presentation yang comel dan menyelerakan.

Sos dia pun sedap sebab homemade. Kalau teringin dia ada jual yang siap packaging untuk masak kat umah.Pastu suka sebab seat dia luas. Masa kitorang sampai tu Sofea tgh tido, so bawak car seat terus pun muat kat sofea dia tu..and the place is air conditioned. So kalau nak bawa baby ke selesa la kan.Parking agak challenging skit, kitorang agak beruntung sebab dapat parking betul2 depan kedai.
Okay tu jer la nak share kali ni. Next time kalau korang holiday or ada kat melaka bole la cuba tempat ni.. Sedap tau and the staff pun Sgt friendly :)
Enjoy the pics!






*I am not paid to write this. We paid like any other customer with our hard earned money. We decided to visit the place since we happened to be in Melaka at that time. Like the rest of my blogpost, I love to share the insight of interesting stuff I found along the way :) with the hope that it would be beneficial for everyone!

13 comments:

  1. Hii...i duk melaka 6 thun pun xpernah makan nasik ayam bulat2 ni tau....
    mesti sedappp ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanit bole try heheeh :) sambil melawat kawasan

      Delete
  2. Selalu je tengok dalam racanga makan dalam tv tunjuk rice ball. Tak tau bila nak pergi try. Area KL Shah Alam ak ade ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sure la Fadzi, kl or shah alam ada ke tak.. rasa dia lebih kurang nasi ayam biasa tu tapi dia bulat2 :)

      Delete
  3. chicken rice ball :) yum yum :)

    ReplyDelete
  4. hahahaha... the second photo... "Mr Husband"'s face is funny ^^
    btw the chicken rice ball in Melaka really taste good.

    ReplyDelete
  5. At a glance, I thought the rice balls were fish balls...haha. Only tried chicken rice ball once...if have the chance to visit Malacca again will try out this shop for it looks comfortable with its spacious seatings.

    ReplyDelete
  6. HAINAMKO signature chicken restorant

    ReplyDelete

Thank you so much for taking the time to comment :)

I love reading it <3 Big hug!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template Design by illy ariffin (© Copyright)