Set Berpantang Afiat Review

Jan 11, 2015

set afiat review

Assalamualaikum semua,
Seperti dijanjikan harini illy nak citer skit pasal pengalaman guna set berpantang afiat. Illy beli ni masa tengah mengandung dulu beli online difrect dengan website afiat terus. Tak sampai seminggu lepas bayar terus barang sampai. FYI set afiat ni adalah set yang paling murah illy jumpa masa tu.. tapi antara barang yang paling banyak memang sangat worth it sebab complete sekali dengan bengkung herba untuk ibu bersalin. Harga? confirm tak caya rm89.90 jer.. yang lain tu beratus2 justi ncase korang nka check perbandingan.. illy ada pernah tulis entry so korang bole click sendiri kalau nak check siap dengan table terus ilyl da list kan.. bole tengok jelas skit.

2014-05-16 19.49.02

Anyway, since harini nak citer pasal afiat, ni la rupa nya lepas buka kotak tu. berbaloi tak? RM89.90 jer tau dapat semua ni. antara banyak2 ni yang illy tak pakai adalah bengkung herba dan air akar kayu tu.. tak sempat sebab ada beli set lain juga so mix pakai ( first time mummy, excited lebih semua nak yang terbaik lah katakan) anyway kalau anak second illy rasa ambik set afiat jer lepas ni tak payah membazir sebab barang semua complete and best part digunakan sejak dari zaman mak2 kite dulu and lebih pada perubatan traditional. Then again, ikut korang la kan.. ikut kesesuaian hati masing2..

2014-05-16 19.49.20

Antara barang2 yang illy nak higlight ni feminine hygine wash ni. Bau punya la wangi and rasa kering and bersih jer bila pakai.. Banyak pulak tu 60 ml dia bagi. Orait sangat illy sampai habis pantang pun ada lagi benda ni.. cuma tertanya jugak la kan.. nanti kalau da habis tak sure dorang ada jual asing2 tak menda ni jer. Tengok kat kertas tu dia tulis pembersih ni harga rm7.50 tapi kat website takda pulak jual satu2 nanti kalau da nak habis kena cari juga la kat kedai jamu kalau ada jual asing.. sbeba memang sesuai illy suka bau dia.

2014-05-16 19.49.28

Not every set bersalin siap bagi mandian untuk ibu tau.. set afiat ni siat bagi in gel version lagi, senang nak pakai. illy masa tu suka pakai yang ni sebab memang bau serai wangi sesuai la dalam mood pantang tu kan.. pastu bila dalam bentuk gel letak skit kat sponge bole jadi foamy. Bau dia memang intense so letak sikit jer memang wangi jer badan.

2014-06-04 13.09.38

Next jamu ni, masa buka botol punya seram tengok banyak nyer biji2 nak kena telan.. risau… tapi kan bila rajin makan kejap jer tak perasan pun yang [penting displin la.. anak illy tak kena kuning masa tu alhamdulilah.. ily bersyukur sangat, dengan citer kalau anak kuning elak makan jamu dulu.. illy makan lepas seminggu berpantang.. tunggu duklu tengok keadaan anak.. dia okay, so illy pun start makan,, tapi memang rasa beza la lepas makan.. rasa bertenaga pastu rasa macam luka pun cepat sembuh ( or the physco ke hahaha?) tapi tu la rasa banyak kebaikan makan.. badan kan satu jer jadi nak tak nak kenalah jaga.. ily kuatkan semangat and telan juga.. lagi rela telan jamu dari minum sebab kalau minum tu lagi lama rasa pahit kan.. telan ni kejap jer pastu tak rasa dah

Ada juga set afiat ni bagi makjun bawang putih untuk lepas habis pantang untuk tambah tenaga apa semua tapi yg tu illy terlupa lak nak makan.. ada lagi kat umah, bau dia tu seram sangat pun satu hal hahaha..

