Perbandingan Set Bersalin Selepas Pantang Terbaik

Jan 20, 2014

olla everyone, hari ini illy nak tulis entry in bahasa malaysia. Nak bercerita pengalaman illy buat research pasal the best set bersalin atau set selepas pantang. Some people, mereka tak kesah sangat pasal pantang ni sebab certain part of the world tak pantang apa elok jer.. okay jer sihat jer cantik jer..

Being asian, kita memang banyak sangat pantang larang.. itu bole ini tak bole, ape pun illy ni kali pertama bakal bergelar ibu jadi dalam hati teringin la nak yang terbaik.. so illy layanzz kan ajer.. bukan lama pun berpantang 44 hari jer pun (kalau ikut belah mak illy 100 hari aduh tak sanggup)
Ada yang ambik mak bidan jenis upah bayar siap die datang tiap2 hari uruskan ape semua, tapi illy tak mampu la.. insya Allah dalam pantang ni mak mertua illy da nasihat die nak jaga.. Alhamdulilah baik hati sudi dia nak jaga illy.. terharu T.T

Alang-alang illy pun nak survey2 la kan mana set berpantang yang bagus supaya memudahkan mak mertua illy nanti.. Sambil illy buat reseach ni mana lah tau bole membantu orang lain yang turut alami keadaan macam illy ni.. bole la kite share info kan? Dalam pasaran ada bermacam jenis set penjagaan selepas bersalin. Dalam banyak2 yang menambat hati illy dah di shortlisted 5 jenis kat bawah tu.. Tanamera vs Sendayu Tinggi vs Set Ubat Alfiat vs Nona Roguy vs Jamu Mak Dara

image
Smile (CLICK at the table kalau nak tengok berpandingan lebih jelas)  Smile

image
Tanamera Post Natal Treatment Set

image
Sendayu Tinggi Ammy 60 Days Set
image
Set Ubat Afiat Bersalin
image
Nona Roguy – Herbanika Set Bersalin
Set Bersalin Jamu Mak Dara

Terus terang, illy tak berapa minat nak makan jamu2 herbs kalau betul pil or capsule.. tak larat okay.. jamu punya style bukan macam ubat doctor sebiji sekali telan.. dorang berbelas biji sekali makan T.T tak sanggup.. illy prefer yang minum2 tutup hidung telan one shot. or buat pekat2 telan je kasi hentam..

Kalau tengok dari harga, set alfiat tu paling berbaloi less than rm100 macam2 dapat yang lain semua 300 and above. Barang lebih kurang aja. Kalau prefer more to personal care bole pilih Tanamera sebab memang focus on mothers recovery from top to toe.. inside and outside.

So amacam? whats the final verdict? Jeng jeng jeng.. illy buat keputusan untuk combine 2 jenis set penjagaan (tamak haloba punya orang) I decided to go with Tanamera and Set Ubat Afiat. Maybe this or next weekend illy pergi beli or maybe just order online sebab sekarang dunia di hujung jari.
Illy nak minta kawan2 please doakan semua selamat yer, illy bersalin nanti.. risau hati ni.. kalau nak cerita my exact feeling 10 blogpost pun belum tentu kaw tim lagi.. For the review, lepas bersalin nanti illy buat review.
graphics-kawaii-222939

Thank you for reading and korang macam mana? last time pakai set mana? any other suggestion for post natal treatment? Saya budak baru belajar.. share la info ngan illy


UPDATE 19/8/2014 : illy da buat review pasal Tanamera bole check sini 


yang afiat tak sempat tulis lagi... nanti ada masa illy update :)


UPDATE 12/1/2015 : illy finally siap review set bersalin afiat

http://www.illyariffin.com/2015/01/set-berpantang-afiat-review.html



UPDATE 20 AUG 2015


Pengalaman mengandung : http://www.illyariffin.com/2014/03/pregnancy-journey-part-1.html

Pengalaman Bersalin : http://www.illyariffin.com/2014/05/part-5-giving-birth-experience.html

Persiapan Menyambut Baby : http://www.illyariffin.com/2014/03/part-3-second-trimester-temptation-of.html

Pengalaman Spa Prenatal Massage :  http://www.illyariffin.com/2014/01/prenatal-massage-at-villa-manja-kuala.html

