Resepi Ketam Telur Masin |Sedap, Mudah dan Bahan tak banyak| Gambar Step by Step |

Dec 11, 2017

24176846_1133271640138140_1257882216131304536_n

Assalamualaikum and Olla everyone!

Masak special sikit malam ni. Buat buttermilk salted egg.Kalau teringin illy sediakan resepi sekali kot korang ke masak next time.  Malas nak sembang banyak, dah jom kita terus ke bahan dan cara masak. Senang jer sebenarnya :-

24232390_1133273163471321_4992574326865760939_n

Bahan - bahan:
Ketam
Susu sejat
Cili padi
Kuning telur masin
Daun Kari
Butter
Bawang Putih
Garam


Cara-cara masak Resepi Ketam Telur Masin : 

24232002_1133273386804632_8897809492391761335_n

1) Panaskan butter dengan bawang putih.

24130000_1133273446804626_8774485613511598127_n
2) Dah bau wangi masuk kari.

24131047_1133273600137944_7686092023947662948_n
3) Dah garing sikit masuk susu sejat.
4) Pastu masuk telur kuning salted egg. Pakai yg telur kuning dia jer. Hancurkan siap2 before masuk dalam kuali.

24058858_1133273660137938_7663895369954673431_n
5) Nak kasi kick masuk cili padi.

24129976_1133273766804594_7380419014599828173_n
6) Masuk ketam.

24068308_1133273816804589_6224350324214616458_n


7) Gaul sebati then tutup kuali. Kasi stim dia tu masakan ketam.

24176846_1133271640138140_1257882216131304536_n
8) Dah boleh makan hidang dengan nasi panas. Perghhhh!

Hope it helps! Selamat Mencuba dah menjamu selera. Hehe.. alang2 tu jemput lah like fb illy, follow youtube dan instagram. Boleh kita berkawan dan kongsi idea. Illy ada banyak tau buat giveawaykat fb page, kalau like nanti tak lah terlepas. Thank you sebab sudi singgah sini. Bye korang.

B L O G : www.illyariffin.com

I N S T A G R A M : http://instagram.com/illyariffin

T W I T T E R : https://twitter.com/illyariffin

F A C E B O O K : https://www.facebook.com/illyariffinblog

2 comments:

  1. sedap.
    Isteri saya selalu masak lemak je ketam ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti awak masakan untuk isteri pula :) mesti dia suka

      Delete

Thank you so much for taking the time to comment :)

I love reading it <3 Big hug!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Template Design by illy ariffin (© Copyright)