2014-05-16 19.49.57

yang ni paling legend. Minyak afiat memang terkenal la minyak ni.. buat dari herba akar dan macam2 herba. I bet most of you tau bau signature dia kan? Illy banyak pakai minyak ni masa dalam pantang.. campur dengan minyak2 yg dari set bersalin tanamera.. yer la asyik bau sama jer nak tukar2 jugak kan? illy suka minyak afiat ni bila duk lepak2 masa baby tido tu illy letak kat perut dia (sebab minya ni bagus untuk redakan kembung baby) pastu illy sapu2 kat badan illy sendiri sebab minya ni bagus untuk redakan lenguh and buang angin dari badan.

tak yah risau sebab walaupun bayka herba dan akar kayu dalam minyak ni tapi dia tak berangin so takde la rasa pedih panas ke apa.. rasa macam letak  minyak essential oil jer.. bau pun best benefit pun banyak dalam set ni kalau beli dia bagi sebotol gedabak besar terus memang sampai habis pantang pun ada balance lagi. mana tak nye dia bagi 250ml terus.

2014-05-16 19.48.57

nak tahu more on cara pengunaan dan barang lain yg ada dalam set ni bole tengok list kat atas ni.. ni macam manual la lebih kurang. Kalau beli set afiat ni memang ada dalam box tu untuk baca. Illy tak pakai tali pembentan afiat tu sebab rasa macam takde reason nak pakai tapi terpulang la hak individu. Korang pakai ke? 

So itu jer la nak share kali ni, hopefully this post dapat bantu korang la yang tengah terpikir2 nak set bersalin mana tu kan? illy pakai tanamera and set afiat masa tu.. so illy share yg illy try jer la yang lain tak cuba so tak tahu la okay ker tidak. As conclusion, set afiat ni memang berbaloi dari segi banyak barang dia bagi dan plus point bagi ibu2 yang prefer cara traditional untuk healing process.
Nak baca lebih lagi?  nah, ni yang tulis dulu2..

Perbandingan Set Bersalin Selepas Berpantang Terbaik
http://www.illyariffin.com/2014/01/perbandingan-set-bersalin-selepas.html
Review Set Bersalin Tanamera
http://www.illyariffin.com/2014/07/tanamera-set-bersalin-review.html



UPDATE 20 AUG 2015

Pengalaman mengandung : http://www.illyariffin.com/2014/03/pregnancy-journey-part-1.html

Pengalaman Bersalin : http://www.illyariffin.com/2014/05/part-5-giving-birth-experience.html

Persiapan Menyambut Baby : http://www.illyariffin.com/2014/03/part-3-second-trimester-temptation-of.html

Pengalaman Spa Prenatal Massage :  http://www.illyariffin.com/2014/01/prenatal-massage-at-villa-manja-kuala.html

Pengalaman Spa selepas bersalin : http://www.illyariffin.com/2014/12/urban-retreat-spa-is-just-awesome.html

Pengalaman Kenduri Kesyukuran semasa mengandung : http://www.illyariffin.com/2014/04/majlis-doa-selamat-and-kesyukuran.html

Pengalaman Baby Shower : http://www.illyariffin.com/2014/03/baby-shower-party.html



*I am not paid or requested to do this review, I paid for the products using my hard-earned money. I just decided to share my experience using it and hope that it would help others to have more insight while considering which post natal care set to go for.

29 comments:

  1. mcm boleh try jugak jer set afiat ni...

    ReplyDelete
  2. next time leh cuba yang ini pulak..

    ReplyDelete
  3. salam nak tye bli kt mne ye set afiat ni? igt nk try la, skg da nk msk 36weeks.tq

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum ...

    Thanks for this entry . Saya memang nak cari set yang berbaloi utk anak kedua 2 ni.. 5tahun jarak bersalin so hilang ilmu2 lama .. He he anak pertama dlu saya beli set bersalin tapi tak guna langsung sbb anak kuning smpi saya habis pantang . So Kali ini nak cari yang harga berbaloi ckit, buat2 anak kene kuning lagi xde la ralat sgt kalau tak Pakai kan ..