Pengalaman Spa selepas bersalin : http://www.illyariffin.com/2014/12/urban-retreat-spa-is-just-awesome.html

Pengalaman Kenduri Kesyukuran semasa mengandung : http://www.illyariffin.com/2014/04/majlis-doa-selamat-and-kesyukuran.html

Pengalaman Baby Shower : http://www.illyariffin.com/2014/03/baby-shower-party.html


UPDATE 13 DEC 2016


Checklist Barang Beg Hospital Ibu dan Bayi http://www.illyariffin.com/2016/12/check-list-beg-hospital-untuk-ibu-and.html 

51 comments:

  1. Assalamualaikum illy! same goes to me. first time preggy, so banyak benda tak tahu. sheila nak masukkan illy dalam satu group mom to be. kat sana, u tanya apa2. mesti ramai tukang jawab. hehehe kat situ boleh share everything dengan mummy to be :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulilah.. thank you so much Sheila :) sharing is caring gitewww <3

      Delete
  2. Hi Illy,

    akak guna dari trubellai..sebab dia mcm spa spa skit..tapi smua ada disitu..blh klik di side bar blog akk under trubellai..tak stress sgt nk pntang amik itu ini muahahaha..all da best dear ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. trubellai ni camne pulak.. tak familiar.. ni yang berminat nak tahu ni.. japgi illy gi tengok :) thank you tau inform <3

      Delete
  3. Hi Kak Illy,

    Good luck for the delivery! :) Dulu pnah dgr Set Bersalin Nawal Herbal (kalau x silap nama la), the set harga dier I think around RM200++, include with tungku besi~

    ReplyDelete
    Replies
    1. cam menarik ni.. siap bagi tungku besi tu.. thank you for sharing Syaza :)

      Delete
  4. Bile due illy?congrats ye.akk dl sume tukang urut sediakn,kali ni kena cr sndr.pening jgk nk memilih

    ReplyDelete
    Replies
    1. ilyl due bulan 5.. takpe kak slowly.. insya Allah okay.. skang ni beli set je senang siap ada instruction nak gunakan kita ikut jer

      Delete
  5. Bagus artikel ni. Boleh juga pertimbangkan set bersalin terbaik Shaklee. ini kerana

    1. Luka bersalin cepat pulih (samada bersalin normal atau pembedahan)
    2. Tidak merbahaya kepada bayi mengalami jaundis atau G6PD
    3. Kembali cergas dalam tempoh yang singkat
    4. Tidak atau kurang mengalami masalah sembelit
    5. Kulit glowing dan tidak pucat
    6. Badan segera kembali kepada bentuk asal
    7. Tidak mengganggu penyusuan, malah boleh meningkatkan susu
    8. Elakkan kemurungan

    Jom visit http://vitamincerdik.blogspot.com/search/label/set%20berpantang untuk info lebih lanjut

    ReplyDelete
  6. aiiii...pengalaman saya....1st baby and 2nd baby saya guna alfiat..murah pun murahh....so sekarang tengah pregnent anak ke 3..ingat nakk try product lain....tengah mencari-cari....

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la rasa yg set afiat tu menang berbaloi.. tak sampai seratus tapi macam2 barang dapat :)

      Delete
  7. TERIMA KASIH BERKONGSI. SAYA PUN TENGAH MENCARI SET YANG MAMPU BAYAR, LENGKAP DAN BERKUALITI.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulilah :) syukur dapat membantu kongsi2 ilmu

      Delete
  8. sy pun mencari produk yg terbaik....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2 kita ni alang2 ada internet kita survey2 dulu buat bandingan cari yg terbaik

      Delete
  9. Menarik..Saya pun baru tulis artikel tips memilih set bersalin / berpantang yang terbaik.

    Masa anak pertama dulu pun memang stress sampai dah 8 bulan lebih pun masih x decide nak ambil yang mana. Banyak sangat pendapat. Akhirnya saya jumpa juga set bersalin yang berkenan di hati. Puas hati dan anak kedua pun guna set yang sama juga.

    ReplyDelete
  10. sy juga tgh mencari2 set bersalin yg mampu milik...
    camana dengan produk anugerah?

    ReplyDelete
  11. salam... illy pkai ubt yg mne? ok x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. illy pakai afiat n tanamera.. yang tanamera ada buat review sini

      http://www.illyariffin.com/2014/07/tanamera-set-bersalin-review.html

      yang afiat tak sempat buat review lagi.. nanti illy buat

      Delete
  12. salam.. illy.. pakai produk ape? ok x? leh share feedback?

    ReplyDelete
    Replies
    1. illy pakai afiat n tanamera.. yang tanamera ada buat review sini

      http://www.illyariffin.com/2014/07/tanamera-set-bersalin-review.html

      yang afiat tak sempat buat review lagi.. nanti illy buat

      Delete
  13. Salam. Sy pn tgh tercari cari produk utk set bersalin. Skrg dh msuk 8++ but still xtau nk amek yg mne satu. So any suggestion?

    ReplyDelete
    Replies
    1. illy pakai afiat n tanamera.. yang tanamera ada buat review sini

      http://www.illyariffin.com/2014/07/tanamera-set-bersalin-review.html

      yang afiat tak sempat buat review lagi.. nanti illy buat

      Delete
  14. sy mmg pakai set afiat mase 1st baby aritu, tp jamunyer x makan pon sebab baby x tahan, so far ok je set bersalin afiat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.. buat masa ni set afiat paling berbaloi.. bawah rm100 n dapat macam2

      Delete
  15. Sy pn tgh peknen 5bln ank ke 3...duk tgh servay produk yg sesuai...sblm ni try amway...tp rasa kali ni nk try set alfiat ni plak sbb murah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.. boleh jenguk2 link ni untuk tambah info tentang set berpantang shaklee.

      saya bakal due bulan sept dan sy pilih set berpantang tanamera dan tambah beberapa vitamin shaklee untuk tambah tenaga dan banyakkan susu ibu.

      http://annurannacouture.blogspot.com/2014/08/set-berpantang-shaklee-terbaik-untuk.html

      Delete
    2. cuba la :) dia punya gel mandian wangi sangai bau serai wangi..

      Delete
  16. Assalamualaikum Illy, dah bersalin ke? Meh la singgah blog Kak Engku. Blog akak khusus untuk ibu ibu hamil. Boleh la tambah ilmu kehamilan. Nanti singgah la ye. Bawak kekawan sekali tau hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya Allah :) terima kasih sudi singgah sini

      Delete
  17. salam illy.

    bagus awak buat perbandingan macam ni. boleh nampak satu2 perbezaan, pro dan cons.
    as for me, saya akan due pada september ni dan saya pilih set berpantang tanamera untuk kesihatan dalaman sebab ada mandian herba dan juga herba untuk bertangas.
    selain tu, saya akan ambil vitamin shaklee untuk menambahkan tenaga dan merangsang pengeluaran susu ibu sebab shaklee bukan jamu jadi tak ganggu proses penyusuan. lagipun baby tak panas sebab bukan berasaskan jamu.
    kalau awak nak tahu lebih lanjut, boleh hubungi saya. tapi sy jual shaklee je. set tanamera tu beli dengan org lain..hehehehe

    boleh baca kat sini ye. kita kongsi2 info..

    http://annurannacouture.blogspot.com/2014/08/set-berpantang-shaklee-terbaik-untuk.html

    terima kasih sudi baca komen saya..hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak minat telan pil2 :P buat masa ni la... masa depan tak sure lagi kot anak kedua tetiba suka plak ke kan :)

      Delete
  18. Salam sis Illi Ariffin yang cantik


    sis saya nak tanya pandangan sis tentang Set Bersalin Shaklee

    mohon sudi bagi komen

    saya sedia terima teguran


    saya personally pernah sangat suka dengan tanamera sebab bau dia sangat wangi

    terima kasih sebab tulis entry yang sangat bernas dan jujur camni


    *salwa from superibu.com*

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak pernah cuba lagi shaklee :) ramai yg cakap okay... mungkin ikut kesesuaian badan :)

      terima kasih datang singgah sini yer

      Delete
    2. Terima kasih sis Illy Ariffin yang cantik rupa dan hati


      andaikata satu masa nanti cik illy mahu mencuba Set Bersalin Shaklee inshaaaALLAH inform je saya akan beri hadiah untuk cik illy


      terima kasih kembali buat cik illy

      saya follow blog cik ya

      terima kasih

      Delete
  19. Wahh Tanamera tu mcm menarik ala2 spa tapi quite expensive, 1st baby me guna set Amway mmg sgt bagus tapi byk benda xhabis pakai mcm pilis,mandian herba dgn herba untuk dipakai masa berbengkung. So now for second baby ni tgh survey lagi tak tau nak beli yang mana :)