    ReplyDelete
  5. Hai..kt mne nk beli set afiat ni? Cam berbaloi jek klo pkai yg ni...

    ReplyDelete
  6. Salaam..puan bli set nie kt mn ye..murah jg kan..

    ReplyDelete
  7. Pakai juga afiat ni..tapi tak terabis..hehehehe.. kita tak displin

    ReplyDelete
  8. waaa RM89.90 for whole set is really worth of it!

    ReplyDelete
  9. Thanks for sharing (^_^)

    ReplyDelete
  10. noted this next time will be buy this brand to try

    ReplyDelete
  11. set Berpantang Afiat so worth banyaknya ,next time really go to buy

    ReplyDelete
  12. thank for sharing this great product

    ReplyDelete
  13. Sy pn prefer afiat..mmg lengkap head to toe..rugi u x mnum air akar die.mmg terangkat terang mata ringan bdn n kepala..hehe...tp dlm set sy xd bwg putih..sy bli kotak silver..balm afiat yg isi warna hijau tu pn my feveret..dlu ade jual asing skrg xd lg..xtau mane nk cri

    ReplyDelete
  14. salam nk tnye.. kalo mkn set pantang afiat ni boleh dropkan susu badan x & boleh kurangkan sembelit x?

    ReplyDelete
  15. Salam nk tnya, barut hijau tu da bolr pkai hri ke berapa n perlu basuh x sebb dlm tu mcm ada herba.air akar kayu tu minun masa hari ke berapa? Tq

    ReplyDelete
  16. salam...set afiat mmg terbaik...ramai cust sy order. nak dapatkan set ni blh whatsapp sy 012-9722006.

    ReplyDelete
  17. Sy anak 1st guna set afiat kotak silver.. mmg best.. rasa lebih tradisional..susu pun meriah je.. badan pun rasa segar je.. anak 2nd try tkr dherb mak bidan.. tp x ngam ngan badan n anak asyik cirit je..byk yg x guna dlm set tu.. mcm syg lak bli mahal2 tp x abih guna.. n yg 3rd akan dtg ni nk try balik guna afiat kotak hijau pulak.. moga sama hebat dgn kotak silver yg pernah sy guna sblm ni.. 😁😄😊

    ReplyDelete
  18. Memang best Afiat ni.gune masa pantang anak pertama.Yg kedua nk pakai ni jugak.

    ReplyDelete
  19. salam semua, nk bg review juga bsalin dulu 2008 pakai set afiat ni.. yg paling best mmg gel mandian die, makjun bwg putih die mmg best. alhmdlh lps bsalin tkot nk buang air besar tp senang je mmbuang. jamu tu mkn smgu 2 lps bsalin tgk keadaan baby kuning ke x, tp makjun tu mmg best. air akar kayu die & myk afiat pun lagend. dr zaman nenek kite dulu pakai. rebus air akar kayu n minum utk tenaga..yg cepat baik jgn mgelat mkn :) last skali sy beli gel gamat utk sapu kat jahitan spya cepat kering & pati ikan haruan. Selamat mencuba :D

    ReplyDelete
  20. salam illy.. set ni ada bengkung sekali ker?bengkung jnis zip ke tali?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bengkung dia bkn jenis zip or tali.. Bengkung herba mcmtu. Kena beli bengkung lain jgk utk support bengkung ni..

      Delete
  21. salam illy..nak tnye la..gel mandian afiat tu..madin guna air biase or kene air panas juga?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia cam sabun gel, nak pakai air suam boleh bak shower cam biasa pun boleh 😊

      Delete

Thank you so much for taking the time to comment :)

I love reading it <3 Big hug!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template Design by illy ariffin (© Copyright)