    ReplyDelete
  20. Waah meriah disini...
    Ape pendpt awk set anugerah dan ibu suru, sy cam nk gune tu...tp tgh survay lagi
    Saya nk gabungkn moden dan tradisional...tgh cari yg tradisional..
    www.hanasihat.blogspot.com

    ReplyDelete
  21. me skang preggy 2nd baby..ingt nk amik set afiat je..sbb mcm2 ade n murah jgk..yg 1st dulu amik nona roguy to last2 mkn phytonatal je..yg lain2 tu xpakai sgt..mcm membazir je..tu ingt kali ni nk amik yg biase2 je..nice sharing..nk tgk review sis pasal tanamera pulak..see ya..hik2

    ReplyDelete
  22. Assalam..sya tgh preg 2nd bby mse 1st bby xde pki set brsalin n ceasar so smua bnde xtau..Ingt kali ni nk try guna set brsalin..ingt nk cba set alfiat..harap2 kali ni dpt brsalin normal..tp sekiranye caesar produk dlm set brsalin sya ttp bleh gunakn x except for bengkungkn? Jus nk tanya sape tau..doakn sya brsalin normal kali ni...huhu

    ReplyDelete
  23. السلام عليكم و رحمة الله و بركاته
    Hi kawan sume, saya baru melahirkan baby ke3 pada 1/1/15
    الحمد الله bersalin normal
    Sy mggunakan set bersalin anugerah.
    الحمد الله ok
    Tp pilisnye saya xbape suka la. Die x mcm pilis2 yg saya pakai sebelomni, sebelomni jenis rempah sejuk je sedap je kepala.
    Minyak panasnye, saya lebih suka "super panas dunia herb" pati halia yg warna hitam.
    Sebelomni pakai yg tepek2 kat badan tu, tp tido habis tilam. Sian baby. Udahnye pakai yg jenis moden sapu panas, bdan pon sedap. ​"̮ƗƗɪ̣̇ƗƗɪ̣̇ƗƗɪ̣̇ ๑ˆ⌣ˆ๑ "̮ƗƗɪ̣̇ƗƗɪ̣̇ƗƗɪ̣̇ 😋

    ReplyDelete
  24. Wah! complete info.
    pening gak kan nak pilih set pantang ni especially yang baru anak first..
    Tapi sekarang ni google jer, keluarla segala macam piliahan, senang mak-mak nak refer..

    ReplyDelete
  25. Tq Illy for sharing.

    Betul tu. Set bersalin kena pilih betul2.

    ReplyDelete
  26. Hai sis2 semua..sya nk tnya apa pndpat semua tntang jamu jelita plak...ada x yg pnah try ni...okey ke tu?

    ReplyDelete
  27. wow! so many stuff :) i remember when i was in confinement the list never end.. eat this eat that.. but i guess it is for our own good :)

    ReplyDelete
  28. Saya tak amik set. Saya pergi berurut dengan orang dekat kampung. lepas tu makan manjakani dengan ubat doktor bagi.

    ReplyDelete
  29. ASSALAMUALAIKUM SEMUA.. ANDA BOLEH DAPATKAN KHIDMAT URUTAN TRADISIONAL UTK WANITA SAHAJA DARIPADA SAYA DI KOTA BHARU KELANTAN, URUT SELURUH BADAN UTK HILANG LENGUH2 DAN TERSELIUH ATAU BOLEH JUGA URUT BERSALIN, BERTUNGKU DAN MANDI BUNGA SELEPAS BERSALIN.. HUBUNGI SAYA 0129213096 ..TERIMA KASIH ;)

    ReplyDelete
  30. Very good info puan. Mudah para ibu buat perbandingan setiap set yang ada.
    Bonda miza ~ bersalinmenyusu.com

    ReplyDelete

Thank you so much for taking the time to comment :)

I love reading it <3 Big hug!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template Design by illy ariffin (© Copyright)